Houtskeletbouw wand wegwerken met gipsplaat maar hoe balken wegwerken?

Mark Bakker

  • #1
Hallo,

Ik zou graag in een houtskeletbouw recreatie woning de wanden voorzien van stucwerk en dus gipsplaat op de wanden plaatsen. Echter er zijn veel uitstekende balken door de houtskeletbouw constructie. Zie foto. Hoe zou je de uitstekende balken kunnen inkorten zodat je toch gipsplaat direct op het hout kan vastmaken. Ik las ergens dat een plat stuk staal tegen de afgezaagde balken vastmaken een mogelijkheid zou kunnen zijn. Heeft iemand adviezen of hier ervaring mee?

Groet,

Mark Bakker

HSB wand.jpg
 

PMKoning

  • #2
Ik zou die balken zeker niet zomaar afzagen!

Zo aan de foto te zien is dit vergelijkbaar met veel blokhutten en tuinhuizen en zijn de rijen balken "in elkaar" vallend (is vast een bouwkundige term voor maar die ken ik niet :icon-study: ), zodat ze op die manier dus ook juist voor verband en sterkte zorgen van de gehele wand én constructie als geheel.
Ga je deze uitstekende delen inkorten, dan vermoed ik dat er zomaar beweging in die hele wand kan gaan ontstaan. Die overlengte is er vast niet voor niets!

Nou zou je natuurlijk sowieso het beste eerst nog een rachel werk aanbrengen om te zorgen dat je de gipsplaten ook netjes vlak kan monteren (scheelt ook een hoop stuc om de muur verticaal waterpas te maken :cool: )en zo ook een soort van verband maken, maar ik zou er denk ik niet zomaar aan gaan zagen.

Overigens: bedenk je dat hout werkt met vocht en temperatuur, dus als je deze wanden gaat bekleden en stucen, ben ik eigenlijk wel benieuwd of daarmee niet automatisch teveel spanning komt op de naden van de gipsplaten en je heel snel overal barsten krijgt op de naden. :?
 

Mark Bakker

  • #3
@PMKoning, met je eens om niet 123 de balken in te korten ... maar ik dacht zelf aan om dan na het inkorten (zijn nu 14cm) tot 5 cm om dan van boven tot en met onderaan een stalen plaat ter breedte van de balk te bevestigen en overal in te schroeven zodat er per horizontale balk 2 tot 3 schroeven zitten.
 

PMKoning

  • #4
Tja lastig, ik heb geen idee van de achterliggende gedachten voor de lengte van de "overhang" om het zo maar te noemen.
Is het om een minimale breuk weerstand of andere kracht te hebben of zit er ook een element esthetisch in... Ik zou m'n licht eens opsteken bij een blokhut verkoper/fabrikant.
Succes!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je ze inkort, heeft het overgebleven stukje (in het rood omcirkeld) niet genoeg ondersteuning en kan het vrij gemakkelijk afbreken.

Een stalen profiel erop monteren lijkt me ook een slecht idee; dit soort blokhutprofiel-balken kunnen behoorlijk wat werken - zeker als de verwarming niet constant is (in het laagseizoen) en het dus wat vochtiger wordt. Mede daarom verwacht ik dat stucen ook geen succesverhaal wordt.

1677148288665.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu