Houten vloerisolatie jaren 30 woning

wimsangers

 • #1
Goedenavond,

Ik heb een tijdje rondgekeken op dit forum maar helaas nog niet mijn antwoord kunnen vinden.
Ik zou graag mijn vloer willen isoleren. Ik woon in een jaren 30 woning in de stad. Ik heb een kruipruimte waar ik makkelijk bij kan (hoogte ong 160 cm).
Het is echter bij ons zo geregeld dat je via de kruipruimte van je huis, kruipruimtes van andere huizen kan bereiken. Het is dus eigenlijk 1 grote kruipruimte met meerdere huizen.
De kruipruimte is redelijk vochtig en er staat nu zelf een plas water ergens (er lijkt iets te lekken denk ik). Wel is er redelijk wat ventilatie onder het huis.

Mijn vraag is eigenlijk hoe veel zin heeft het om vloerisolatie te plaatsen met een vochtige kruipruimte, maar geen bodemisolatie te plaatsen? Ik lees op internet soms tegenstrijdige berichten. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen. Bijgevoegd heb ik ook wat foto's om een beter idee te krijgen. Ik zou dus het liefst geen bodemisolatie plaatsen omdat er heel veel rotzooi ligt en de kruipruimte is aangesloten op andere kruipruimtes.

IMG_7816 2.JPG IMG_7867.JPG IMG_7812 2.JPG IMG_7853.JPG IMG_7874.JPG IMG_7856.JPG
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als er plek is voor een kruiwagen dan is de rotzooi waarschijnlijk makkelijk op te ruimen. ;-)
Maar bodemisolatie heeft alleen zin als alles gedaan wordt, het beetje vocht wat het bij jouw zou schelen, waait zo vanaf de buren weer terug.

Zeker dat vloerisolatie zin heeft.
(en dan komen er nu vast vragen die een stuk lastiger zijn)
 
 • Like
Waarderingen: wimsangers

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Zo zou ik het doen. Jij hebt ruimte zat om te werken. Kruipluik ook groot genoeg. Is er wel iets van een erfscheiding te maken.
 
 • Like
Waarderingen: wimsangers

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Hoe zit het met de eigendomsrechten en eventueel de VVE?
 
 • Like
Waarderingen: wimsangers

wimsangers

 • #5
Bedankt voor alle antwoorden en excuses voor mij veel te late reactie.

@Jackd , bedankt voor de verduidelijking. Mooi om te horen dat vloerisolatie dan toch wel zin heeft!
Dan zijn inderdaad mijn volgende vragen welke materialen ik het best kan gebruiken en hoe ik het, het beste kan monteren, ook in verband met de vochtigheid in de kruipruimte.

@Wgb , als ik u begrijp zou u Isover isolatieplaten gebruiken? Er is een soort natuurlijk erfscheiding omdat je de funderingspalen tussen de huizen kan zien. Daar kun je echter wel makkelijk tussendoor lopen.

@Jan, qua eigendomsrechten heb ik nog niks kunnen vinden. Ik zal daar nog wat dieper induiken. Wij hebben een VVE maar daar gebeurd eigenlijk niks in. Verbeteringen aan je appartement moet je zelf bekostigen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Isover is een merk, geen soort isolatie.
Eerst bepalen welke isolatiewaarde je wilt halen. Bij vloervervarming is dat bijvoorbeeld een stuk hoger.
Dan kijken naar vocht, aan bodemvocht kan je hier weinig dan, omdat je het ook van de buren krijgt, dus voor een dampdichte isolatie gaan.
 

wimsangers

 • #7
@Jackd. Wij hebben geen vloerverwarming. Ik zat zelf te denken aan
Knauf Glaswol Naturoll 037 met een Rd van 3.75. Waar zou u de dampdichte isolatie plaatsen? Direct onder de vloer en dan de glaswol? Of eerst de glaswol en dan de dampdichte isolatie. Ik las ook op andere forums dat het wij is om eerst triplex platen te plaatsen onder de vloer en dan de isolatie. Heeft dit nog noemenswaardige voordelen? Ik lees trouwens ook soms dat er juist moet worden gekozen voor damp-open folie zodat het hout en isolatiemateriaal kan blijven ademen.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
De dampdichtheid aan de onderkant, isolatie, hout, alles droog houden.
Eventueel vocht kan het huis in, die richting gaat het nu ook op, nu veel meer dan straks.

Waarom triplex ertussen? (geen idee waarom je dat zou doen)
Glaswol? Ik ben geen fan, waarom geen isolatie die van zichzelf al dampdicht is en geen last van vocht kan krijgen.
 

WilhelmusB

 • #9
Zolang de kruipruimte een lagere temperatuur heeft dan de woning gaat de warmtestroom richting de kruipruimte. Vocht wat in die warmtestroom aanwezig is kan vrijuit de kruipruimte in stromen en via ventilatie verder worden afgevoerd.
 

wimsangers

 • #10
Bedankt voor de antwoorden @WilhelmusB en @Jackd .

@Jackd welk materiaal zou u gebruiken in plaats van glaswol?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Jackd schreef:
De dampdichtheid aan de onderkant, isolatie, hout, alles droog houden.
Juist niet. De damprem zo hoog mogelijk tegen het hout. Damprem hoort aan de warme zijde, anders zal er alsnog condens ontstaan (en staat de isolatie vol met vocht).
 
 • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Bij vloerisolatie werkt dat volgens mij toch anders, omdat de kruipruimte zeer vochtig kan zijn.
Je wilt geen vocht in je minerale wol, het staat in contact met je balken en de isolatiewaarde neemt af door het vocht.
Op de website van Isover gebruiken echter helemaal geen damprem en dat (dunne) multiplex is tegen tocht die door de isolatie gaat. Van tocht heb je geen last als je luchtdicht werkt, maar dat doen ze daar dus niet en dat kost sowieso een deel van de isolatiewaarde.

Maar ik zou met een dampdichte isolatie werken, bij bijvoorbeeld noppenfolie heb je automatisch aan beide kanten een dampdichte laag.
Het condensatiepunt van de warme kant komt dan in de isolatie te liggen, dus geen condens en vanaf de vochtige kruipruimte kan er geen vocht de isolatie in.

PIR platen kunnen ook, maar ik zie nogal veel leidingwerk e.d. dus dat maakt werken met isolatie in een vaste vorm lastiger.
 
 • Like
Waarderingen: wimsangers
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu