Houten tafeltje opknappen, advies?

Eline95

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil graag jullie advies omtrent het opknappen van een tafeltje. Ik ben van plan om onderstaande tafel (zie foto) op te gaan knappen. Ik weet alleen niet van wat voor soort hout de tafel is gemaakt, hebben jullie een idee? Ik heb al wat gezocht op internet maar kon geen duidelijk antwoord vinden.
Als ik weet wat voor soort hout het is kan ik beter kijken welke opties er zijn voor het opknappen.
Ik was van plan om de poten een lichtere (hout) kleur te geven. Denken jullie dat whitewash/kalkwash/witte verniswas hiervoor een optie is?

Ik hoor graag van jullie!

M.v.g.

Eline
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor een beoordeling van de houtsoort graag wat detailfoto's. Vooral de aansluiting van de randen is van belang. En ook de onderkant.

Als de kopse kant geen kopse kant van houtnerf heeft (ben de term ervoor even kwijt), dan kan er nog kantband overheen zitten, maar waarschijnlijk is het dan gefineerd plaatmateriaal (zoals spaanplaat).
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik weet wel voor 99% zeker dat dit gefineerde plaat is, en daar kun je beter vandaan blijven, daar kun je niet veel mee aan. dit lijkt me een foto van een kringloop? als je wat leuks zoekt wacht dan ff af tot er wel iets van massief hout voorbij komt. welke houtsoort is in dat opzicht niet zo belangrijk, maar dit spul beschadigd snel, en dat is haast niet te repareren, en als er dan vocht bijkomt ziet het er direct armoedig uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Denk ook dat het gefineerd is, is geen punt om het te schilderen, goed ontvetten met st marc, gebruik schuurwol i.p.v. schuurpapier.
De poten zijn zo goed als zeker massief beuken, dat kan met schuurpapier.
 

Eline95

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. Het was inderdaad een kringloop tafeltje. Ik wacht totdat er wat anders voorbijkomt. Bedankt voor jullie advies!

Mvg Eline
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Eiken tafeltjes kom je vaak tegen. Bij grofvuil of gratis af te halen op tweedehandssites. Dat soort tafeltjes zijn heel goed op te knappen. Ik heb er een paar alleen al voor het hout.

Op de kopse kant zie je meteen of het massief hout is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu