Huidige MV-installatie geschakeld via trekschakelaar

Georgedb

  • #1
Ik heb een stokoude Itho MV. Deze gaat alleen aan, als ik ook het licht in de badkamer aandoe (trekschakelaar). Na douchen laten we de MV draaien en brand het licht dus voor niets, en vervolgens bedenken we uren later dat de boel nog aan staat. Ik wil de MV vervangen door een moderne Itho met vochtsensor en afstandsbediening.

De MV heeft nu een Perilex WCD op zolder, die dus geschakeld wordt door die trekschakelaar. Bij de schakelaar komen 1 bruine en 1 zwarte draad, maar ik wil die WCD afkoppelen van de verlichting, omdat dat een WCD moet zijn waar altijd spanning op staat (en dan kan ik er ook een Eurostekker van maken, geen idee wat in dit geval het voordeel van Perilex is, de MV is gewoon 1 fase).

Gekeken of ik kan zien naar hoe de leiding van de huidige WCD loopt, maar geen flauw idee en ik kan niet de hele zoldervloer slopen ;-)
Ik kan natuurlijk een nieuwe leiding binnen de zolder aanleggen, maar wil het gewoon logisch houden.

Eigenlijk is de vraag algemeen: hoe kan ik nu weten waar een leiding uitkomt, wat is "logisch" (al is dit een huis waar ik ook al 2 blauwe draden bij een WCD heb zien uitkomen, de draden naar de plafonniere in de bijkeuken lopen niet door plastic pijp, dus ik kan geen veranderingen aanbrengen en de stroom in de schuur is via een kroonsteen aan een WCD in de bijkeuken gekoppeld...). En: loopt een leiding altijd naar een lasdoos waar je bij kan, bijv. bij een lichtpunt, of kan er ergens verstopt onder een vloer ook nog een verdeeldoos of iets zitten waar je nooit meer bij kan?
 

Georgedb

  • #2
Heel verhaal, maar het gaat met name om " hoe kan ik nu weten waar een leiding uitkomt, wat is "logisch" [...] En: loopt een leiding altijd naar een lasdoos waar je bij kan, bijv. bij een lichtpunt, of kan er ergens verstopt onder een vloer ook nog een verdeeldoos of iets zitten waar je nooit meer bij kan? "
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dat laatste komt vaak genoeg voor...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Kijk om te beginnen eens welke draden bij de Perilex contactdoos uitkomen. Heb je daar al niet een vaste voeding beschikbaar?

Georgedb schreef:
geen idee wat in dit geval het voordeel van Perilex is, de MV is gewoon 1 fase
Een Perilex contactdoos wordt meestal toegepast om meerdere standen aan te sturen. In dat geval heb je doorgaans een bruine fasedraad en 2 zwarte schakeldraden in de contactdoos.

Als dit het geval is dan hoef je helemaal niets met de schakelaar of de leidingen, dan kun je gewoon een normale contactdoos monteren en ben je klaar.

Tevens: Je hoeft de bestaande leidingen / voorzieningen natuurlijk niet te gebruiken. Zit er geen andere contactdoos of installatie in de buurt?
 

Georgedb

  • #5
Ik zal de Perilex WCD uit elkaar halen morgen. Er zijn maar 2 standen, aan en uit, niet verschillende snelheden. De trekschakelaar schakelt de WCD. Er zit aan de andere kant van de zolder een WCD, die zou ik door kunnen trekken, maar om het niet nog grotere spaghetti te maken, zou ik liefst de bestaande leiding willen gebruiken. De vraag is alleen waar de draden heen lopen... Hoe doet een elektricien dat, hoe weet hij waar draden naar toe lopen of hoe kan hij dat achterhalen, je zou zeggen dat daar een trucje voor is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat er (nog?) maar 2 standen werken van je "stokoude box" zou ik me niet direct door af laten schrikken. Misschien hoort het ding wel altijd op lage snelheid te draaien en op hoge snelheid met het licht aan, maar is het simpelweg kapot?

Als je begint met uitzoeken wat er allemaal op dezelfde groep als de ventilator is aangesloten (lichtpunten, contactdozen etc.) en vervolgens een beetje logisch nadenkt kom je vaak al een heel eind met het vinden van een leidingtracé. Het zou bijvoorbeeld heel erg logisch zijn dat de bedrading van de trekschakelaar in de centraaldoos boven het lichtpunt in de badkamer eindigt. Als je er met een beetje zoekwerk niet uitkomt is er natuurlijk nog apparatuur om leidingen te traceren.

Kun je iets meer over het huis vertellen? Het bouwjaar bijvoorbeeld? Houten verdiepingsvloeren of beton (in die laatste hoef je geen weggewerkte dozen te verwachten)?
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

Lampje45

  • #7
In de jaren 70 werd een MV box vast aangesloten voor de lage toeren en vanaf bijv. De keuken geschakeld voor hoog toeren . De box moest dus dag en nacht draaien. Waarschijnlijk is hier aan geknutseld om dit te veranderen
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

Georgedb

  • #8
Sorry voor de late reactie, had helemaal geen mails ontvangen dat er was gereageerd! Bedankt voor de reacties, altijd handig en leerzaam.

Het huis is 99j oud, houten vloeren. In 1986 heel grondig verbouwd, de huidige Itho MV is van rond dat jaar, of, de vorige eigenaar een beetje kennende, nog iets ouder (zie foto, dat er "220V" op een apparaat stond is van lang geleden, is al een tijd 230V). De Itho kan aan en hij kan uit, ik zie geen informatie over lage en hoge toeren...

Ik ga hopelijk dan dit weekend de Perilex WCD eens uit elkaar halen en bij het lichtpunt kijken: ergens moeten de lamp en de Itho parallel geschakeld zijn. En ook eens plafond lasdozen bekijken of ik daar wat wijzer wordt ;-)

20210828_184713.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Vervang de energie-slurpende oude ventilatiebox door een moderne op gelijkstroom, incl vochtsensoren en draadloze bedieningen. De terugverdientijd is 2 a 3 jaar.
 

Georgedb

  • #10
Vervanging is het uitgangspunt en idd. door een met een vochtsensor. Dit topic gaat eigenlijk over de bedrading, de Itho wordt nu altijd gelijk met het licht in de badkamer geschakeld. De nieuwe heb ik al uitgezocht ;-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Voor de nieuwe heb je geen perilex meer nodig, een standaard stopcontact is voldoende.
Bedrading wordt dan bruin-blauw-geel/groen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
@Walker Dat is precies wat hij in de startpost dus al van plan was.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Dan hoef je toch niet persé de bestaande leiding en inbouwdoos te gebruiken? Als je dat wel wilt: test op welke groep de MV box aangesloten is, en controleer alle centraaldozen tussen de schakelaar en de box. Meestal is dit de groep voor de hal/overloop/zolder. Zwarte en grijze VD-draden van de perilex kun je verwijderen, net als de oude meerstanden-schakelaars. Waarbij je moet hopen dat je niet weggetegelde inbouwdozen stuit...
 

Georgedb

  • #14
Ik ga zondag allerhande checken, aan de hand van alle tips hier.

V.w.b. "weggetegelde inbouwdozen", in dit huis is alles mogelijk, ik heb ook stopcontacten met 2 blauwe draden! ;-)
 

Georgedb

  • #15
Plafonnière in de badkamer even voorzichtig verwijderd en daar komt een grote kluwen van draden bij elkaar in de lasdoos, dus ik gok dat daar ergens de MV (stokoud model CVE56, geen info meer van te vinden) gekoppeld zit. Vandaaruit kan ik dus ook draden (hopelijk) aanpassen, zodat het stopcontact voor de MV, op zolder, niet meer geschakeld wordt via de lichtschakelaar.

Ook de Perilex steker van de MV uit elkaar gehaald en ik vond nog een bedradingsschemaatje (zie foto). Het stopcontact kon ik vrij slecht bij, maar moet ik nog onderzoeken, wie weet wat daar voor verrassing nog in zit. Het schema was ik redelijk verbaasd over, ik zie daar toch TWEE schakelaars ingetekend, maar geen idee hoe dit nu verder is geschakeld, immers na inschakelen verlichting, gaat de MV, volgens mij op maximale snelheid, draaien.

En, geldt voor de schakelaars nu: of de ene is aan, of de andere is aan, of kunnen ze ook beide tegelijk aan zijn.

En, ik weet niet heel veel van 230V elektra, maar een Perilex steker wordt gebruikt om meerdere fasen door te geven, zoals bijv. bij een 2-fasen inductiekookplaat, maar ook voor zo'n MV, waarbij sommige pinnen naar een schakelaar gaan?! Dat klinkt link (als zal ik een inductiekookplaat niet zo snel op zolder achter een schakelaar in de badkamer aansluiten ;-) ).

20210905_184919.jpg
 

Georgedb

  • #16
Even in reactie op mijn eigen reactie ;-)
Er is, als alles is aangesloten volgens het schema en dat weet je in dit huis nooit, al een blauwe en een bruine, dus het is geen geschakeld stopcontact, ik zou er zo een normaal stopcontact van moeten kunnen maken... En een van die zwarte draden + een bruine, zit dan parallel met de verlichting, denk ik...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Perilex bij een MV wordt niet gebruikt om verschillende fasen door te geven, maar om verschillende ingangen op de MV box aan te sturen zodat deze weet in welke stand hij moet draaien. Dat gIng destijds het eenvoudigst met meerdere draden, en raad eens welke stekker ook meerdere contacten heeft dan een standaard euro-stekker... Je zult dus nergens meer meten dan 230/240V.

Kijk goed naar de verschillende kleuren bij de schakelaar. Ik hoop dat ze meer kleuren hebben gebruikt dan alleen bruin en zwart...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu