Infraroodpaneel tegen radiator

We willen een radiator voor de badkamer waar we nu mee verwarmen ongeveer 1.5kw of infraroodpaneel 500W gaan gebruiken.

  • wat is zuiniger bij permanent gebruik?
  • levert het ook iets op als we het alleen gaan gebruiken om bij te verwarmen?

De muur waar het paneel kan komen is betegeld boven het raam. Het stuk is 115 cm bij 60.5cm. Het paneel is 90 bij 60cm.
Hierdoor ligt het paneel iets vrij van het plafond (gips). Kan dit?
Verder bevindt zich het paneel dan in zone2.

Graag jullie mening.
 
Permanent als in 25/7?

Dan lijkt mij een elektrisch infrarood paneel veel minder zuinig dan een radiator.
Waarom zou je dat ook willen? Een badkamer kun je juist prima "tijdelijk" verwarmen, alleen tijdens en na gebruik.

En hoe bedoel je "tegen radiator"? Wil je het IR paneel direct op/tegen de radiator bevestigen of gaat de radiator helemaal weg?

De ruimte tussen plafond en paneel hoeft geen probleem op te leveren.

Bedenk wel dat een IR paneel in principe niet de ruimte als zodanig verwarmd, maar de objecten in de ruimte (zoals mensen).
 
24/7 500W is 12 kWh per dag. Je energiemaatschappij zal blij met je zijn.
 
Inderdaad erg veel 12KW...neem aan dat het in de praktijk zeker niet gebeurt. Thermostaat zal ook iets doen.

Nee radiator blijft. Was meer afweging.
Maar hoe bedoelt u met tijdens en na gebruik. Dit dan wel met infrarood als bijverwarming of gewoon de radiator op die manier gebruiken?

Feitelijk bespaar je met bijverwarming ook geen gas toch. Er zit geen thermostaatkraan op badkamer radiator. Dezelfde temperatuur als woonkamer zal er dan zijn. Ga je ernaast bijverwarming met IRpaneel denk ik aan extra kosten.
 
Hoeft natuurlijk niet dezelfde temperatuur als in de woonkamer te zijn. De ruimtes zijn niet hetzelfde, de thermostaat meet in de kamer en schakelt al naar gelang de temperatuur die in de woonkamer gemeten wordt en alleen daar.

Ik snap niet helemaal wat je wilt bereiken? Als de radiator in de badkamer toch altijd open staat zalmse badkamer altijd verwarmd worden als de thermostaat het signaal aan de cv ketel geeft.

Is die soort van basiswarmte dan niet genoeg voor je?

Dan zou je kunnen overwegen om er inderdaad een IR paneel bij te hangen, ik zou hem zeker niet op of tegen de radiator bevestigen, maar een aparte plek geven, kan ook plafond of bijvoorbeeld spiegel zijn.
Dan kun je er voor kiezen, met een schakelaar bijvoorbeeld, om het IR paneel alleen te schakelen wanneer de badkamer gebruikt wordt. Eventueel met een soort timer functie, zodat hij niet onnodig aan blijft staan.
 
Bij ons een thermostaat voor alles. Woonkamer 20 dan badkamer hier ook.
In ochtend stook ik vaker niet op. Dus nacht 16 voor woon en badkamer.
Doel is inderdaad dan b.v. erbij zo'n paneel.
Besparen zal het niets. Wel meer comfort.
 
Bij ons een thermostaat voor alles. Woonkamer 20 dan badkamer hier ook.
Dat hoeft dus niet per se zo te zijn.
Sterker, denk het vaker niet.
De badkamer is een stuk kleiner dan de woonkamer, als de radiator in de badkamer vol open staat, zal het waarschijnlijk in de badkamer sneller opwarmen dan elders.
De woonkamer temperatuur bepaalt de werking van de thermostaat. Pas of als het in de woonkamer 20 graden is, stopt de cv ketel met verwarmen. Dat zegt dan dus niets over de temperatuur in de badkamer, die kan dan al hoger (of lager) zijn.

En daarnaast begrijp ik nog steeds niet helemaal wat je nou precies in de badkamer wilt bereiken (met een extra IR paneel). Vind je het daar te koud?
 
Ja te koud e dacht ook gas te besparen maar dat lukt niet.

Werkt een radiatorventilator ook goed?
Niet voor de badkamer maar woonkamer.
 
Laatst bewerkt:
Weet je wat helpt tegen hoge energielasten? Goed isoleren én goed (voldoende!) ventileren.

Als je warmteverlies te groot is, moet je energie in je woning blijven pompen.
 
Voordeel van infrarood is dat het binnen 5 minuten warm aanvoelt, meet je echter de ruimte temperatuur dan kan het er best koud zijn.
Ik heb zelf infraroodverwarming in de kantoren en ontvangsthal, normaal moest ik de avond er voor de elektrische verwarming (4000W) al aan zetten en dan was het de volgende dag net 3-4 graden warmer geworden.
Nu zet ik de infraroodverwarming een half uurtje van te voren aan, dat zijn 4 panelen van 450W, (ontvangstruimte is 10 x 4m en 4,5m hoog)
20230415_203944.jpg

de ontvangst ruimte
20230410_211618.jpg

de infraroodpanelen aan het plafond en gericht op de tafels

en terwijl de thermometer nog rond de 10 graden aangeeft zit je te zweten als je de jas nog aan hebt en dan zet ik 2 panelen al uit want de temperatuur regelen met infrarood is makkelijker gezegd dan gedaan.
Dus infrarood is zeer geschikt voor snel en/of plaatselijk te verwarmen, niet om op de traditionele manier een ruimte te verwarmen.
 
Klopt, ik heb een paneel van 800 watt aan mn keuken plafond hangen, zelfde idee. Tijdens koken binnen no time lekker warm, gaat automatisch na max. 1 uur uit (slimme schakelaar).
Badkamer/douche kan op gelijke wijze werken en wel voor een (tijdelijk) aangenamer gevoel geven. In de badkamer spiegel tref je ze ook wel aan
 
Dus in die zin heeft het wel ern meerwaarde voor de badkamer?
Dacht even dat het ern zinloze investering was.
@Kaajee is er in de keuken ook nog ern andere warmtebron actief gelijktijdig?

Zijn infrarood panelen van een bouwmarkt ook goed?

@Gerrit B er wordt niet de hele dag door mee verwarmd in de kantoren?
Is er dan verder nog een warmtebron aanwezig?
 
Nee verder is er geen verwarming, (pand is gasloos) maar de kantoren worden meestal ook alleen maar tijdelijk gebruikt omdat het werk altijd bij klanten ter plekke wordt uitgevoerd en dan heeft het geen zin om lege kantoren te gaan verwarmen.
Infrarood heeft voor een badkamer dan ook zeker zin, niet om de temperatuur er van 18 graden naar 24 graden mee te stoken maar om het behagelijk warm te hebben bij het uitkleden en als je uit bad of onder de douche wegkomt en daarna meteen weer uit.
20240506_225056.jpg

hier zie je het infraroodpaneel verwerkt in het plafond (de plaat naast de lamp is het infaroodpaneel)
infraroodpaneel boven tafel in spreekkamer2.jpg

Hier zit hij dus recht boven de tafel op goed 2m afstand en merk je het dus vrijwel direct zodra het paneel aan gaat.
 
Ik ben aan het kijken of ern paneel van een bouwmarkt goed is en welk vermogen ik zou moeten nemen? Iets meer capaciteit denk ik. Badkamer is klein, zeer snel resultaat hier denk ik. 11 kuub inhoud maar. Het zal geen besparing opleveren omdat verwarming gewoon meedoet.
Paneel tegen de wand is het idee. Iets schuin omlaag gericht.
 
Het geeft vrijwel zeker een besparing, want wil je het behagelijk in een badkamer hebben dan moet je toch richting de 23 a 24 graden en dat bereik je niet zomaar omdat in een badkamer alles koud is en je de warme lucht ook nog eens wegzuigt, dus je zal de muren en interieur zo warm moeten krijgen dat deze warmte "blijft hangen" en langdurig moeten verwarmen.
Met infrarood kun je de badkamer rustig op 18 a 19 graden houden en ga je er gebruik van maken dan voelt het binnen een paar minuten aan alsof het er 25 graden is en dat zuig je dus ook niet naar buiten oid. omdat het stralingswarmte is.
 
Wel alleen tijdelijk gebruiken, zoals al eerder genoemd. Er zijn ook "smart" (wifi) IR panelen, daarmee zou je bijvoorbeeld, net als bij mijn keuken, kunnen instellen dat ie na een uur gebruik automatisch uit gaat.

Als je zo'n paneel (te) lang aan laat staan, kost het veel elektriciteit, zoals je hierboven al hebt gelezen. Voor ná het douchen is waarschijnlijk 5-10 minuten al genoeg, ding wordt snel warm.

En nee, in mijn keuken heb ik geen andere warmtebron. Als ik IR paneel niet gebruik, is het best koud, maar kom/ben altijd kort en niet heel vaak in mn keuken, voor mij dus dé oplossing.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb er in de werkplaats ook 1 hangen voor in de winter als de verf niet wil drogen als ik wat geschilderd heb.
Staat deze aan dan is het 12 minuten aan en dan 30 minuten uit, 12 minuten aan 30 minuten uit enz.
(6 minuten is de kortste stand van de schakelklok die ik er tussen heb zitten)
Meestal is de verf dan wel na 2 - 4 uur droog terwijl het anders dagen kan duren voordat je een volgende laag aan kunt brengen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan