Kopmaat wand houtskeletbouw

Prinske86

 • #1
Beste klussers,

Hoe bepaal ik de kopmaat van de stijlen in een houtskeletbouwwand?

Ik wil een schuurtje zetten van 6,5 bij 3, en 2.4m hoog, met plat dak, dat is opgedeeld in twee ruimten: ene helft wordt geisoleerd, andere helft niet (en krijgt alleen gepotdekselde buitenkant.

Fundering van hout, 175x60, hoh 60
Balklaag dak 150x40, hoh 60

Is voor de wanden het met kopmaat 38x89 voldoende met h.o.h 60 tussen stijlen of moet ik voor een maatje groter kiezen? Ik ben niet alleen benieuwd naar het antwoord maar ook hoe je zoiets bepaald. Ik krijg het maar niet gevonden. Hartelijk dank!

Groet
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Voor de sterkte is waarschijnlijk een 2x3tje al voldoende. De maat wordt meestal bepaald door de dikte van de isolatie. Bij hoeken en kozijnen kan je stijlen verdubbelen voor meer draagkracht.
   
  • Like
  Waarderingen: Prinske86

  Hharbers

  • #3
  Belangrijkste is de vraag je wanden het dak moeten dragen of niet. Zo ja moet sterkte hierop aangepast worden.

  Zijn wanden niet dragend maar enkel vulling dan is dikte van isolatie leidend
  In bedrijf waar ik werk maken we HSB wanden met 140mm steenwol en stijlen 44x140 voor eenvoudigere toepassingen en 2x120mm steenwol met stijlen 38x235 voor gevels welke aan bouwbesluit moeten voldoen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu