Vloerisolatie houten vloer jaren 30 woning

Hus

  • #1
Beste lezer,

Ik wil de houten vloer van mijn jaren-30 woning isoleren. De kruipruimte (+/- 60 cm) is droog en er zijn nauwelijks vochtsporen uit het verleden te zien.

Nu twijfel ik aan de toe te passen isolatiemateriaal. Ik dacht aan glaswol 12 cm, is relatief goedkoop en hoge isolatoewaarde. Wat ik echter nog niet heb kunnen achterhalen is:

1. kun je glaswol met alufolie gebruiken, heeft het hout dan nog voldoende mogelijkheid om te 'ademen'?
2. Indien met alufolie: moet de alufolie aan de onderkant of juist aan de bovenkant (tegen het hout)

Ik ben ontwetend is dezen. Wie helpt mij?

Alvast bedankt!
 

Pepjo

  • #2
Wat doe je op de houten vloer ?
 

Fiesiekus

  • #3
Lekker isoleren met glaswol zonder folie. Die folie heeft geen voordeel in het geval van vloerisolatie.
 

Hus

  • #4
Pedjo,

De houten vloer bestaat van onder naar boven uit:

1. houten draagbalken
2. vuren draagvloer
3. geoliede eiken parketvloer
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Fiesiekus schreef:
Lekker isoleren met glaswol zonder folie. Die folie heeft geen voordeel in het geval van vloerisolatie.
Reflecterende folie aanbrengen heeft wel degelijk zin! Goed aangebracht kan het de isolatiewaarde verdubbelen. Het is wel van cruciaal belang om enige ruimte te houden tussen reflecterende folie en vloerplanken. Spijkerflensdekens met alu-folie kun je rechtsstreeks tussen de balken bevestigen. Als je met los reflecterend materiaal wil werken kan dat ook. Bevestig in dat geval simpele panlatten tegen de overgang balk/plankenvloer en niet daar de reflecterende folie tegen aan, glimmende kant naar de vloer toe. Zo hou je een ruimte van een paar cm tussen vloer en isolatie. Vervolgens 10 cm glaswol en je hebt een prima isolatie. Voor vochtproblemen hoef je niet bang te zijn. De vloer is altijd warmer dan de kruipruimte. Eventuele condensatie vindt plaats op koudere plaatsen in de kruipruimte.

Groeten, Hein
 

Fiesiekus

  • #6
Ja klopt, als het reflecterende alu-folie is, heeft dat wel voordeel. Ik was in de war met dampremmende folie.
 

Hus

  • #7
Dank voor de reactie...ik ga het op de getipte manier uitvoeren! Wordt geen fijn klusje ...op mijn rug met met glaswol in mijn gezicht...
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je kunt kiezen voor spijkerflensdekens van "rotswol 123" die helemaal omhuld zijn met papier, dat werkt een stuk comfortabeler. Deze zijn in verschillende breedten en diktes te krijgen. Deze dekens zijn eigenlijk bedoeld voor de isolatie van schuine daken, met de alu-folie aan de binnenzijde (warme zijde). Voor de vloer-isolatie komt de spijkerflensdeken met de alu-kant richting kruipruimte (koude zijde). Dat is op zich prima, maar voor een optimale isolatie moet je wel aan de warme zijde ook eerst reflecterende folie aanbrengen. Die kun je gewoon heel losjes aan de vuren ondervloer vastnieten, zodat de folie vrij hangt van de vloer en los op de rotswoldeken komt te liggen. Google eens op 'kruipruimte isoleren' dan vind je snel een leverancier van isolerende folie.

Succes en groeten Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu