Ijzerdraad bevestigen tussen ijzeren paal en muur

Asterixenobelix

  • #1
Tussen een ijzeren paal (steun voor de overkapping) en een muur wil ik een ijzeren draad spannen. Dit is geen rechte lijn. Vanuit de paal gaat de draad schuin naar de muur. Aan de draad komen van die decoratieve lampionnen te hangen. Geen zware dingen dus.

jullie begrijpen de vraag vast al: hoe krijg ik de draad bevestigd aan de ijzeren paal?? Ik dacht aan een zelftappende haak, maar kan die niet vinden. En in de muur een gat in de voeg boren, plug erin en dan een oog schroeven? Maakt niet uit dat de draad schuin gaat ivm de “kracht” die erop komt? Een draadspanner lijkt me niet nodig, de draad mag best wat losser hangen. Maar ja, hoe krijg ik hem weer strakker gedraaid?
image.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoek eens met beugel vierkante paal 80 mm of beugel vierkante paal 100 mm of alleen beugel vierkante paal.
De beschikbare mogelijkheden zijn mede afhankelijk van de maat van de paal.
Dan hoef je niets te boren of te tappen in het materiaal en tast je het oppervlak dus niet aan.
En als je het later weer weg wilt halen of op een andere hoogte bevestigen, gaat dat vrij makkelijk.
Wel, indien het een metalen beugel betreft, een zachte (bijv. rubberen) laag ertussen klemmen, zodat de coating van de paal niet beschadigd wordt.

Alternatief is vastzetten met een grote tiewrap (kabelbinder) of twee en dan in elkaar zetten (dat volgt de hoeken van de paal iets beter).
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Asterixenobelix

  • #3
Goed idee, dank je. Daar had ik zelf absoluut niet aan gedacht.

Ik moet de beugel om de paal kunnen doen en dan de delen aan elkaar vastschroeven. Dat lijkt me het handigst.
Dan moet aan een kant de mogelijkheid zijn om de draad vast te maken. Of is het eenvoudigst om de draad een paar keer om de beugel te draaien voordat ik die bevestig om de paal?
Aan de andere kant een oog of haak in de muur bevestigen? Maakt niet uit dat de draad zijdelings gaat? Zoveel kracht komt er niet op, met een paar van die lampionnen en evt andere versieringen. Hoe krijg ik de draad dan eenvoudig strakker mocht hij verslappen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe je de draad aan de beugel vastmaakt is afhankelijk van de vorm van de beugel.
Zit er schroefdraad in, dan zou je daar een schroefoog (met metrisch draad dus) in kunnen draaien.
En anders de draad eromheen slaan.

Bevestigingsmethodes vind je zat als je even op afbeeldingen googelt met bijv. staalkabel bevestigen (klik)

En aan de andere kant? Geen idee wat je daar kunt doen, want ik ken de situatie niet en dus ook niet de samenstelling van de betreffende muur). Dat de draad zijdelings gaat maakt in elk geval niet uit, integendeel, dan komen er minder trekkrachten op de betreffende haak of oog in de muur.

Een draadspanner hoeft niet, maar is wel comfortabel.
 

Asterixenobelix

  • #5
Als je eenmaal in een bepaalde richting zoekt, dan komen andere ideeën niet meer zo snel op. Ik zocht in de richting van een zelftapper met een haak of een oog. De suggestie voor een bevestigingsbeugel of tiewraps is een heel andere richting.

De link die jij geeft toont geen resultaten die ik direct relateer aan een ijzeren vierkante paal. Ligt ongetwijfeld aan mij hoor. Wel voor bevestiging aan de andere kant. Een draadspanner bevestigen in het oog dat ik in de muur draai maakt het wat makkelijker.

Hoe de andere kant uitziet is toch niet zo spannend? Maar goed, foto bijgevoegd.
IMG_1027.jpeg


Plug plus haak / oog met evt draadspanner gepland op ongeveer de rode stip.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Asterixenobelix schreef:
De link die jij geeft toont geen resultaten die ik direct relateer aan een ijzeren vierkante paal.
De links in mijn bijdrage #2 hebben te maken met een vierkante paal. Aldaar heb ik niet exact 'klik' aangegeven, maar de links zijn blauw gekleurd.

De link in mijn bijdrage #4 gaat over het bevestigen van een staaldraad aan willekeurig welk onderdeel. Of dat nu een beugel om een paal is of een oog in de muur.

Indien de staaldraad tóch wat meer spanning heeft, zou ik zelf kiezen voor een (kleine) keilbout met bovenop een oog. Dan wel middenin een steen te boren, in een voeg druk je de stenen uit elkaar door de kracht op die keilbout. Maar een goede plug kan eventueel ook. Kijk maar wat je doet!
 

Asterixenobelix

  • #7
Begrijp me niet verkeerd: je links in je eerste reactie, #2 dus, zijn uiterst bruikbaar. Daar maak ik zeker gebruik van. Als ik zoek vind ik zo snel geen beugel die ik óm de paal kan doen en dan kan dichtschroeven of -klemmen. En dan het liefst met een schroefgat zodat ik daarin een oog oid kan bevestigen.

De links uit #4 had ik anders geïnterpreteerd, als van een andere reageerder. Vandaar dat ik geen relatie met de vierkante paal zag.
Ik moet ze dus als algemene tips zien om een draad te bevestigen. En dan meer naar de andere kant van de draad.
De suggestie voor een keilbout met bovenop een oog en boren in de steen zijn waardevol.

ik denk dat ik er zo moet komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu