Houtskelet genoeg voor dakpannen?

Trabbit

  • #1
Ik ben bezig met het ontwerpen van een nog te bouwen schuur voor bij ons huis. Ik heb navraag gedaan bij de gemeente en dit is op mijn perceel vergunningsvrij. De functie wordt opslag van spullen, het heeft geen woonfunctie.

Ik heb met sketchup uitgetekend hoe ik het wil gaan doen:
- Fundatie betonvloer
- de schuur oppervlakte wordt 6 x 7m
- Nokhoogte 5,85m
- dakhelling 45 graden
- Ik ben nu uitgegaan van balken van 8 x 20cm (vuren of grenen)
- dakspanten staan 1,22m van elkaar
- staanders muur circa 50-60cm uit elkaar
- Het dak wordt niet geïsoleerd, er komen op de dakspanten direct rabatdelen (2,5cm dik) en daarop dakpannen. Wanneer de constructie veel lichter kan bij dakplaten kies ik voor dakplaten.
- Op de muren worden planken van 2,5cm dik bevestigd.

Wanner op deze manier gebouwd, staat de schuur er over 50 jaar nog?



 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je hebt de hoogte vast niet verteld aan de gemeente. Hoger dan 5m is nooit vergunningsvrij :!:

Je bent de gordingen vergeten? Waar ligt het dak op?
 

Trabbit

  • #3
De schuur zal ik gaan bouwen bij mijn vakantie woning in Zweden. Ik ben daar al bij de gemeente (Ljungby kommun) geweest, er werd aangegeven dat in het gebied waar wij een huis hebben je geheel vrij bent te bouwen wat je wil zolang je maar 5m van de erfgrens blijft, ook een bouwtechnische tekening is niet nodig. Ik heb de maten volledig eerlijk vermeld, die moet je wel opgeven omdat dit dan in de landkaarten van het Lantmätarna wordt opgenomen.

De gordingen heb ik nog niet ingetekend, het ging mij meer om de vraag of het frame zo robuust genoeg is en of ik misschien domme fouten heb gemaakt.

Tussen de spanten komen gordingen dan daarop als volgt:
- osb platen
- dampremmend folie
- dan de tengels (boven naar beneden)
- dan de daklatten (haaks op de tengels)
- Als laatste de dakpannen natuurlijk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je had wel even erbij mogen zeggen dat het niet in NL is. Dan kan je het beste lokaal informeren. De (wind)belastingen zijn daar vast anders dan hier. Bouwmethodes ook wellicht.

Als je de gordingen iets groter kiest, heb je minder spanten nodig. Of juist meer spanten, dan heb je geen gordingen nodig. Je tekent nu iets tussen een gording en sporenkap in...
 

Trabbit

  • #5
Wind is overwegend veel minder hard dan hier (zuid-holland), maar kan daar natuurlijk zo nu en dan ook stormen, maar naar mijn idee niet harder dan in Nederland. De windrichting (bij veel wind) komt op de zijkant te staan. Wel weet ik dat het gebied in sneeuwklasse 2 valt, ik heb op een website een berekening gedaan daar kwam dit uit: https://hanthuis.home.xs4all.nl/Dimensionering-Oppning.pdf

De spantafstand is nu 1,20m als ik geen gordingen zou doen zou ik denk ik naar 60cm moeten? Dan moet ik wel erg veel spanten plaatsen.

Ik zal lokaal bij houtzagerijen het ook is navragen, maar in mijn moedertaal (Nederlands) is het allemaal wat makkelijker communiceren :wink: .
 

EvdL

  • #6
Mijn houtenblokhut in FR heeft de spanten om de 80 cm staan. Bijna gelijke opbouw zoals jij het wil doen alleen geen OSB platen maar vurenvloerdelen van 22mm
Nokhoogte is 6m en spanten zijn 15x30cm.

Heeft in 6 jaar tijd nog geen problemen gegeven ondanks de sneeuw en harde wind.
 

Trabbit

  • #7
Bedankt voor de reactie. 15x30cm zijn wel flinke balken als je om de 80 cm een spant plaatst? Wat is de spanwijdte van de spanten bij jou?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ga gewoon eens langs een constructeur met je plan.

Controleer ook even hoe het verder zit niet in elk land lopen dergelijke zaken via de gemeente.
Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld de verzekering een goedkeuring van een architect cq. bouwkundige vraagt voordat ze het willen verzekeren.
 

EvdL

  • #9
Spanwijdte van de dakspanten is een meter of 6
 

Ralph

  • #10
Gewoon een sporenkap er op timmeren, dat gaat sneller en kost net zoveel aan balken als een gordingkap schat ik zo in als je de draaglast moet aan houden in Zweden.

Die staanders ben je dan ook niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu