Inbouwkast betimmeren en legplanken maken

Joggum

  • #1
Goedenavond! Ik heb in mijn keuken een inbouwkast van ongeveer 90 cm breed, 40 cm diep en 210 cm hoog. De achter- en zijwanden van de kast zijn van gemetselde tufsteen(?) en zijn vlak gestuct. Op deze wanden lopen enkele leidingen (cv, water en elektra). Om de leidingen netjes weg te werken wil ik de wanden met plaatmateriaal afwerken. Ook wil ik een aantal legplanken in de kast maken. Hiervoor wil ik standaard witte 18mm meubelpanelen (spaanplaat) gebruiken. Mijn vragen:
  1. Ik zag bij de bouwmarkt grote platen spaanplaat van 8mm dik liggen met een witte kunststof toplaag. Is dat geschikt materiaal voor de wanden? Ik wil deze dan direct op houten rachels schroeven welke op de wand zijn bevestigd.
  2. Zo ja, is de 8mm dik genoeg om dit soort plankdragers in te plaatsen:


    Bij enkele gewone kasten die ik heb bekeken zitten deze plankdragers namelijk in spaanplaat wanden van 18mm dik.
  3. Is het gebruik van dit soort hulsjes aan te bevelen (om de plankdragers in te slaan):


  4. Waarschijnlijk zijn de wanden niet mooi haaks. Hoe zou ik de kieren die in de hoeken ontstaan netjes weg kunnen werken?
 

Gerrit

  • #2
1,2 en 3: Lijkt me wel
4: De platen pas zagen.
 

Toon

  • #3
2. Lijkt mij een beetje dun. Ik zou er voor zorgen dat waar je de plankendragers wilt inboren, er een rachel achter zit.
 

Joggum

  • #4
Prima, ik ga het dan gewoon met de 8mm plaat proberen. Ik was sowieso van plan om alleen kastdragers te plaatsen op de plek waar een rachel zit.

Ik wilde het plaatmateriaal eigenlijk laten zagen in de bouwmarkt, dus dan is het een beetje lastig om zijden te laten zagen die niet helemaal haaks zijn. Misschien is het dan handiger als ik het iets ruimer laat zagen in de bouwmarkt, en dat ik een cirkelzaagje huur om het thuis precies passend te maken.

Hartelijk dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu