In ondervloer zagen, welk gereedschap en verder tips?

Timoklust

  • #1
Beste klusser,

Ik wil bij ons een luikje maken in de ondervloer de de trappenkast, zodat bij ons de loodgieter onder de vloer kan. Dit is nodig voor de plaatsing van radiatoren. Echter weet ik niet goed hoe ik dit het beste kan doen.

Ik dacht eerst eraan om alle planken uit de trappenkast weg te halen, maar dit valt tegen, omdat de schroeven nogal verouderd/ stuk verroest zijn. Ik ben dan ook heel blij ik alle schroeven heb kunnen verwijderen voor het luitkje. Daarom wil ik nu niet meer alle planken eruit halen maar een luikje maken door een gat te zagen, te zien op het plaatje beneden.

Voor dit vlak heb ik alle schroeven eruit weten te halen. Van de 3 lijntjes is de onderste al los, de rechterkant wil ik zagen en als de rechterkant gezaagd is hoop ik dat het lijntje aan de bovenkant niks hoef te doen (ik hoop dat deze niet gelijmd is ofzo). De rechterkant zaag ik zo tussen de schroeven door (als je goedkijkt zie je ze zitten, ik heb er 2 met zwarte kruisen uitvergroot), zodat het luikje kan rusten op de onderliggende draagbalken, net zoals de de planken van het niet-luikje.

Nu heb ik 2 vragen:
- Hoe denken jullie het beste dat ik kan zagen? De diepte moet 2,2 cm zijn, en ik moet secuur tussen de schroeven zagen? En ik kan dus niet de gehele plank los halen, ze zullen zo blijven liggen tijdens het zagen. Wat voor gereedschap kan ik daar het beste voor gebruiken? (dit wil ik waarschijnlijk gaan huren)
- Als ik de rechterkant gezaagd heb (en de onderste lijn is dus al los), voorzien jullie dan problemen met de bovenste lijn? Ik heb namelijk het idee dat de planken zijn vastgelijmd ofzo.

Vervolgens de afwerking van het luikje komt wel goed :)

Alvast bedankt!

Situatie nu en hoe ik luik wil maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op diepte zagen kan met een cirkelzaag, occilerende machine (multitool) of lamellenfrees.

In dit geval is een multitool wellicht het handigst, omdat je dan het minste schade hebt als je een schroefje tegenkomt.

Als je net naast de balk zaagt, kan het gewoon met een decoupeerzaag. Dat gaat een stuk sneller. Je moet dan wel een extra balkje/latje plaatsen als ondersteuning voor het luik.

Is er nu helemaal geen kruipluik?
Check straks ook de ventilatie van de kruipruimte en de staat van de balken.
 

Timoklust

  • #3
Top antwoord IJkenhout. Ik ga voor de multitool. Dan kan ik gewoon de huidige balken gebruiken.

Ik had eerlijk gezegd ook wel een kruipluik daar verwacht. We hebben er wel een, echter waar nu het luik nodig is kun je niet komen vanwege een muur.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou eerst eens een gaatje van 20 mm boren, en daar een stuk buis in steken om er achter te komen hoe diep de kruipruimte is. Vaak zijn onbereikbare ruimtes minder diep, de balken liggen dan net vrij van de grond. Dan kan de loodgieter er ook niet veel beginnen.
 

Timoklust

  • #5
@Hessie, goed punt! De loodgieter kon via de andere kruipruimte zien dat het daar diep genoeg genoeg was. Door de muur was al een klein gat voor aantal andere leidingen gemaakt waar je al doorheen kon kijken

@IJkenhout: toch nog een extra vraag (ik heb nog nooit een multitool gebruikt voor zagen), kan ik dan beter het ronde segmentzaagblad gebruiken of een blad voor invallend zagen gebruiken?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik vind het rechte blad handiger in dit soort gevallen. De ronde bladen hebben een andere vertanding, dat zaagt slechter in hout.

Lange stukken zaag je het makkelijkst door het zaagje schuin te houden en in "laagjes" te zagen.
 

Timoklust

  • #7
Top, dankjewel. Ik ga een multitool regelen en dan aan de slag. Bedankt voor jullie hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu