Inductie fornuis op 1 fase aansluiten

Stephan_NLD

  • #1
Wij zijn opzoek naar een nieuw fornuis echter hebben wij op dit moment nog maar 1 fase - onze huidige kookplaat is op gas en oven zit op een aparte groep met een ‘normale’ stekker.

de aanvraag van 3 fase ligt bij de netbeheerder maar kan enige tijd duren.

nu viel ons op dat de SMEG fornuizen een eco-logic systeem hebben waardoor je ze kan beperken tot 3000,4500 of 7400 Watt.
De vraag is nu of de 3000W opzet met driepolige kabel een ‘normale’ stekker mogelijk is? Al dan niet tijdelijk tot de volledige 3 fase met perilex is aangesloten?

in de bijlage een screenshot van de handleiding
IMG_1908.jpeg
 

Charel

  • #2
Je mag hier geen merken of types noemen maar ik heb ter vervanging van een gasfornuis al regelmatig inductiekookplaten geplaatst die met een gewone stekker in een gewoon stopcontact werken.
Eventjes de juiste termen gebruiken om te zoeken.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Nee die bestaan niet , je zou schema twee kunnen doen en dan begrenzen op 3000 maar bij inschakelen oven bij gebruik inductie zal de zekering in de meterkast uitvallen.
Brand en verzekeringstechnisch slecht idee dus.
Charel weet niet zo goed het verschil tussen een gasfornuis en gaskookplaat.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
de aanduiding 3x10 mm2 geeft al aan dat men hier van grotere stroomsterktes uit gaat dan 16A
 

Charel

  • #5
S.oldeerbout schreef:
Nee die bestaan niet , je zou schema twee kunnen doen en dan begrenzen op 3000 maar bij inschakelen oven bij gebruik inductie zal de zekering in de meterkast uitvallen.
Brand en verzekeringstechnisch slecht idee dus.
Charel weet niet zo goed het verschil tussen een gasfornuis en gaskookplaat.
Beste, je beweert nu dat mijn vorige reactie een leugen was ?
Je zou je beter eerst nader informeren alvorens zoiets te beweren. Twee keer klikken en je weet het !
Er bestaan wel degelijk inductiekookplaten zelfs met 4 zone's en met gewone stekker !
Sommige merken maken dit mogelijk door bij het gelijktijdig gebruik van meerdere kookzone's automatisch het vermogen per zone aan te passen zodat het totaal toegestane vermogen niet wordt overschreden.
Je kan met zulke toestellen niet, zoals bij andere, verwachten dat je 4 kookzones tegelijkertijd op maximum vermogen zult kunnen gebruiken, maar dat komt bij gewone huishoudens nooit voor. Wil je toch persé de 4 zones tegelijkertijd gebruiken dan kan dat ook maar dan zal het wat trager gaan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Inductiefornuizen op 1 fase bestaan niet punt uit.
 

Sander de Graaf

  • #7
Beste Stephan,

Voor nu (1_fase tijdperk) zou ik erop letten dat je hem aansluit d.m.v. een kookgroep. Deze mag met 2x dezelfde fase aangesloten worden echter krijgt deze in je groepenkast wel een dubbele zekering (automaat). Als er een digitale bediening opzit zal het fornuis zelf regelen dat hij niet meer vermogen gebruikt dat de groepen toelaten (2* 16A).

In het 3-fase tijdperk krijg je een krachtgroep en zal je alles te volste kunnen gebruiken.

Belangrijk is het wel te letten om hoeveel vermogenhet fornuis nodig heeft. Ca. 3600Watt per groep maakt bij een kookgroep dus 7200W mogelijk en een 3-fase groep dus 10800Watt.
Heeft het fornuis een hoger vermogen nodig dan zal je de zekering voor de krachtgroep een stapje hoger moeten kiezen. Dit is dan 20A i.p.v. 16A. LET OP! Dit kan alleen als je gemeentezelering (aansluitwaarde) 35A of hoger is.
 

Charel

  • #8
S.oldeerbout schreef:
Inductiefornuizen op 1 fase bestaan niet punt uit.
Wellicht een misverstand tussen ons twee:
Jij hebt het nu over een fornuis terwijl ik het steeds heb gehad over een inductiekookplaat. Dus zonder oven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
De voorschriften en leidingdiktes zijn in België heel anders dan in Nederland!

Je kunt niet de Belgische mogelijkheden adviseren voor in Nederland, daar waar hier 3 x 16 A en 5 x 2,5 mm² voorschrift is voor 3 fase en 2 x 16 A, 4 x 2,5 mm² voor een kookgroep op enkele fase (hetgeen een typisch Nederlands verschijnsel is).
 

Charel

  • #10
Dat zou kunnen Kees, hoewel het over toestellen van bekende merken gaat die standaard van een gewone stekker zijn voorzien.
Net zoals alle andere elektrische toestellen met een stekker veronderstel ik dan dat je die zowel in Nederland als in Belgie in het stopcontact mag steken.
Bij nader inzien is ook een oven op inductie (microgolf) standaard gewoon als éénfazig te verkrijgen en met gewone stekker.
 

Sander de Graaf

  • #11
Mijn ervaring heeft mij geleerd dat om deze reden nieuwe kookplaten/fornuizen geen stekker standaard aan het apparaat hebben zitten.
 

Stephan_NLD

  • #12
Bedankt allen! Dan houden we voorlopig de gasaansluiting nog.
Wel trek ik alvast de kabel en plaats ik het nieuwe perilex stopcontact zodat alles ‘klaar’ ligt om aan te sluiten op de groepenkast samen met de 3 fase verzwaring - dit deel besteden we dan uiteraard wel uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu