Inregelen vloerverwarming lukt niet op lage temperatuur

Oranjeschaap

  • #1
Allereerst de beste wensen voor 2016 allemaal!

Ik zit met het volgende probleem. Februari 2015 hebben we vloerverwarming laten aanleggen. Mijn verdeler is van het merk Robot en ziet er als volgt uit.



Omdat we na het leggen van de tegelvloer 6 weken moesten wachten met het gebruik van de verwarming, en de winter tot nu toe erg zacht is geweest, heb ik vandaag het systeem pas voor het eerst ingeschakeld.

Volgens de instructies die wij hebben gekregen mag de eerste 4 dagen de aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 25C. Daarna mag deze stapsgewijs worden verhoogd naar 30C, 35C, 40C en 45C.

Ik heb de kamerthermostaat flink hoog gezet en vervolgens de thermostaat op de verdeelunit op 25C. Aanvoertemperatuur vanuit de CV ketel is 50C. De aanvoerbuis vanuit de CV wordt heet, maar het water gaat direct via de bypass weer terug naar de ketel, omdat blijkbaar de thermostaat op de verdeler geen water doorlaat.

Vervolgens heb ik de thermostaat op de verdeler verhoogd naar 40C. Nu laat de thermostaat wel warm water door en ik zie beide thermometers op de verdeler (zowel voor aanvoer als retour) oplopen. Zodra de aanvoertemperatuur naar de vloer toe 25C graden heeft bereikt draai ik de thermostaatknop weer terug naar 25C, om te voorkomen dat er te heet water de vloer in stroomt. Echter, vervolgens laat de thermostaat weer geen warm water door, slaat de pomp af en ben ik weer terug bij af.

Helaas is het installatiebedrijf tot 4 januari gesloten dus die kan ik nu niet bellen.

Heeft iemand een tip hoe ik er voor kan zorgen dat de vloerverwarming 4 dagen op een temperatuur van 25C gaat werken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoezo slaat de pomp af? Die blijft normaal altijd draaien.
 

Oranjeschaap

  • #3
De pomp slaat af omdat er een pompschakelaar opzit.

De buis met de temperatuursensor van de schakelaar koelt af zodra ik de thermostaat op 25C zet. Vervolgens slaat de pomp af.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik mag toch aannemen dat wanneer de vloerverwarming verleden jaar is geïnstalleerd er een label A energiezuinige pomp Grundfos Alpha2 op is gemonteerd.
Daar is geen pompschakelaar meer bij nodig.
Zo niet, dan heeft men bij u nog een energievretende pomp gemonteerd. Ik zou toch maar even wachten tot die firma die dat bij u heeft aangebracht terug is en hen daarmee confronteren.
Wij installeren honderden Robot verdelers per jaar en leveren deze al 3 jaar de label-A pompen.
Ik heb u in een persoonlijk bericht een link gegeven waarop u alles m.b.t. het in gebruik nemen van een installatie staat. Volg dat op en dan komt alles in orde.
Als er wel een pompschakelaar is gemonteerd moet deze op ca 28 graden zijn ingesteld. Bij het inregelen zou ik deze er tijdelijk tussen uit halen.
 

Oranjeschaap

  • #5
Helaas is er geen Grundfos Alpha2 op gemonteerd.

Volgens mij is het een Grundfos Alpha (dus zonder de 2)? Hij is precies hetzelfde als in het plaatje waarvan ik de link heb geplaatst in de topic start.

Verbruikt deze echt zoveel meer energie als de Alpha2, zelfs als er een pompschakelaar is gemonteerd?

Overigens zie ik geen mogelijkheid om de temperatuur op de pompschakelaar te regelen. Ik zal proberen of het beter gaat als ik de pompschakelaar er tijdelijk tussen uit haal. Heb je nog een advies op welke stand ik de pomp in dat geval het beste kan zetten (1, 2 of 3)?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Als het de pomp is van de afbeelding, is het geen label A energiezuinige pomp! In combinatie met een pompschakelaar (maar wel afhankelijk van type) zal het energieverbruik niet veel verschillen met een label A pomp.
Als het een pompschakelaar is zonder instelmogelijkheden heb je er mjnder aan en is er dus weinig in te stellen (ook lekker goedkoop, maar minder mee te beginnen!!)
Haal de pompschakelaar er dus maar tijdelijk tussen uit.
Stand pomp is afhankelijk van aantal groepen. Pak het gemiddelde en zet maar op 2. Maakt bij opstarten weinig uit.
 

Oranjeschaap

  • #7
Ik heb de pompschakelaar tijdelijk er tussenuit gehaald.

Nu heb ik de thermostaat van de verdeler op 40C gezet en de aanvoer- en retourtemperatuur lopen langzaam op.

Na ongeveer 2 uur is de aanvoertemperatuur gestegen van 16C (daar stond hij op voordat ik het systeem inschakelde) naar 20C. Als de CV aanslaat loopt dit op tot ongeveer 25C om vervolgens weer terug te zakken naar 20C zodra de CV weer afslaat.

Echter, omdat de thermostaat nu dus op 40C staat ben ik bang dat de aanvoertemperatuur op een onbewaakt ogenblik te hoog wordt waardoor de tegelvloer wordt beschadigd.

Zou het kunnen dat de thermostaat op het systeem niet correct is afgesteld? Ik had verwacht dat ik de thermostaat gewoon op 25C kon zetten en dat ik er vervolgens 4 dagen geen omkijken naar zou hebben om vervolgens de thermostaat langzaam hoger te zetten.

Aanvulling: als ik de thermostaat op 42C zet, is de aanvoertemperatuur als de CV ketel warm water levert 25-26C. De retourtemperatuur is dan 21C.

Ik begrijp dat niet. Als ik de thermostaat op 42C zet zou ik verwachten dat de aanvoertemperatuur 42C zou zijn en niet 25C.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je moet die kraan gewoon op 25 zetten, kijk naar de mengtemperatuur dat deze op 25 blijft en je bent klaar.

de temperatuur in je woning loopt nu heel gemakkelijk op door het zachte weer buiten en daardoor schakelt de cv uit, dat is echter geen enkel probleem.
 

Oranjeschaap

  • #9
Het probleem is dat de aanvoertemperatuur op 16C blijft staan als ik de thermostaatkraan op 25C zet.

Het is dan net of de thermostaat alles afknijpt en er geen warm water de verdeler in stroomt.

Als ik de thermostaat op 42C zet, is de aanvoertemperatuur wel netjes 25C. Daar begrijp ik dus niets van.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Oranjeschaap, je maakt een probleem waar geen probleem is.
Hetgeen je ervaart is heel normaal, zeker bij een nieuwe vloer waar nog veel koude in zit.
De thermostaatknoppen geven een indicatie van de temperatuur, maar nooit de exacte temperatuur aan.
Bang dat je tegelvloer kapot gaat....
Die bangigheid is nergens voor nodig: ga vandaag gewoon lekker wat anders doen, dan alleen maar op die thermometers te letten.
 

Oranjeschaap

  • #11
Ik wil het gewoon graag begrijpen :wink:

Mijn enige angst is dat ik morgenochtend wakker wordt en de aanvoertemperatuur plotseling 42C is.

Voor nu laat ik het systeem gewoon op deze manier draaien. Verwacht je dat de aanvoertemperatuur omhoog gaat kruipen naar gelang er meer kou uit de vloer verdwijnt? En dat zodra de vloer op temperatuur is, de thermostaatknop dus een betere indicatie (100% zal het waarschijnlijk nooit zijn) gaat geven van de daadwerkelijke aanvoertemperatuur?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ik denk dat je de knop verkeerd uitleest.

De temperatuur op de mangbalk is de temperatuur die de th.kraan doorlaat.


Je ketel maakt 60-80 graden de th.kraan laat dit door in een verhouding die samen met het koude vloerwater de gewenste mengtemperatuur maakt.
 

Oranjeschaap

  • #13
Dat klinkt inderdaad aannemelijk. Ik heb de instructies van Degooyer er nog eens bijgepakt en daarin staat als beschrijving van de thermostaatknop:

B. Thermostatische regeling cv-aanvoerwater (voorinstelbaar)

en:

Draai de thermostatische regeling (B) van het aanvoerwater geleidelijk, met ca. 5°C per dag*1, naar de uiteindelijk gewenste
vloerwatertemperatuur (veelal 40°C)

Ik interpreteerde het als de thermostaatknop moet worden ingesteld op de gewenste aanvoertemperatuur van het water dat de vloer ingaat.

Helpt ook niet echt mee dat er door de installateur eigenlijk geen uitleg is gegeven...

Dank voor jullie hulp tot zover!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Wat is het verschil tussen de mengtemperatuur(kan je aflezen in de mengbalk)
En de watertemperatuur dat de vloer in gaat?
Die zijn gelijk.

Met de TH kraan stel je de mengtemperatuur in, en dat is de temperatuur van het water dat de vloer in gaat.

En dat is ook wat Degooyer je heeft gestuurt.

Dus zet kachel aan, kijk naar de thermometer op de mengbuis en draai langzaam de th.kraan open tot je rond de gewenste temperatuur zit en doe dat 1x per dag en laat het verder met rust.
 

Oranjeschaap

  • #15
Ik begrijp het nu inderdaad, dank voor de uitleg!

Moet alleen toch maandag de installateur maar gaan bellen want ik zie net dat een van de aansluitpunten af en toe een druppel water lekt :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu