Hardhouten vlonder

Sjonnie8889900

  • #1
Ik wil een vlonder maken in onze tuin. De ondergrond is kleigrond. Die ligt al zo'n 2 jaar braak. Ik heb al een stuk (10 cm) afgegraven. Nu heb ik al op diverse websites gelezen dat je het best palen kan slaan en daarop het frame maken. Ik heb nog diverse trottoirbanden liggen van 5 x 20 cm. Als ik deze nu plat neerleg en hierop het frame leg, en dan de planken erop schroef? Lijkt me een goedkopere oplossing dan palen kopen en deze in de grond slaan. Sjon
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is inderdaad goedkoper op de korte termijn. Kleigornd is veerkrachtig en de banden zullen door get gewicht van de constructie, tuinstel en personen die er op zitten in de klei gedrukt worden. Er is bijna geen dragend vermogen.

Beste kun je toch met een grondboor gaten boren en hier een hardhouten paal in slaan. Zo blijft de constructie tientallen jaren helemaal strak liggen.

Als je het helemaal goed wil doen, dan maak je de constructie zwevend, zodat het hout niet in contact komt met de (onder)grond.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Leg ook worteldoek onder de vlonder zodat onkruid niet door je vlonder gaat groeien
 

Sjonnie8889900

  • #4
BertPleizier, ok, bedankt voor je antwoord, maar om de hoeveel cm moet ik dan een paal slaan en hoediep moeten die komen? De vlonder zal ong. 5 x 3 mtr worden.
 

Sjonnie8889900

  • #5
Waldy, dat heb al inmiddels aangeschaft :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou de paal een meter diep in de grond slaan (daar komt dan nog een paalpunt bij). Als je palen van 240 cm koopt, is 120 cm per paal natuurlijk ook goed ;).

Zo krijg je dus bij een terras van 5 x 3 meter 6 x 4 palen (24 in totaal).

Eventueel kun je de palen in het midden nog verstevigen door er snelbeton rond te storten. Vergeet dan niet om door de palen wat draadeind te steken, zodat het beton goed grip heeft op de paal.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Toevoeging op mijn laatste reactie:

In de eerste alinea moet nog komen te staan dat de palen op een meter van elkaar komen te staan.
 

Sjonnie8889900

  • #8
Bedankt, dus dan toch maar palen slaan. Hoe kan je nu het beste bepalen of ze allemaal even diep zitten, ik bedoel, ik heb geen zin om de palen 2 cm af te zagen omdat een paar palen te diep zijn geslagen.?

Sjohn
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Simpel: leg een waterpas over 2 palen en je ziet zo of ze even diep staan.
 

Pigion

  • #10
Onzin om palen te slaan als je betonbanden hebt liggen. Je moet er alleen rekening mee houden dat de banden iets in de grond worden gedrukt door het gewicht van vlonder + personen. Dat zakken is echt geen 10 centimeter. Kleigrond is redelijk draagkrachtig, in tegenstelling tot veen. Als je de banden plat neerlegt, daaropen een betonklinker van 8 cm, dan heb je genoeg ruimte voor enige zakking. Houten palen in de grond gaan altijd rotten op het grensvlak van aarde en lucht. Zelfs bankirai gaat rotten.
Mocht het teras niet helemaal vlak zijn na enkele jaren, dan even opjacken en bijvullen of klinker draaien, wordt dan 10 cm hoog.
Pigion
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Bankirai zal vast wel eens gaan rotten maar ik denk dat de tuin van de topicstarter tegen die tijd wel weer veranderd zal gaan worden. In mijn vorige tuin had ik een hele keerwand gemaakt van een meter hoog. De Bankiraipalen waren na 20 jaar nog zo goed als nieuw, ook op het grensvlak grond - boven de grond.
 

Tiho

  • #12
Ik heb kleigrond in mijn tuin en ik woon op veen. Daarom heb ik al eerder iets over de grond gevraagt dat verwijdert is om de een of andere reden?

De TS heeft wel 10 cm. afgegraven en daar wordt nu alles op gebaseerd.

En dan nog het is een vlonder die niet hoger gaat worden dan 20 cm als ik het goed lees tenminste. Waarvoor moeten er dan palen met paalpunthouders de grond in?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Voor de stevigheid, tegen het doorbuigen, als preventie tegen wegzakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu