Houtrot balk onder en zijkant schuifpui

Ninxy

  • #1


Onder de schuifpui, aan de binnenzijde bij de sluiting van de schuifdeur blijkt de balk zo'n 30 cm lang verrot te zijn. Diepte is omstreeks 8 cm. Hoe kan dit zijn ontstaan? En wat moet er gebeuren om dit te verhelpen? Het is niet te hopen dat de hele pui eruit moet. Overigens is het glas in de pui tevens lek. Aan de zijkant van de schuifpui onder de dorpels is de balk ook rot. Overigens is de pui zelf van solide metaal gemaakt dus geen hout, of kunststof. Bijgaand foto's van de rottende plek, pui aan voor en achterzijde en rottende balk onder de dorpel aan zijkant.

Met vriendelijke groet,
Laura
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Oorzaak: Verkeerde onderdorpel gekozen in het ontwerp icm verkeerde detaillering. Condenswater wat binnen ontstaat kan blijkbaar niet goed afgevoerd worden.

Ook de KVT schrijft voor dat liggende delen ter plaatse van het maaiveld niet in hout uitgevoerd mogen worden. Het is ook tamelijk onzinnig om een een aluminium pui te monteren op een houten onderdorpel.
https://kvt-online.nl/het-eindprodu...derzijde-stijlen-en-laaggelegen-onderdorpels/
Daarin wordt geen verschil gemaakt tussen (hef)schuifdeuren en overige raam/deurkozijnen.
 

Ninxy

  • #3
Betekent dit dat ik me bij de architect moet melden met dit probleem? Pui is inmiddels al 20 jaar oud.

Groetjes Laura
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, dat gaat je niet helpen. De garantietermijn is inmiddels wel verstreken. Ik zou een timmerman of schilder vragen want er zullen zeker delen vervangen moeten worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
En ja, daarvoor moet de pui eruit.
Één ruit is lek schrijf je, als je het laat repareren, dan meteen een nieuwe ruit erin.
 

Ninxy

  • #6
Dankjewel voor je hulp. Ik zal de architect sowieso op.de.hoogte stellen en vragen of er nog een mouw aan te passen valt. Sowieso handig voor hem om niet dezelfde toepassing te hanteren op andere locaties. Zal een timmerman of aannemer vragen hier eens goed naar te kijken en de boel te vervangen zodra dit kan in betere tijden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu