Inbouw Velux elektrisch openen (KSX-100K)

Stefan428

  • #1
Ik heb onlangs een aantal Velux ombouwsets gekocht om mijn dakramen elektrisch te kunnen openen, alles op zonne-energie.

Solar ombouwset voor handmatig bediende VELUX tuimelvensters (geproduceerd na Januari 2013) (KSX 100K)

Het probleem: ik krijg een onderdeel niet vervangen in één van mijn dakramen. Zie dit plaatje in de handleiding:

20230729_150833.jpg


Het gaat om dit onderdeel dat er in moet:
20230729_150751.jpg


In 4 van mijn dakramen zat deze er al in. In 1 raam zit echter een iets andere waarbij de laatste "haak" iets langer is. Het resultaat is dat als je het dakraam open zet, deze voor het eerst deel iets klemt als het ware waardoor het raam in de gewenste positie blijft staan. Bij de andere 4 ramen gaat het openen en dicht doen heel licht waardoor je dus niet makkelijk het raam een stuk open kan zetten (en dat het ook in die positie blijft staan). Ik neem aan dat dat de reden is dat dit onderdeel vervangen moet worden. Het openen gaat anders wellicht iets te zwaar voor de op zonne-energie/accu aangedreven motor.

Zo ziet het scharnier er uit:
20230729_150717.jpg


20230729_150727.jpg


De vraag is: hoe krijg ik deze oude er uit??? Ik heb van alles geprobeerd, maar het lijkt alsof het gewoon niet past. De nieuwe die er in moet (en bij de andere 4 ramen dus al gemonteerd zat) krijg ik er wel makkelijk uit, maar deze niet.

Heeft iemand dit al eens geinstalleerd en enig idee hoe ik deze dingen er uit krijg?? Alvast ontzettend bedankt!!

20230729_150833.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

robdeb

  • #2
Inmiddels meermaals gedaan, maar zeker niet mijn lievelingsklusje. Het beste, zoals op de afbeelding, toch met een schroevendraaier onder de lange ‘haak’. Grote lange platte schroevendraaier het liefst.
 

Stefan428

  • #3
Even moeten wachten tot het eindelijk weer eens droog was, vandaar de late reactie.
Het is uiteindelijk gelukt, voornamelijk door dit filmpje:
VELUX | How to replace a pivot hinge spring - YouTube

Voor mensen met hetzelfde probleem: de truc is om de veer er zijwaarts uit te halen. Dus eerst de onderkant los halen, en daarna met een punttang de veer naar de zijkant halen. Dan gaat ie er redelijk makkelijk uit.

Al met al was ik met 5 minuten klaar, maar de handleiding laat niet zien dat je de veer er zijwaarts uit moet halen. Toen ik dat door had was het dus zo gepiept :-)

Nu nog wel de vraag... waarom moeten ze uberhaupt vervangen worden? Als ze anders er uit zien, dan snap ik het, maar die hetzelfde er uit zien... waarom? Zijn ze wellicht van ander materiaal ofzo??
 

GP013

  • #4
Volgens mij is de veer iets dunner, alsin minder stijf en dus voor de motor minder belasting om het raam te openen. Dit zal waarschijnlijk nodig zijn voor de wat grotere maten ramen?

Ik heb twee ramen naast elkaar uitgerust met deze motoren en vraag me af of je de open en gesloten posities kan kalibreren, zodat ze exact synchroon open staan. Weet iemand hoe je dat voor elkaar krijgt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu