In de serre ook een klokthermostaat hangen.

Josje53

 • #1
Sinds kort heb ik de Remeha Calenta 40c van bijna 11 jaren die lekte vervangen door en Vaillant eco TEC Plus 35-38 cv ketel. Nu hangt de klokthermostaat zoals bij de meesten van ons in de woonkamer. Ik heb ook een serre met een glazen dak van 45 m2 met een tropische tuin waar je ook kunt zitten. De temperatuur mag daar wegens de planten niet onder de 15 graden komen wat nu prima lukt. Nu willen wij in de woonkamer een pellet kachel plaatsen. Maar als ik de pelletkachel gebruik heb ik geen warmte in de serre. De serre heeft alleen vloerverwarming. Nu had ik zelf gedacht om in de serre ook een klokthermostaat te hangen waardoor daar de verwarming ook kan branden als ik de kachel in de woonkamer aan heb. Mijn vraag is nu, kan ik in de woonkamer en de serre een klokthermostaat hebben die onafhankelijk of samen met elkaar kunnen werken.
 

Auto-Geen

 • #2
Je kan 2 thermostaten plaatsen maar als je de installatie niet aanpas zal de ruimte met thermostaat zonder warmtevraag toch warm worden. Om het goed te doen zal er zone regeling geplaatst moeten worden.
 

Josje53

 • #3
Oké Auto-Geen. Als ik in de woonkamer de radiatoren dicht draai krijg ik toch geen verwarmingswarmte denk ik zo. Ik zou dan in de rest van het huis ook met de verwarming kunnen verwarmen zoals de badkamer en bijv. een computerkamer. Maar met een zone verwarming zal het allemaal wel beter werken is mijn vermoeden
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Is de serre helemaal afgesloten van de woonkamer of is het één open ruimte?
 

Josje53

 • #5
helemaal afgesloten.
 

Josje53

 • #6
is er nu niemand die mij een duidelijk advies kan geven, hoe dit aan te pakken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Is het een aan-uit thermostaat dan werkt het, bij een modulerende thermostaat, voor zover ik het weet, niet.
De radiatoren in woonkamer geven wel gewoon warmte als de kachel aan is en er in de serre warmte gevraagd wordt.
 

Josje53

 • #8
Maar als de radiatoren in de kamer en keuken dicht gedraaid zijn kan het er toch niet warm van worden. Het zal ook wel zo zijn dat je dan een deel van je comfort inlevert. In de kamer en keuken heb ik dan warmte van de pelletkachel. In de serre warmte van de verwarming door de thermostaat die daar hangt. Misschien kan ik ook de badkamer een beetje verwarmen met de aansturing van de thermostaat die ik dan in de serre gebruik.:roll: Ik zou dan natuurlijk een aan uit thermostaat hangen mocht dat nodig zijn. De serre is een aparte kamer die met een deur vanuit de bijkeuken bereikbaar is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Dienen alletwee een aan-uit te zijn.
 

Josje53

 • #10
Oké Rola, in de kamer hangt nu wel een modulerende thermostaat. Ik weet niet of die 2 aan en uit thermostaten zo maar op die ketel aangesloten kunnen worden. Is dat dan dat beide thermostaten op dezelfde aansluiting in de ketel aangesloten moeten worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
2x een aan-uit kan je aansluiten, wel op een andere aansluiting in de ketel.
Als 1 van de 2, of alletwee warmte vraagt komt de ketel in.
Als de thermostaat die in de woonkamer hangt warmte vraagt, en je bent vergeten de radiator daar weer open te draaien, dan stookt de ketel lang door...
 

Josje53

 • #12
Oké Rola, bedankt voor de uitleg. Hier kan ik wat mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu