Houtrot behandelen

Robbie's

 • #1
Op onze hardhouten schuifpui heb ik op het vaste gedeelte ontdekt dat we wat hout zacht was en eea afgestoken zodat ik alleen goed hout over houd.

Hoe behandel ik dit verder?

1) Eerst heel goed een aantal dagen laten drogen door goed de zon er op te laten schijnen en afdekken met plastic als het even wat minder goed weer is?

2) Behandelen met 2 componenten vuller van goed merk

3) Uit laten harden

4) Twee keer in Sikxxx grondverf zetten

5) Aflakken , 2x

De glaslat erboven heb ik een paar geleden moeten vullen omdat deze aan het rotten was. Ik denk niet dat de nieuwe plek er nu onder veroorzaakt wordt door die glaslat maar twijfel.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Bob

  • #2
  U volgorde is goed, maar gebruik een epoxy houtrot vuller.

  Die is wat flexibeler dan 2K plamuur, en na uitharding goed te schuren/bewerken.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Verder doorsteken naar boven en ook de glaslat eruit halen. Glaslat niet repareren maar vernieuwen.
  Het vocht komt van boven.
  Tot een paar mm in het goede hout wegsteken.
   

  Robbie's

  • #4
  Bedankt Bob.

  Rola, bedankt. Hoe haal ik die glaslat er netjes uit? Hij heeft ook een "\" (dus schuin gezaagd in dw hoeken) vorm dus ik hoop niet dat ik alle glaslatten moet vervangen om hem er uit te halen. Als ik alle glaslatten zou vervangen mag ik ze ook gewoon recht afzagen in de hoeken ipv schuin? En hoe zet ik hem vast, met dunne spijkers maar risico dat ik het raam raak?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Eerst de kit langs het glas doorsnijden.
  Glaslatten zijn in 45 graden verstek gezaagd omdat deze een sponning hebben.
  De staande lat is ook aangetast.
   

  Robbie's

  • #6
  Hi Rola,

  Ok, duidelijk. Dacht ik ook al. Is volgende aanpak correct:

  1) Onder en rechter glaslatten verwijderen met een stevig plamuur mes? Moet ik de glaslat afsteken/loskrijgen bij op de foto nummer 1 of 2? Foto is even van glaslat binnen genomen maar ik bedoel uiteraard dezelfde glaslat maar dan buiten. Dus is de glaslat inclusief 2 (is misschien die sponning waar je naar refereer?)
  2) Goed het hout inspecteren waar de glaslat tegen aan komt en repareren waar nodig.
  3) Hout waar glaslatten tegenaan komen goed in grondverf zetten
  4) Kant en klare in grondverf gekochte glaslatten voorzien van glasband en plaatsen 3mm onder glaslat (voor kitten)
  5) Glaslatten bij plaatsen niet voorzien (tussen glaslat en hout) van kit? maar spijkeren (RVS) of schroeven (RVS)
  6) Schroefgaten dichtkitten
  7) Glas latten aflakken
  8) Beglazingskit op kleur gebruiken om af te kitten

  Is het logisch dat deze glaslat (zit er al 20 jaar in...) plat en niet schuin is? Is het niet logisch om juist een schuin aflopende glaslat te plaatsen aan onderkant. Dat is ook het geval bij de linker ruit maar daar zit de glaslat aan de binnenkant van de schuifpui, niet buitenkant.

  Eerste reparatie uitgevoerd nadat de volle zon een aantal uren volg op hout heeft geschenen. Hout uiteraard goed uitgediept. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het doorloopt naar boven (liggende glaslat)maar dat zal ik ontdekken als ik de liggende glaslat ga verwijderen.

  Is het verstandig om de glaslatten die ik in schuin zal afzagen echt strak op elkaar te plaatsen (dus onderste en rechter glaslat op punt waar ze schuin worden afgezaagd). Of juist verstandig om hier een millimeter of 2 tussen te laten en daarna af te kitten?
  Bedankt voor je tips en hulp :-)
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  1) Lossteken bij 2
  4) glaslatten na het op maat maken extra gronden, zeker de zaagkanten. Er zit in het algemeen maar minimaal grondverf op.
  5) rvs of messing spijkers

  Kan je toch zien dat een foto wat vertekend, de lat leek schuin.
   

  Robbie's

  • #8
  Hi Rola,
  Ok, duidelijk. Lossteken bij 2. Ik hoop dat ik dit type
  glaslat met sponning kan kopen, nog nooit gezien :-)

  Lat is niet schuin maar advies is dus wel een schuine lat neem ik aan? Dan heb ik alleen aan de binnenkant dat de lat wat hoger in het zicht is maar er komen toch shutters voor :-)

  Verder is mijn aanpak ok? Ik zie ook volgende URL en zal mij zo goed als mogelijk voorbereiden op deze klus.

  Bedankt :super:
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Dat is een standaard type. Wel even opmeten welke je nodig hebt 15x17 of 17x19.
  Wel schuine latten nemen, eventueel ze alle 4 vervangen, dan zijn ze hetzelfde.

  Je stappenplan is :prima:
   

  Robbie's

  • #10
  Laatste vraag Rola, als ik schuine glaslatten neem dan worden ze alle vier schuin?. Of in dat geval alleen de onderste lat schuin nemen?

  Bedankt !
   

  Robbie's

  • #11
  En onderin neem ik aan een ventilatie glaslat met sponning nemen. Ik zie dat er momenteel in die onderste lat drie gaatjes zitten waarschijnlijk voor ventilatie.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Ik zou rondom dezelfde latten toepassen.
  Die ventilatie gaatjes zitten toch in de deur?
   

  Robbie's

  • #13
  Hi Rola, er zitten ook drie vierkante ventilatie gaatjes in de sponning van de onderste glaslat.

  Begrijp eigenlijk niet dat bij de bouw van die schuifpui alle glaslaten van de drie ramen niet allemaal binnen zijn geplaatst en glaslaten middelste raam buiten en dan ook nog geen schuine glaslat. Beetje laat dat ik daar na 21jaar achter kom :-)
   

  Robbie's

  • #14
  Wat ik verder heb gelezen op dit forum is dat als er isolatieglas is gebruikt een ventilatielat aan de onderzijde moet worden geplaatst. Vandaar dat er waarschijnlijk drie vierkante gaatjes in de onderste glaskat zitten. Ik ga morgen even op zoek naar de juiste latten.
   

  Robbie's

  • #15
  Vanochtend onderste glaslat eraf gehaald, zijkant vlakgeschuurd en in de grondverf gezet. Onder de glaslat was het kurkdruk dus gelukkig daar niet veel herstel werkzaamheden. Wel in Rubbol grondverf gezet.


  Aan de zijkanten schuifpui (waar onderon twee delen bij elkaar komen) moet ik een klein beetje verf afsteken. Mijn voorkeur voor die zijkanten is:

  1) Ontvetten
  2) Licht opschuren en in grondverf
  3) Omdat die delen altijd blijven werk kan ik acrylaat er tussen spuiten (is denk ik hooguit 1-2 millimeter)
  4) acrylaat strak afsnijden en in grondverf zetten
  5) Aflakken

  Is die aanpak ok?

   

  Robbie's

  • #16
  Acrylaatkit / Glaskit of toch twee componenten?
  ================================================
  Zie foto's vorige bericht van de naad linker en rechter onderkant schuifpui. Foto van de rechterkant is niet belicht, lijkt een groot gat maar is idem aan foto linkerkant schuifpui (1-2 mm diep). Als ik zoek op het Internet begrijp ik dat je beter geen Acrylaat kunt gebruiken om de kleine naad te kitten op het punt waar de zijkanten van de schuifpui de onderbalk raken. Beter is om glaskit te gebruiken omdat dat flexibeler zou zijn. Zijn de vakmannen het daar mee eens? Twee componenten vullen heeft denk ik geen enkel nut omdat het zal gaan scheuren tzt.

  Bestaande glaslat (onderste) vervangen met neuslat?
  ===================================================
  Waar ik heel erg mee zit is die onderste glaslat. Ik kan hem nog niet vinden en ook al kan ik hem vinden hij was plat, had geen schuine kant voor afwatering. Mijn voorkeur is toch om de drie bestaande (links, boven, rechts) glaslatten te laten zitten en een schuin aflopende glaslat te kopen. Maar ja... ik heb rechts natuurlijk schuin afgezaagd en gaat dat lukken?


   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Druiplip!!!!!
   

  Robbie's

  • #18
  Druiplip? Zegt mij helemaal niets maar ik ga zoeken op Internet. Bedankt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
  Dit is de buitenste deur, dan zou je er ook een neuslat op kunnen zetten. Die ligt op blokjes, dan heb je de ventilatie ook goed geregeld.
   

  Robbie's

  • #20
  Hi Rola,

  Ik had zojuist bij de Ka..ei gekeken en daar vond ik de volgende. Ik vind het alleen vreemd dat deze latten aan de achterkant niet gelijk zullen lopen met het glas, geeft misschien problemen met glasband.  Onderkant van die lat zie er zo uit:


  Ik ga verder op zoek naar een korte neuslat met blokjes. Lijkt mij beter. Tot nu toe vind ik alleen lange neuslatten van minimaal 3cm en dat steekt te veel uit. En ik zal schuine plastic blokjes moeten vinden want de basis voor de neuslat in mijn geval is vlak. Dit is dus de bedoeling :-)

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu