Inbouwprobleem AEG Oven + Gas-op-Glaskookplaat

Mfoeken

  • #1
Hallo,

Ik ben momenteel bezig om een nieuwe keuken van ikea te plaatsen met inbouwapparatuur van AEG. Ik loop echter tegen het volgende probleem aan:

Ik heb een kookplaat van het type 79904 GB (AEG) en een oven van het type B 9831 M (AEG). Nu is het echter zo dat als ik de kookplaat in het blad laat zakken deze met de aansluiting van het gas (links onder de kookplaat) en het plastic kapje waar de het snoer met stekker uitkomt op de oven stuit waardoor de kookplaat niet ver genoeg kan zakken.

Nu heeft de oven aan de bovenzijde een beschermplaat van heel dun blik (denk niet dat het aluminium is) die je los kan schroeven. Daaronder zit zeker 15 a 20 cm ruimte tot de isolatie van de daadwerkelijke oven.

Mijn vraag is of ik een stukje van 3 x 3 cm voor zowel de gasaansluiting als het "stroomblokje" uit deze mantel kan knippen om alles passend te maken.

Na deze modificatie staat de oven aan de bovenkant nog volledig vrij van de kookplaat, zeker 2 a 3 cm dus genoeg voor ventilatie.

Heeft iemand ervaring mee met dit soort modificaties?

Trouwens, in de buitenmantel zitten al allerhande gaten varierend van een paar millimeter tot complete handgrepen...

Alvast bedankt voor je reactie,

Martijn van Foeken
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kun je de oven niet wat lager inbouwen? Ik begrijp eruit dat een tussenplank van het kastje te hoog is, waardoor de oven te hoog uitkomt. Klopt dat?

Materiaal wegknippen uit de oven betekent in elk geval einde garantie.
Of het verantwoord is kan ik niet beoordelen. Die plaat zal er niet voor niets zitten...

Maar we zullen zien wat de vakmannen ervan te zeggen hebben!
 

Mfoeken

  • #3
Kees,

Bedankt voor je reactie.

Bij AEG lieten ze ook al direct weten dat alles voor eigen risico is. Ik heb de oven wel laten zakken, maar er zit een laatje onder. Als ik de ovensteunen in de laagste stand zet sluit de oven namelijk ook precies ( op 3 a 4 mm na) onder het werkblad. Lager plaatsen betekent weer een paneel halveren en dat vindt ik zelf minder mooi...

De afdekplaat is in mijn ogen puur een soort afdekplaat maar maakt geen wezelijk onderdeel uit van het wel of niet functioneren van de keuken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tja, eigenlijk ga je nu de oven aanpassen op een niet geschikte kast ervoor... Ik vind het persoonlijk erg twijfelachtig, zou liever van die lade een blindplaat maken, als het niet anders kan.

Als je de oven hebt ingebouwd, en hij blijkt niet te werken om een totaal andere reden, heb je geen enkele garantie en kun je het ding zó weggooien...

Dat is dan nog buiten de eventuele risico's, dat de gaskookplaat zonder die tussenplaat toch te heet wordt van onderen.
 

Mfoeken

  • #5
De kast is 100% geschikt voor deze oven, na montage blijft er 2 a 3 cm ruimte onder de kookplaat. Warmte lijkt mij dus geen probleem. Als de gasaansluiting aan de achterkant had gezeten was er sowizo geen probleem geweest...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Mfoeken,

Als ik het goed begrijp uit uw verhaal is die plaat een hitte werend schild.

Als daar aan de bovenkant een uitsparing in wordt gemaakt zal alle warmte daar doorheen naar boven willen (natuurlijke trek).
Hoe heet het dan wordt is zo niet te zeggen, maar voor het bovenblad en de kookplaat lijkt mij dit niet aan te bevelen.

Ik heb de gebruiksaanwijzing er even bijgezocht.

In de gebruiksaanwijzing voor uw kookplaat staan in afbeeelding 7 en 8, duidelijk dat onder de kookplaat een ruimte van tenminste 5 cm dient te worden aangehouden omdat er voldoende circulatie moet zijn onder de plaat door in verband met af te voeren warmte. (een duidelijk schema)

Tevens wordt er op gewezen dat indien er een oven onder wordt geplaatst er ook gelet moet worden op warmte afgifte van dat toestel. Is die oven met ventilator uitgevoerd?

U dient in dit geval de voorschriften van de fabrikant op te volgen omdat de gevolgen van oververhitting niet te overzien zijn.
U gaf al aan dat de fabrikant zijn garantie intrekt bij het niet opvolgen van die voorschriften, dat doen ze niet voor niets.
En dan past uw gas- en electro aansluiting ook :mrgreen:

Vg Gr,
sucses ermee
 

Mfoeken

  • #7
Heren,

Beide bedankt voor jullie reactie. Ik heb op advies van jullie er toch maar voor gekozen om een lade op te offeren en de oven lager te plaatsen!!!

MvG. Martijn
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Veel sucses gewenst en bedankt voor uw bericht

Vr Gr
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
De veiligheid heeft het gelukkig weer gewonnen! :P

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu