Voetventiel inregelen - radiator knijpen

Rinja

  • #1
Al eerder gemeld: ivm MS partner is garage omgebouwd tot slaap-/douchevertrek. Garage sluit aan op woonkamer en in woonkamer is deur gemaakt naar nieuwe ruimte.
Omdat het lastig is de leiding te splitsen (veel leidingwerk in zicht, ik ben amateur en een plaatselijke loodgieter had er weinig zin in (zag geen oplossing om een aan te sluiten)
)
Radiator nieuwe ruimte

heb ik de radiator in de woonkamer (180*40) via puntstukken gekoppeld aan de nieuwe radiator in het slaap-/douchevertrek. Deze radiator heeft een afmeting van 100*70.
Deze laatste radiator is kruislings aangesloten.
Beide radiatoren hebben een voetventiel. De laatste radiator wordt bovenin goed warm, vanaf de middelste helft niet.
Moet ik het voetventiel van de radiator in de woonkamer "knijpen?" Radiator in woonkamer wordt goed warm.
Ketel Nefit Trendline (bouwjaar 2019) hangt op zolder.
Alleen de radiatoren in douche, woonkamer en nieuwe ruimte staan aan.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je schrijft 'met puntstukken gekoppeld' dan neem ik aan dat aan de ene zijkant de pijpen/slangen naar de CV installatie gaan, en aan de andere zijkant de pijpen/slangen naar de radiator op de foto. Zoals op deze foto uit je andere CV-post,

Jammer dat het zo zit, en er niet een andere CV-monteur te vinden is dit aan kan sluiten...
Als de radiator in de nieuwe ruimte niet voldoende warm wordt, stroomt er onvoldoende water door en moet hiervan het voetventiel in ieder geval maximaal open. Ik weet niet wat op de foto rechtsonder op de radiator zit, wit met zwarte vlekken.
Aan het eind van het liedje wil je door de combinatie van de twee radiatoren meer warm CV water laten lopen dan 'vroeger' toen er maar één radiator was. Ook het voetventiel van de 'oude' radiator zal verder open moeten.
Dan nog heb ik twijfels of het voldoende gaat werken. De nieuwe radiator voeden uit de CV instalatie is een beter idee, om meerdere redenen. Dus: met T-stukken op de leidingen naar de oude radiator aftakken.
Als het dan te koud is in de garage en de CV ketel harder moet werken, kun je tenminste nog (handmatig of automatisch geregeld) de radiatoren in de woonkamer dicht(er) draaien, zodat de woonkamer niet te warm wordt.
Weer een foto uit de andere CV post:

Van die pijpen die naar boven lopen moeten dus pijpen of slangen naar de nieuwe radiator komen.
Op deze foto is te zien dat de bestaande radiator waarschijnlijk ook aansluitingen aan de onderkant heeft. Iemand die handig is met koppelingen en pijp zou de pijpen die rechts open, ook tot onder de radiator kunnen voeren. Hier de T-stukken naar de onder-aansluiting van de bestaande radiator, en de pijpen of slangen naar de nieuwe radiator. Dit spul zit dan minder in het zicht dan boven de radiator, vlak bij het raam.

Zoals in het andere onderwerp genoemd: waarschijnlijk wil een professional niet 100% garanderen dat je de garage voldoende warm krijgt, ongeacht zijn/haar vakmanschap om de leidingen goed aan te sluiten.
 

Rinja

  • #3
Beste AvDijk,
Bedankt voor jou antwoord en lezen van mijn eerdere post.

Het zwart-wit op de foto is uponor rtm. Ik begrijp dus dat het voetventiel in de woonkamer helemaal open moet voor voldoende doorstroming. Ook het voetventiel in de nieuwe ruimte moet helemaal open.
Idd jammer dat de loodgieter er geen zin in had (2 laten komen voor offerte, maar beide zagen "beren op de weg") Helaas stond ik onder tijdsdruk wegens afnemende gezondheid van mijn partner en ben er toen maar zelf aan begonnen.

Ik heb er idd over nagedacht om de CV leiding in de woonkamer af te tappen met een T-stuk en flexibele leiding achter de bestaande radiator te leiden. Maar ik kwam er niet uit vwb het benodigde materiaal. Daarom had ik die post ook geplaatst.
Dus nu eerst een kruislingse aansluiting gemaakt op de nieuwe radiator in de (misschien ijdele)hoop.
Mijn vertrouwen in een loodgieter/installateur is wel weg...

Ik heb nu voor de weg van de minste weerstand gekozen, ook omdat mijn partner altijd de verwarming aan heeft als t maar even kouder wordt. Ik heb voor de snelste oplossing gekozen....
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
In de nieuwe ruimte moet hij met de huidige opzet in ieder geval helemaal open. In de woonkamer moet hij zo ver open als nodig is.
Ook ik zie 'beren' op de weg om het voldoende warm te krijgen in de nieuwe ruimte.
Ik zag nog iets en heb mijn eerdere post nog wat aangepast, sorry dat we langs elkaar praten.
 

Rinja

  • #5
Met zover open als nodig is, bedoel je eventueel "knijpen?"

De nieuwe ruimte is klein. 2/3e van een garage. Hooguit 3*3*2,2m. Daarnaast kan de kamerdeur open naar deze ruimte.
Nogmaals ik was aan tijd gebonden en ben een superamateur. Af en toe haal ik info van dit forum of bij de plaatselijke Warmteservice.

In de tijd dat ik met de verbouw begon had ik veel aan mijn hoofd:lees; afnemende gezondheid partner en onzekerheid daarover. Met een klein budget hebben we de aanpassingen moeten realiseren. WMO stond toen ook niet voor je klaar.

Maar goed, uiteindelijk ben ik erg trots op het resultaat. De puntjes moeten op de i.
 

Rinja

  • #6
Beste AvDijk,

Helaas werkt mijn oplossing niet. Radiator in de nieuwe ruimte blijft lauw. Ik moet dus voor de radiator in de woonkamer een aftakking maken.
Hoe zou jij dat doen? Met buis of flexibele slang. En wat heb ik nodig?
In een eerdere post heb ik begrepen dat het op zich geen probleem is om de CV buis achter de radiator langs te leiden.
Zou je een onderblok gebruiken in de woonkamer?
Ik ga het eerst zelf proberen 🙂
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Je moet er voor zorgen dat er voldoende water door beide radiatoren kan stromen.
De "hoofdleiding" die naar de 1e radiator gaat moet ook voldoende groot zijn om de extra radiator te voeden.
Afhankelijk van de grootte van beide radiatoren verwacht ik dat de aanvoerleiding 22mm moet zijn,
en als je dat niet hebt dan helpt het niet veel om de aftakking voor de eerste radiator aan te sluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ook al eens aan IR stralingpanneel gedacht?

Deze geven stralingswarmte in een richting net als een lamp.
Het voordeel is dat je met een beperkt elektrisch vermogen een bepaalde plaats in een ruimte heerlijk warm kan krijgen terwijl de ruimte relatief koel blijft.
Je hangt het panneel dan boven de zitplaats/tafel bank en zodra je hem aanzet voelt de persoon eronder vrijwel direct de warmte.
 

Rinja

  • #9
Bedankt voor het meedenken. De aansluiting van de radiator in de woonkamer komt direct van de ringleiding, 22 mm.
Ik heb gister een aftakking gemaakt. Niet professioneel, maar in mijn beleving afdoende. De flexibele leiding heb ik achter de radiator geleid. Zo lijkt t toch netjes. We zullen zien als het kouder wordt.

IMG_20200613_112640.jpg IMG_20200613_112718.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu