Hr ketel voor alleen vloerverwarming?

Lagavulin87

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben een grote oude boerderij die we al grotendeels opgeknapt hebben. Vrijwel alles geïsoleerd ook. Door het hele huis hebben we radiatoren en een HR cv ketel (30 kW dacht ik) op gas. We stoken echter het meeste met de houtkachel in de woonkamer. Als het echt vriest gaat alleen 's ochtends en 's avonds even de cv aan, omdat de houtkachel het anders niet warm krijgt. Als het buiten 0-10 graden is stoken we dus wel 100% op hout.
De gang en slaapkamers zijn dan niet echt warm in de winter (10-13 graden) maar het is te doen. Nu gaan we binnenkort de gang/hal renoveren en vergroten. Dit wordt een centrale ruimte in ons huis van bijna 30 vierkante meter. De betonvloer gaat eruit, dus gelijk isolatie eronder. Ik heb hierdoor ook de mogelijkheid daar vloerverwarming aan te leggen.

Nu mijn vraag. Kan ik mijn HR cv ketel (2 jaar oud) gebruiken om enkel deze vloer te verwarmen? Ik vermoed dat dit in combinatie met de houtkachel voldoende zal zijn om de boerderij grotendeels te verwarmen. Dan denk ik dat die vloerverwarming de gehele koude periode zachtjes aan zal staan.
Kan ik dan gewoon de temperatuur van de ketel op 40-50 graden zetten?

Het alternatief is elektrische vloerverwarming. Dit is wat gemakkelijker aan te leggen, en makkelijker te regelen met eigen thermostaat. Maar kost misschien meer aan stroom.
 

Marcn88

  • #2
Dit is mogelijk, maar de cv ketel zal dan wel vaak gaan staan pendeleen dit ivm dat het minimale vermogen van de ketel veel te groot zal zijn voor alleen de vloerverwarming.
Dit zal deels voorkomen kunnen worden door een buffervat bij de ketel of de verdeler te plaatsen
 

Lagavulin87

  • #3
Is dat pendelen slecht voor de ketel?
 

Marcn88

  • #4
Slecht is een groot woord maar je ketel start gewoon gigantisch vaak op dus veel slijtage aan ontsteekpen ontsteektrafo e.d.
Tevens stijgt het gasverbruik erdoor aangezien de meeste toestellen opstarten op gemiddeld 50a 60% van hun vermogen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu