Plaatsen van kunststof kozijn in een hsb - houtskeletbouw wand

Bob de Bouwer 29

 • #1
Beste klussers,

Een aantal weken geleden ben ik begonnen met de bouw van een tiny house. Inmiddels heb ik het houtenskelet bijna klaar. Dit weekend gaan we aan de slag met de damopen folie aan de buitenzijde en daarna zijn de kunststof kozijnen aan de beurt om erin te zetten. Voor mij is dit helemaal nieuw en daarom kan ik jullie adviezen goed gebruiken. Ik heb de afgelopen maanden al ontzettend veel gelezen over de plaatsing, maar een paar details zijn mij nog niet helemaal duidelijk. Ook heb ik rondgekeken op bouwplaatsen bij houtskeletbouwwoningen om daar details in het echt te bekijken. Ondanks dat is mij nog niet alles duidelijk. En natuurlijk wil ik mijn eerste kozijnen graag goed waterdicht plaatsen.

In de hsb wanden heb ik voor de kunststof kozijnen 5mm speling rondom. De kozijnen hebben een aanslag van 20mm.

Het stappenplan wat ik nu heb staan voor het plaatsen van de kozijnen:
 1. Verwijderen van het draaiende deel of glas
 2. Voorboren van de gaten in het kozijn 25 cm uit de hoeken en verder om de 40 cm
 3. Compriband rondom het kozijnprofiel plakken
 4. Het kozijn inzetten en stijf in de hsb wand plaatsen. Waterpas stellen en waar nodig uitvullen met vulplaatjes
 5. Glas terugplaatsen
Mijn vragen gaan met name over de waterdichtheid en of ik niet iets vergeet:

 1. De dampopen plastic die ik toepas waar stopt deze bij de kozijnopening? En is dit aan de bovenzijde anders ivm het mogelijk lekken van water naar beneden het kozijn in?
 2. Raden jullie aan om gebruik te maken van DPC folie of EPDM rondom het kozijn/ in de kozijnopening? En zo ja, hoe maak ik dit vast aan het kozijn/ kozijnopening en welke functie vervult dit?
 3. Kan ik het beste de vuren stijlen waar het kozijn in valt ook in de grondverf of iets anders zetten? Mocht er toch vocht bijkomen.
 4. Over de compriband lees ik een paar verschillende adviezen. De een schrijft rondom aanbrengen. De ander de onderzijde niet of 15 mm in de hoeken aan de onderzijde vrijhouden. Wat raden jullie aan? En plak je de compriband zo dicht mogelijk tegen de aanslag aan of middenop het kozijn (zie foto)
 5. Welk formaat kozijnschroeven raden jullie aan? ik heb stijlen van 38x184 en de kozijnranden zijn ongeveer 6cm op de plek waar de schroeven moeten komen.
Voor jullie beeld ik bouw hsb wanden van vuren 38x184. Van buiten naar binnen siberisch lariks vert, ventilatieregel hor 21, ventilatieregel vert 28, damopenfolie, stijlen 184 met steenwol 180, osb 12 mm, damdichte folie, regel 21mm tbv leidingspouw, osb 12 mm, gips 9mm. Onderstaand heb ik een paar foto's toegevoegd om een beeld te geven.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen! Ik kijk uit naar een reactie.

Vriendelijke groet,
Bob

Het ontwerp van het huisje
IMG-20210604-WA0016.jpg


De status van ons huisje:
IMG_20210724_173122.jpg
SAVE_20210726_103108.jpgEen foto gemaakt van een woning waarbij de kozijnen zijn de geplaatst en de damopen folie over het kozijn lijkt te hangen.
IMG_20210605_135747.jpg


Bij deze woning is te zien dat er dampopen folie overlengte is voordat de kozijnen worden geplaatst. Mijn vraag is wat ze hier mee doen?
IMG_20210605_142353.jpg


Dit is een van de uitsparing die ik heb gemaakt voor de kozijnen:
IMG_20210727_122251.jpg

De rand van een kunststof kozijn:

IMG_20210727_122318.jpg

Is dit de aangewezen plek voor de compriband?
IMG_20210727_122308.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Het heeft weinig zin om op bouwplaatsen te gaan kijken, want elk gebouw heeft zijn eigen details. Plaats eens de tekening van jouw aansluitdetails.
   

  KlusserChris

  • #3
  Ik moet binnenkort ook een kozijn plaatsen in een HSB uitbouw.
  Er is weinig info te vinden hoe je dat het beste doet qua waterdichting en folies.
  Iemand ervaring met het plaatsen en wat het beste bevalt?
   

  Bob de Bouwer 29

  • #4
  Hoi Chris,

  Uiteindelijk heb ik gebeld met een aannemer voor advies en dit overgenomen. Van de verschillende stappen heb ik wel filmpjes gemaakt en gedeeld op een Instagram pagina van onze verbouwing. Wellicht het makkelijkste om het daar even te bekijken via deveenparel.

  Groet Wildrik
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu