Houten vlonder aan gevel

Stonedigger

  • #1
Beste klusexperts

Wij willen vlonders rond ons huis maken, onder andere aan de zijkant boven een (verzakkend) pad met een schuin talud (zie plaatje). Ik overweeg die vlonder aan ons huis te bevestigen, zodat deze nooit kan verzakken. Het materiaal wordt in principe Bankirai. Ik zou de constructie met keilbouten aan de fundering willen bevestigen.

Mijn vragen zijn:

- zou de bedachte constructie voldoende stevig worden?
- hoe zwaar zou ik de balken moeten nemen?
- is 2 keilbouten per drager voldoende?
- hoe ver kan ik de dragers uit elkaar monteren?

Groet
Peter
 

Pigion

  • #2
Dit gaat zo niet goed.
Vanwege de krachten moet de schoor liever onder 45 graden staan. Als je met meerder personen op de vlonders gaat staan, dan komt daar redelijk gewicht op en dus moet je de schoren niet verder als 1,5 uit elkaar zetten.

Eigenlijk vind ik het helemaal niks. Als je het goed wil doen, moet je voor kapitalen hout aanbrengen.
Waarom niet de grond ophogen. Eventueel een grondkering maken zodat dit niet wegschuift/verzakt.

Pigion
 

Stonedigger

  • #3
Hallo Pigion

Dank voor je reactie.

Natuurlijk kan ik ook de grond ophogen en een grondkering maken, of de ruimte naast het pad ook ophogen, of .... etc.
Maar we willen nu eenmaal graag vlonders, gewoon omdat we dat mooi vinden. Alleen, als ik dan toch vlonders maak, waarom dan niet meteen op een manier die niet verzakt...
Vandaar de vragen hoe ik een goede constructie maak.
De schoor onder een hoek van 45 graden zetten en de schoren niet verder dan 1,50 uit elkaar zijn wellicht al goede tips. Maar de kapitalen aan hout die het zou kosten als ik het goed zou doen, lijkt me een kwestie van voor onszelf bepalen of we dat er voor over hebben. Daarvoor zou ik eerst willen proberen uit te vinden hoeveel hout van welke afmetingen ik nodig zou hebben.

Groet
Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De ophanging uitvoeren met rvs bouten/draadstangen en chemische ankers, ga maar uit van minimaal 14 mm dikke draadstangen.
Gewone ijzeren bouten gaan doorroesten.
Ook de verbindingen niet uitvoeren met ijzeren strips maar met rvs platen en rvs schroeven, alle schroeven voorboren.

De verbinding bovenaan, de haakse hoek, is een een kwetsbaar punt i.v.m. de het grote gewicht dat er aan komt te hangen.
De houtmaat kan de leverancier zo voor u uitrekenen.

Een andere mogelijkheid is een wand in de grond te maken en gestabiliseerd zand tussen wand en huis te storten, gestabiliseerd zand is 8 delen zand met 1 deel cement gemengd.
Hierop kunt u regels leggen en daarop planken, vlonders, houten tegels o.i.d.
 

Stonedigger

  • #5
Jan

Uiteraard zou ik sowieso alleen maar rvs gebruiken.
Een optie met (bangkirai) damwanden had ik al uitgewerkt, maar een volgens de regelen der kunst uitgevoerde constructie gaat dan nogal in de papieren lopen. Maar bovendien sprak ons het idee van (optisch) "zwevende" vlonders wel aan in plaats van "gewone" houten paden.

Desalniettemin dank voor je reactie en adviezen.
Ik zal het qua balkmaten eens bij een houtleverancier proberen.

Groet
Peter
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Stonedigger schreef:
Maar de kapitalen aan hout die het zou kosten als ik het goed zou doen, lijkt me een kwestie van voor onszelf bepalen of we dat er voor over hebben.
Ik zou zeggen: het hangt er van af of de constructie dat nodig heeft. Als je het te duur vindt worden, doe je het dan niet?

Jouw constructie is erg kwetsbaar. Beter kun je in de zakkende grond een flinke paal slaan en daar de vlonder op laten rusten aan de buitenkant. Als de paal diep genoeg in de grond staat, zal deze niet verzakken.
 

Stonedigger

  • #7
Of ik iets al dan niet te duur (of te lastig) vind worden kan ik bepalen als ik heb uitgevonden hoeveel van wat voor type materiaal ik nodig zou hebben.
En een oplossing met een paal aan de buitenkant had ik, net als de eerder genoemde damwand, zelf ook als eventueel alternatief achter de hand.

Maar voordat ik met (mij qua uitvoering goed bekende) alternatieven aan de gang ga, zou ik eerst willen onderzoeken of mijn "zwevende" oplossing überhaupt haalbaar zou zijn. Qua kosten, maar eerst en vooral qua technische uitvoering. Bijvoorbeeld in de zin van het gewicht op de schoren, de afschuifkracht en trekspanning op de keilbouten, hoeveel en wat voor maat bouten ik daarmee nodig zou hebben, etc.

Ik kom bijvoorbeeld bij een soortelijk gewicht van 1150 kg/m3 voor Bangkirai op ca 68 kg hout per meter vlonder (van 130 breed), als ik draagbalken en schoren zou nemen van 7x7, steunlatten van 45x70 en planken van 25mm.
Als ik daarnaast rekening zou houden met 4 personen bij elkaar staand op één meter vlonder dan is volgens mij de totale afschuifkracht op de keilbouten 388 kg en de trekspanning 252 kg.

Ik ben echter een amateur op dit gebied en weet dus niet of mijn berekeningen kloppen. En misschien moeten de balken wel zwaarder, wat weer consequenties heeft voor de diverse krachten en dus de constructie.

Maar wellicht gaan mijn vragen wel te ver voor dit forum (ik ben hier nieuw).

Groet
Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt me beter hiermee naar een constructeur te gaan, dit gaat inderdaad wel erg ver voor een forum om dit soort berekeningen te maken.
Ik ben geen constructeur maar mij lijkt de trekspanning op de bouten hoger te zijn dan de afschuifspanning.
De afschuifsterkte is voor het grootste gedeelte de druk naar beneden, de druk op de rand van de vlonder aan de buitenkant is vrijwel alleen trekspanning op de bovenste bout, zeker wanneer daar ook nog eens mensen op staan.

Eerlijk gezegd is het een constructie die ik niet zou toepassen en zeker niet bij een breedte van 1.30 meter en onder een kozijn, de trekspanning komt op een stuk muur dat geen steun heeft van bovenliggend metselwerk, een kozijn houdt het gewicht niet tegen.
 

Stonedigger

  • #9
Wederom bedankt voor de reactie!
Ik denk dat ik inderdaad elders maar eens mijn licht op ga steken om uit te vinden of mijn idee wellicht te ambitieus is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu