Scheidingswand / inbouwkast maken

Diyklusser

  • #1
Hoi!

In mijn huis zat een scheidingswand/inbouwkast die nogal gammel was en die niet paste bij mijn wensen, dus deze ben ik eruit aan het slopen (geen dragende muur). Graag wil ik hier wel weer iets voor in de plaats. Mijn plan is om een houten frame te maken van 5x7 balken en daarop gipsplaten te monteren aan één kant. Hierop ga ik leemstucen. De constructie moet behoorlijk stevig zijn, aangezien het dus ook onderdeel uit gaat maken van een inbouwkast aan de andere kant van de wand. Er zit nog een schoorsteen, die tegen het plafond aan wat breder is. Deze wil ik graag laten zitten. Ik zal zo ook even wat foto's maken van de huidige situatie en die in een comment zetten (zit nu op mijn laptop).

Ik ben al even een tijdje aan het puzzelen met het frame en heb het volgende bedacht:
vanuit slaapkamer.png
Vanuit zijkant.jpg

Ik heb verschillende kleurtjes gebruikt om het voor mijzelf overzichtelijk te houden, maar het zijn dus allemaal 5x7 balken.

Ik heb een aantal vragen omtrent het frame:
- Ziet iemand iets wat absoluut niet klopt? Ik twijfel of je twee staande balken zo tegen elkaar kunt plaatsen (blauwe en groene balk op de foto van de voorzijde - waar de schoorsteen ophoudt).
- Is dit wellicht wat veel van het goeie? Het ziet er (voor mij als leek) uit als vrij veel balken. Mij is aangeraden om de balken maximaal 40cm uit elkaar te plaatsen, dus toen leek mij in het midden van de gipsplaten het meest logisch - het midden van de balken zit dus (behalve bij de zijkanten natuurlijk) telkens 30cm uit elkaar. Ik kom niet helemaal lekker uit, dus op sommige plakken is dit zelfs iets minder.
- Is het slim om eerst een laag horizontale gipsplaten te doen en dan een laag verticale voor de stevigheid?
- Ik wil graag wat (geluids)isolatie tussen de twee kamers. Het liefst duurzaam. Ik zit momenteel te denken aan iets met houtvezels, maar de prijs zal natuurlijk ook een rol gaan spelen. Heeft iemand hier een goed idee voor?
- De ondervloer is cement. Moet ik daar persé inboren en -schroeven, of kan ik het onder ook verlijmen? Boven hangt een stevige balk, dus daar verwacht ik geen problemen mee.

Daarnaast moet ik natuurlijk ook nog het kast gedeelte gaan bedenken. Zou ik het frame al kunnen bouwen terwijl ik hier nog over nadenk, of is dat niet slim? Ik weet in ieder geval dat het aan de andere kant een open wand met schuifdeuren moet worden (met aan de zij-, boven-, onderkanten een plintje of iets zodat het er mooier uitziet). Hier hoeft dus niets gestuct te worden. De kast zal gebruikt worden voor opslag van spullen, niet echt van kleren. De spullen zullen wisselend qua gewicht zijn (van kerstspullen tot (zwaar) sportmateriaal en misschien ook de winterjassen, etc.). Het liefst zou ik een systeem willen waarbij de hoogte van de schappen nog veranderd kan worden, maar dit is geen harde eis. het hoekje achter de schoorsteen mag gerust een loos hoekje worden - klinkt als gedoe om daar nog iets voor te bedenken. Alle tips zijn welkom!!

Bedankt!
 

Diyklusser

  • #2
Kant waar de muur komt:

IMG_0340.jpeg
 

Diyklusser

  • #3
Kant waar de schuifdeuren/kast komt:

IMG_0342.jpeg
 

Diyklusser

  • #4
Beter zicht op de schoorsteen:

IMG_0341.jpeg
 

Diyklusser

  • #5
Ik besef trouwens dat het nu net lijkt alsof ik van plan ben de horizontale balken door te laten lopen en de verticale in stukjes te zagen, maar dat is natuurlijk andersom (op de bovenste en onderste balk na)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu