Houtvuller en regen? Slecht weer komt, kozijnen nog niet af

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Mijn poging om de kozijnen en ramen klaar te krijgen voordat het weer omslaat lijkt helaas te gaan mislukken :(

Alles is gerepareerd, alle nieuwe ramen zitten erin, de kozijnen zijn kaal. Nu alleen nog de kozijnen plamuren en in de grondverf zetten. Maar volgens het weerbericht gaat het snel regenen... Wat nu?

Optie 1: Gewoon doorgaan met plamuren (2K epoxy houtvuller) en schuren, en afwachten waar het schip strandt. Risico is dat de plamuur dan een paar weken aan de regen blootstaat, voordat het schilderen gaat lukken met het komende wisselvallige weer.

Optie 2: Nu stoppen. De kozijnen kaal laten tot het weer een week droog lijkt te zijn, en dan door met plamuren en schilderen. Maar dat kan lang gaan duren.

Optie 3: Nu in de grondverf zetten en niet plamuren. Alles dan maar pokdalig laten, en in het voorjaar met lakplamuur de boel strak maken.

De eerste optie heeft mijn voorkeur - maar ik weet niet of onbeschermde houtvuller goed bestand is tegen het weer.

Advies?

Dank,
Wim
 

Pepjo

  • #2
Ik plamuur altijd na het gronden...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Dat plamuren even vergeten: eerst je kale hout beschermen.

Al naar buiten gekeken? Voorlopig is het tot en met zondag redelijk goed schilderweer.. dus morgen gronden!

De gerenommeerde fabrikanten leveren grond- of schakelverven die snel drogen, bij lage temperaturen kunnen worden verwerkt en lang over kunnen blijven staan ( 1 jaar ).
 

Wamelis

  • #4
OK, duidelijk. Morgen ga ik wat laatste slechte plekjes uitfrezen, de grote gaten ruw vullen en alle ingelijmde delen vlakschuren, ik ontkom er niet aan om dat eerst te doen.
Het mooiplamuren sla ik over.

Zondag de grondverf, volgens het noordelijk weerbericht zou dat goed moeten gaan. Dat gebeurt met een extra vullende tix van een gerenommeerd merk, 1 laag is hopelijk genoeg om een half jaar mee te kunnen.

In plaats van plamuren met 2K houtvuller onder de grondverf, zal ik dan in het voorjaar moeten plamuren bovenop de grondverf.
Geeft dat een net zo duurzaam resultaat? (Ik begreep dat houtvuller het werken van de ondergrond beter kan opvangen dan plamuur.)
 

Fiesiekus

  • #5
Vergeet dat plamuren nou maar, dat geeft op den duur barsten en trekt vocht aan. Beter 2-K houtrotvuller.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Zie advies van schrijver hierboven: plamuren buiten altijd zeer spaarzaam uitvoeren! Beter 2 lagen goed vullende grondverf dan veredelde krijtvuller.

Laat alles gewoon zitten: eerst goed volzetten met grondverf: 2-k hecht ook echt wel op voorbehandeld hout.
 

Wamelis

  • #7
OK, allemaal duidelijk, dank. Vandaag kon ik door andere verplichtingen pas laat beginnen, schilderen kon niet meer omdat het al donker werd, dus de avond gebruikt om alles goed verfklaar te maken.

Zondag kan ik schilderen, maar nu is het weerbericht voor het noorden weer omgeslagen :x

Goede kans dat het hier zondag een beetje gaat regenen. Als iemand dit nog ziet voordat ik aan de slag ga: hoe lang moet grondverf regenvrij blijven na het aanbrengen? Kan het er tegen als het gaat druppelen vlak nadat het aangebracht is?
 

Fiesiekus

  • #8
Staat wel op de gebruiksaanwijzing van de verf. M eestal is wateroplosbare verf sneller droog dan alkydverf.
 

EdP

  • #9
In het ergste geval hang je er toch gewoon een plastic folie voor.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Verf en regen is een slechte combinatie.

Advies van hierboven volgen dus, ook om het hout droog te houden indien u later gaat schilderen.

Bedenk wel dat het opzetten van een goed verfsysteem een arbeidsintensieve bezigheid is dat u niet even tussen neus en lippen door doet: de ondergrondbehandeling bepaalt het eidresultaat en daarmee de duurzaamheid, zeker bij buitenschilderwerk.
 

Wamelis

  • #11
Vandaag in strijd geweest met de weergoden. Het laatste weerbericht gaf een goede kans dat het zou gaan lukken, met daarna een lange periode van regen in het verschiet, dus de gok gewaagd. De ondergrond is goed gehandeld, het voorwerk was allemaal al gedaan.

Heb 5 van de 8 kozijnen kunnen gronden. Toen vielen er wat druppels en ben ik gestopt. Het bleef een tijd bij druppelen, maar een uur of drie nadat de laatste verf erop zat volgde een korte echte regenbui. Afdekken met folie lukte niet, er zijn nergens punten waaraan de folie bevestigd kan worden.

Ik hoop dat het goed gaat... in het ergste geval moet het van het voorjaar opnieuw. Dan volgt sowieso een extra grondlaag na het laatste werk met schuurmachine en 2K vuller.

(Misschien nog goed om te weten dat het 80 jaar oude kozijnhout behoorlijk sterk is is. De rugzijde van het hout is onbeschermd, geen menie. De verflaag was slecht, met soms niet meer dan een enkel laagje oude grond. Toch was er bijna nergens houtrot.)
 

Wamelis

  • #12
En vandaag was het zowaar droog, de resterende 3 kozijnen zijn ook klaar :D

Jammer dat er te weinig tijd was om alles strak te maken, dat moet dan maar later. Komend weekeinde nog even glas plaatsen, en de boel is winterklaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu