Houtrot (beginnend) onder scharnieren?

Laliesel

  • #1
Ik ben de scharnieren van mijn openslaande deuren aan t vervangen voor veiligheidsscharnieren. Gezien het om buitendeuren gaat, vervang ik de scharnieren 1 voor 1 zodat de deur kan blijven zitten en ik m'n huis kan afsluiten. Het zijn stolpdeuren en ik heb ze in de eetkamer en in de slaapkamer.

Die van de eetkamer zijn beschut door het balkon van de eerste verdieping. Die van de slaapkamer hebben die beschutting niet. Het hout onder de scharnieren is ongeverfd en de oude scharnieren zaten dik onder de verf.

Scharnieren - oud


Bij de eetkamer heb ik het volgende gedaan:
  1. Hout achter het scharnier schoongemaakt en geschuurd
  2. De oude schroefgaten beetje uitgeboord en gevuld met deuvel en likkie houtlijm
  3. Laag isolerende grondverf aangebracht
  4. Nieuwe scharnier erop geschroefd.

1666443794033.jpeg
1666443850766.jpeg
1666443880546.jpeg
1666444580575.jpeg



Maar bij de slaapkamer deuren heb ik t idee dat t hout achter de oude scharnieren meer is aangetast. Bij 't eruit schroeven zie je al soort bruin poeder vallen.

1666444053676.jpeg
1666444073598.jpeg
1666444153497.jpeg


Kan ik t op dezelfde manier doen als hierboven beschreven of moet ik aanvullende maatregelen nemen?

Bedankt alvast voor het meedenken!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is dat bruin poeder geen roest?
Opboren naar 8 mm en een deuvel erin lijmen. Je merkt bij boren wel of de deur aangetast is.
 

Laliesel

  • #3
@Rola Dank voor je snelle reactie.

Heb net even beetje geschuurd, zie foto hieronder voor resultaat. Dat opboren en deuvels erin lijmen heb ik tot nu toe steeds gedaan, dus zal ik blijven doen. Gaatje boren gaat wel erg makkelijk, maar het is ook een zachte houtsoort. Ik heb in elk geval net alle zes uitgeboord en dat voelt geloof ik normaal aan. Het hout valt in elk geval niet uit elkaar en ik kan er dus nette gaatjes in boren.

Roest zou best kunnen, leek me alleen zoveel troep en pulver/poeder. Alle schroeven die eruit komen waren sowieso verroest, ook bij de andere deuren.

Wat me nog wel opvalt is dat aan de kozijnkant de ondergrond zo bobbelig is, niet vlak in elk geval. Zitten ook beetje 'plakaten' op achterkant van oude scharnier en ik heb zo'n vermoeden dat die 'plakaten' precies hierin passen.

Kan ik het nieuwe scharnier er na het gronden gewoon opschroeven of zorgen die kleine ruimtes tussen hout en scharnier evt later voor problemen en moet ik dit nog vlak proberen glad te maken voordat ik verder ga?

Thanks!

1666446102065.jpeg
 

Laliesel

  • #4
En toch voelt 't niet aan als normaal droog hout, lijkt op een of andere manier beetje vochtig. Merk 't vooral als ik met beitel stukjes eraf wil halen om nieuwe scharnier te kunnen plaatsen.

Voor zekerheid iets van impregneer ofzo er onder?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dat kan geen kwaad.
 
  • Like
Waarderingen: Laliesel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu