Epoxy houtvuller, op kaal hout of op grondverf?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Een tijdje geleden heb ik, om de kaalgemaakte buitenkozijnen klaar te maken voor aankomende vorst, snel een laag grondverf (Onol) opgezet. Mede op advies van dit forum heb ik de reparaties maar uitgesteld tot later.

Dit najaar komt de definitieve afwerking aan bod. Dan ga ik 2-K epoxy houtvuller gebruiken voor de reparaties.

Even voor de check: kan de houtvuller over de grondverf, of moet ik die plekken eerst weer kaal schuren?

(Destijds werd me verteld dat houtvuller over behandeld hout kan, maar later heb ik op dit forum tegenstrijdige reacties gelezen. Vandaar een check.)

Dank,
Wim
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Het is geen wedstrijd op voor en tegens: 2K-epoxy houtreparatie vuller hecht het beste op kaal hout. Op gerond hout kan ook, maar hou dan rekening met enige drogingsvertraging.

Ook dun opgezette laagjes drogen trager dan bijvoorbeeld 0,5 cm reparaties.

Overigens moet u de gerepareerde plekken wel eerst gronden alvorens af te lakken.
 

Pak

  • #3
Bij het repararen van een kozijn heb ik een rechthoekig gedeelte verwijderd en een nieuw stuk hout passend gemaakt.
Dat stuk ga ik er in lijmen met 2k-epoxy vuller.

Bij andere reparaties heb ik alleen houtvuller gebruikt (dus geen passend gemaakt hout) van het oranje merk. Daar heb ik het blank gekomen deel eerst met oranje "houtrotimpregneer" behandeld, zoals "oranje" aanraadt, ook al was al het rotte spul weg.

Mijn vraag is nu of bij dit soort reparatie het blanke hout ook eerst met een primer of houtimpregneer moet behandelen voor dat ik het nieuwe balkje er in lijm met expoxy vuller.

Op basis van het vorige antwoord van Kees kan ik me voorstellen dat de verlijming van hout dat met houtimpregneer of primer is behandeld slechter hecht dan op kaal hout. Wat is wijsheid?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
2k epoxy kan zonder primer op kaal hout worden aangebracht. Houtrotherstel waarbij de hotrot is weggefreesd moet eerst met primer worden behandeld. Dit zijn dikwijls grotere reparaties waarbij geen deelvervanging plaatsvindt en de reparatie gemodelleerd moet worden. 2 k epoxyvullers zijn vaak te slap om goed te kunnen modelleren ( zakken uit ) maar wel uitermate geschikt om bijvoorbeeld deelvervanging vast te zetten.


Indien de ruimte van raakvlakken tussen bestaand en deelvervanging max. ca. 1 cm is kan ook direct met 2k epoxy worden vastgezet. Belangrijk is dat de raakvlakken enigzinds opgeruwd zijn om de hechting te verbeteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu