Houten vloer staat bol

Peanut

  • #1
Hallo medeklussers,

3 maanden gelden heb ik in mijn jaren 30 huis zwevend parket laten leggen, esdoorn massief.
Deze parket ligt op een oude houten vloer, tussen deze 2 vloeren zijn 2 lagen isolatie en een plastic folie. Kruipruimte eronder is niet nat maar ook niet droog. Tussen muur en vloer zijn veren.
En sinds 1 maand staat de vloer op enkele plekken (vooral tegen de muur) bol. Zo sterk dat enkele rekken schuin staan. Ik heb plinten eraf gehaald en gezien dat de veren deels in de muur gedrukt zijn of ronduit verpletterd.
Naar het lezen van diverse artikelen over parket, bollen, luchtvochtigheid denk ik dat ons huis te vocht is.
Luchtvochtigheid is momenteel rond 70%, dus heb ik de ramen geopend, en ondanks de regen is de vochtigheid gedaald naar 63 %
Dus een goede ontluchting is belangrijk.

Maar hoe krijg ik die bollen uit de vloer ?
- verwarming aanzetten (bij 21 °C buiten temperatuur)?
- industriële ontvochter huren ?

Ook ben ik begonnen een stukje vloer aan de muur eraf te hallen, dit is heel moeilijk, met hamer en beitel. En: als het in de winter weer droger wordt, krimpt mijn vloer in,en opeens heb ik overal gaten, want ik heb teveel hout weg gehaald.

Dus mijn vraag: wat kan ik op korte termijn doen tegen deze bollen ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Even het bedrijf terug laten komen, die de vloer gelegd heeft.
 

Peanut

  • #3
Helaas niet zo makkelijk, want ik heb het hout zelfs gekocht bij een groothandel en dan laten leggen door mijn aannemer die al in mijn huis bezig was. Parket was ook heel keurig gelegd en eerst 2 maanden zonder problemen ...
Aannemer zou zeggen: parket was niet goed, niet mijn schuld.
Parket leverancier zou zeggen: leggen was niet goed , niet mijn schuld.
 

Geus

  • #4
Peanut schreef:
Aannemer zou zeggen: parket was niet goed, niet mijn schuld.
Parket leverancier zou zeggen: leggen was niet goed , niet mijn schuld.
Daar zou ik niet te snel vanuit gaan. Eerst even checken, er zijn nog steeds bedrijven die service hoog in het vaandel hebben. De aannemer is akkoord gegaan te werken met het door jou aangeleverde materiaal, dus als hij daar niet een duidelijk voorbehoud bij heeft gemeld, mag je verwachten dat hij op z'n minst komt kijken wat het probleem precies is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
In de tijd dat het parket gelegd is heeft het niet zo veel geregend als de laatste twee maanden, in een jaren 30 huis is de luchtvochtigheid over het algemeen hoger dan in een nieuw huis.
Door de hoge luchtvochtigheid van de laatste tijd kan het parket zoveel zijn uitgezet dat het bol gaat staan, het is moeilijk dat vooraf bij het leggen te bekijken dus de aannemer kan zijn werk wel goed gedaan hebben.

Ik zou in gesprek gaan met de aannemer en hem vragen het probleem op te lossen door wat meer ruimte langs de muren te maken.

Als u er niet uit komt wordt het een juridische kwestie, daar wordt op dit forum geen antwoord op gegeven.
 

Peanut

  • #6
Aannemer is vandaag langs gekomen en heeft (op zondag !) begonnen met plinten eraf halen en met een multitool stukjes hout eruit te zagen. Heel moeilijk. Terwijl ben ik bezig cakes aan de buren te geven en voor geluidsoverlast te excuseren.

Ook heb ik mijn verwarming op 22 gezet (bij 21 buiten), met bovenste ramen geopend. Vochtigheid is nu 54%. Hoop dat dit een verdere uitbreiding voorkomt .....
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Kan de aannemer beter een lamellen frees nemen, gaat een stuk makkelijker als met een multitool.

groeten b
 

Peanut

  • #8
Afstand tussen muur en hout is 1-2 cm. Heeft zo'n frees daar voldoende ruimte ? Of zijn er nog andere tools geschikt ?
 

Tiho

  • #9
Het mooiste gereedschap is nu je aannemer, die is goed bezig.

De verwarming aanzetten heeft denk ik niet veel nut.
 

Peanut

  • #10
Aannemer komt vandaag de laatste bol verwijderen. Maar : er is geen bol meer. Door consequent verwarmen op 21°C en ontluchten is die vochtigheid geduren 3 dage tussen 40% en 50% gebleven en het hout ingekrimpt.

Dus: bij bolvorming CV aan en ramen open !
 

Geus

  • #11
Toch zou ik de aannemer nog wel wat hout laten verwijderen waar die laatste bol was, anders heb je volgend jaar misschien hetzelfde probleem. En om nou elke zomer te gaan stoken voor je vloer...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu