Doorslaand/optrekkend vocht en impregeneren

JHK90

  • #1
Beste allen,

In een recent gekocht jaren 30 hoekhuis, zijn er diverse donkere plekken ontstaan in het nieuwe stucwerk die verdacht veel lijken op gevolgen van optrekkend en/of doorslaand vocht.

Deze muur bevind zich op de windzijde van een steegje en het kan hier behoorlijk hard waaien (kustplaats, zout, etc.). Op advies van de bouwkundig adviseur heb ik enkele openstootvoegen toegevoegd, maar deze mogen het probleem niet verhelpen. Als ik voegen openmaak in hetmaaiveld, lijkt de spouw tot op een bepaalde hoogte vol met zand te liggen?

Het gaat om een spouwmuur (halfsteens buitenmuur-spouw-binnenmuur-stuc), vanuit de buitenzijde is er lichte mosgroei. Ook het tegelwerk in de steeg licht strak tegen de muur aan. Verder is de kruipruimte kurkdroog (duinzand).


Ik verwacht dat doorslaand regenwater het probleem is, in combinatie met het slecht weg kunnen lopen van water de grond in.

Overigens betreft het een zadeldak, waarbij het dak van de straatkant (voorzijde) richting de tuinkant (achterzijde) loopt. De steegzijde die vol op de wind staat is een grote rechte gemetselde gevel tot aan de nok. Onderaan deze zijde van het huis bevind zich dus het vochtprobleem.

Mijn idee is als volgt, maar mogelijk hebben jullie een beter voorstel.

- Een rij tegels uit de steeg
- Halve meter uitgraven
- Muur reinigen met de hogedrukspuit
- Laten drogen (bij goed weer)
- Muur impregneren een halve meter onder het maaiveld tot een meter boven het maaiveld met een welbekend middel (2 lagen? beter te veel dan te weinig dacht ik zo).
- De verwijderde tegelrij verticaal terug plaatsen
- Uitgegraven gleuf vullen met grind zodat het water beter weg kan lopen.

Tips en/of aanvullingen worden zeer gewaardeerd
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Impregneren onder maaiveld heeft geen zin. Er zijn middelen verkrijgbaar om het gedeelte onder het maaiveld waterdicht te maken, bv. dmv aanbranden met bitumen. Het beste dan meteen heel de muur boven het maaiveld te impregneren. Of dit de oplossing is, is op dit moment nog niet te zeggen.

De vervuilde spouw kan hier mee te maken hebben. Er zijn bedrijven/apparaten die in de spouw kunnen kijken.

Kan je een detail plaatsen van de aansluiting? Kan je waarschijnlijk wel op de bouwtekening vinden (bij de gemeente). Foto's en tekeningen helpen ook bij het beoordelen.

Is de kruipruimte geventileerd?
 

JHK90

  • #3
Ja de kruipruimte is geventileerd en de binnenmuur in de kruipruimte is droog. Vandaar dat ik denk dat het doorslaand vocht vanuit de steeg is.

Als de impregneer onder het maaiveld niet werkt, doe ik dat niet. Scheelt ook weer wat werk;) Hopelijk is impregeneren boven het maaiveld voldoende.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat hangt af van of het water uit de lucht komt, of via de bestrating/grond.

Normaal slaat een spouwmuur niet door. Als de vervuiling van de spouw de oorzaak is, kan je beter dat aanpakken, dan symptoombestrijding (buitenkant dichtmaken).

Het kan ook nog condensatie binnen zijn. Of zelfs lekkage van een aan- of afvoer binnen- of buitenshuis.
 

JHK90

  • #5
Als ik alle mogelijkheden doorneem is condensatie van binnenuit uitgesloten omdat er ondertussen 5 weken en bouwdroger binnen staat (traag drogend stucwerk).

Er is geen leidingwerk in de buurt, en het voorheen aanwezige leidingwerk is allemaal vervangen.

Toen de riolering in de steeg vervangen werd was ook de grond op een meter diep nog droog duinzand, dus optrekkend vocht vanuit de grond lijkt me niet de oorzaak.

Wat dan overblijft is doorslaand vocht op de gevel, wat misschien via de vervuiling in de spouw op de binnenmuur slaat..

Is het een goed idee om een enkele steen uit de muur te slijpen vanuit de kruipruimte om te zien wat de ernst van de vervuiling is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Condensatie lijkt me nou net wel aannemelijk bij vers stucwerk. Maar dat zou over een paar weken wel weg moeten zijn.

Optrekkend vocht is nooit een oorzaak, maar een gevolg.

De spouw inspecteren lijkt me wijs. Kan met een inspectiecamera. Openhakken van de muur is in ieder geval nodig als het schoongemaakt moet worden.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu