3 fasen inductie op 2 fase aansluiting?

Mandyvg

  • #21
Het fornuis is verkocht aan iemand met wel de juiste aansluiting.
Heb Bosch meerdere malen nagevraagd of het echt niet kan en hun antwoord is echt nee. Of nja, je kan hem aansluiten maar de kans op gevaarlijke situatie is groot zoals sommige al aangeven.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #22
@Sleutelmeneer
Ik geef dat schema om te laten zien hoe het schema eruit moet zien om op een kookgroep aan te sluiten.
Ga niet zeggen dat iets niet relevant is als je geen idee hebt.
Je schreef eerder dit " Echter BSH gebruikt ALTIJD 2 nullen met een bruggetje." wat onzin is, want ik laat een schema van Bosch zien, waar wel een correct kookgroep ( 2L/2N ) schema gegeven wordt.

Het maak niet uit hoeveel aders er getekend zijn bij dit fornuis, die brug verbind de nullen en dan kan de boel affikken.
Gelukkig kreeg de vraagstellen wel het goeie antwoord van Bosch.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #23
Ik heb nogmaals alles uitgezocht en nagevraagd. Het zit als volgt (LET OP, GELD ALLEEN VOOR BSH, dus geen andere merken BSH is bosch siemens hausgeräte.) dit is een algehele rectificatie voor mijn eerdere berichten, de juiste uitleg voor dit fornuis en een aanvulling voor andere apparaten.

In het geval van dit fornuis hebben we alleen een schema 2n. Toch kan dit apparaat op 2L/2N aangesloten. Helaas ontbreekt het schema hiervoor want speciaal voor de nederlandse markt brengen ze geen aparte installatieschema's uit. Soms staat het wel vermeld, maar op veel internationale producten die niet perse als benelux model worden uitgebracht veelal niet.

Toch kan het wel. De Brug moet IDD wel verwijderd. Maar omdat er 2 aparte nuklemmen en gescheiden circuits zijn kun je de brug gewoon verwijderen en werkt het apparaat wel. Bij 2 losse fases dus 2n hebben we een 120 gr verschoven draaiveld en dus 400v tussen de fases in de perilex. Bij 2L2N meet je dezelfde fase en dus ongeveer 0V. Bij 2N gebruik je gewoon 5 aders maar wel de brug en 2 fases, PE. Bij 2L2N gebruik je ook 5 aders en 2 aparte nulleiders tot aan de installatieautomaat zonder brug.

Het 2L2N schema is in principe altijd geldend bij alle 60 t/m 80cm inductiekookplaat van 7.2KW die BSH in zn assortiment heeft.

Dit fornuis is 7.2KW en 2L2N mag hier aangesloten zonder brug ookal is het schema niet aanwezig.

Zoals ik eerder vermelde haal ik zelf bij het aansluiten ook de brug eruit vanwege de 32A die JackD beschrijft. Echter worden de kookplaten vaak alleen met 2N schema uitgebracht (vandaar mijn opmerking bosch brengt 2n schemas uit met brug als 2L2N) maar dit mag dus zonder meer omgebouwd worden naar 2L2N zonder brug zolang het apparaat niet bijv voor 3 fase is gemaakt (90 cm kookplaat met bijv 11KW vermogen)

Deze informatie komt rechtstreeks van hoofd TD. Service afdeling heeft deze kennis niet en speelt dus op safe want ze vragen deze informatie niet na bij TD maar geven vooringegeven alinea's als reactie die in het systeem staan opgeslagen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu