Inductie aansluiten met normale schuko stekker

Lucan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben net verhuisd naar een huurwoning en heb van familie een inductiefornuis met oven gekregen (Bosch HCE748223/01). In de meterkast zit geen krachtstroom of kookgroep, en de woningbouwvereniging wil dit niet aanpassen. Ik mag het zelf laten doen, maar in een huurwoning geef ik er liever geen geld aan uit als het niet nodig is.

Het fornuis is in Duitsland met een normale stekker is gebruikt. Er zit een power-management functie in waarmee het vermogen van de kookplaat beperkt kan worden tussen 1000-9500W in stappen van 500W. Voor zover ik begrijp zou ik met een normaal stopcontact van 3500W zonder problemen 2 kookzones óf de oven kunnen gebruiken, en zijn meer dan 2 kookzones te gebruiken met iets minder vermogen. In praktijk zie ik mezelf niet eens vaak 2 zones op maximaal vermogen gebruiken, laat staan 3. Er zit nu nog een perilex stekker op maar er staat op de achterkant het de aansluiting aangesloten moet worden op 1 fase (foto onderaan deze post).

Voordat ik het doe wil ik natuurlijk wel graag zeker weten dat dit in Nederland ook zomaar kan. Er is verrassend weinig duidelijk informatie te vinden op internet dus ik hoop dat iemand hier me kan helpen. Tips of correcties zijn ook heel welkom. Alvast bedankt!
PXL_20221130_142913378.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Probeer het en je weet het, de installatie is beveiligd tegen overbelasting dus werk jet niet dan schiet de zekering er wel uit.
Dit is wel.een kracht apparaat, en mindere als 1/3 van het vermogen overhouden is njiet veel.
 

Nth

  • #3
Als je 3600W wil gebruiken moet je sowieso een aparte groep hebben.
Je moet dus even controleren of er een stopcontact in je keuken aanwezig is die direct verbonden is met een groep, zonder dat er andere aftakkingen zijn.
Daarnaast moet je zeker weten dat je stopcontact 16a bestendig is (voor meerdere uren) en de bekabeling daar naartoe minimaal 2,5mm2 dik is.
 

Lucan

  • #4
Bedankt voor jullie reacties!

The headhunter: Goed om te horen dat dit veilig getest kan worden! 1/3 Van het vermogen is inderdaad niet veel maar ik hoop dat het in de praktijk voor mij genoeg is.

Nth: Er is een aparte groep, eigenlijk bedoeld voor een vaatwasser maar die heb ik niet en ben ik niet van plan om aan te schaffen.
Ik heb weer even in de meterkast gekeken: De bekabeling is VMVK 3x2.5mm2, dat moet voor deze afstand (meterkast naast de keuken) voldoende zijn.
Voor de stekker heb ik een H05VV-F 3x1.5mm2 kabel, met een geaarde stekker. In de gebruiksaanwijzing staat dat deze kabel gebruikt moet worden. Alle stopcontacten in de keuken zijn gelukkig ook geaard.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu