Houtskeletbouw - renovlies behang gebruiken bij oplevering ivm werking?

Robbie's

 • #1
Mijn dochter heeft een houtskelet nieuwbouw huis gekocht in Culemborg. Nu ben ik geen voorstander van houtskelet bouw maar dat is een ouderwetse gedachte en moet ik mij maar bij neerleggen in mijn beton gestorte huis.

Nu begrijp ik dat het advies wordt gegeven om de binnenmuren te voorzien van renovlies behang. Heeft 1 van jullie ervaring met het behangen van nieuwbouw HSB? Hoe behandel je de muren voor ? Ook met voorstrijk? Moet je inderdaad renovlies behang gebruiken bij oplevering ivm werking? Kun je de muren bij HSB stucen?

Probeer mijn dochter beetje te helpen maar dit is voor mij onbekend terrein.

Bvd voor de tips.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Muren is een algemeen woord. In mijn beleving heeft een houtskeletbouw geen muren maar wanden. Vraag me niet waarom.
Een muur is bij mij van steen en wand is van een gips of een ander soort plaatmateriaal.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
De (binnen) wanden zullen inderdaad voorzien zijn van gipskarton of gipsvezelplaat.
 

Robbie's

 • #4
Ok, bedankt. Zou je die wanden na oplevering van een HSB woning niet direkt kunnen voorzien van vliesbehang voorbehandeld met voorstrijk? Ik zal proberen te achterhalen waar die wanden uit bestaan maar kon niets vinden in de documentatie.
 

Robbie's

 • #5
Volgens mij is het gipsvezelplaat en die mag je ook stucen. Gaan we niet doen maar kun je op een gipsvezelplaat voorstrijk smeren en daarna direkt behangen ?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
Wat is het opleverniveau van de woning ?
als het behangklaar is zou je inderdaad zo moeten kunnen behangen.

maar ik zou straks eerst eens gaan kijken en dan je plan trekken.
 

Charel

 • #7
Robbie's schreef:
Nu begrijp ik dat het advies wordt gegeven om de binnenmuren te voorzien van renovlies behang. Heeft 1 van jullie ervaring met het behangen van nieuwbouw HSB? Hoe behandel je de muren voor ? Ook met voorstrijk? Moet je inderdaad renovlies behang gebruiken bij oplevering ivm werking? Kun je de muren bij HSB stucen?
Het gaat dus om wanden die zijn afgewerkt met kartongips of met gipsvezelplaten. Er is geen reden waarom je die bij hsb eerst zou moeten voorzien van renovlies of iets dergelijks. Die wanden kunnen gewoon geplamuurd en geschilderd (of behangen) worden net zoals je dat ook met gepleisterde wanden zou doen. Of daar nu een houtconstructie, een metalstud constructie of een stenen muur achter zit maakt niets uit.
Je kan zulke muren ook bepleisteren maar dan moet je sowieso eerst al een bepleisterbare ondergrond voorzien en dat lijkt mij zinloos omdat je dan uiteindelijk met veel meer moeite en kosten net hetzelfde resultaat zult hebben als je hebt met gipsplaten. In beide gevallen moet je nog plamuren en schilderen (of behangen).
 

Robbie's

 • #8
@Charel Bedankt. Dan gaan we gewoon behangen met vliesbehang en voorafgaand voorstrijk zodat die banen er ook in de toekomst wat makkelijker af kunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Robbie's schreef:
Dan gaan we gewoon behangen met vliesbehang en voorafgaand voorstrijk zodat die banen er ook in de toekomst wat makkelijker af kunnen.
Zonder voorstrijk gaan ze er later makkelijker af hoor :mrgreen:

Maak je geen zorgen. Houtskeletbouwwoningen hebben dezelfde levensduur en kwaliteit als een betonnen huis. Het verschil is dat een houten huis gezonder is om in te wonen.
 
 • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

 • #10
Mijn ervaring met voorstrijk is altijd zeer positief. Trek de banen waar muur ooit was ingesmeerd met voorstrijk er altijd zo van af. Zonder zit ik altijd de klooien met behang stomer en plamuurmes. Ik kijk nog wel wat ik doe.
 
Laatst bewerkt:

Charel

 • #11
Wil je behangpapier om esthetische reden of vliesbehang om er dan later over te schilderen ?
Als je later gewoon geschilderde muren wilt dan is dat vliesbehang voor niets nodig.
 

Robbie's

 • #12
Mijn dochter wil gewoon mooi behang en dat behang niet overschilderen. Volgens mij is tegenwoordig het meeste behang vliesbehang. Hier in de huiskamer ook vliesbehang en vinylbehang. Bij beiden voorstrijk gebruikt maar dat is op betonnen en gipsblokken muur.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu