Houten schuur op spouwmuur fundering

Arj

 • #1
We zijn hier bezig om een oud schuurtje/huisje weer op te bouwen.
Dit schuurtje(was in gebruik als noodwoning vlak na de oorlog) van 4x8 m was volledig opgetrokken uit uit stenen spouwmuren (3cm spouw)en dak met dakpannen.
Hele geval was zwaar verwaarloosd en de muren stond door een foutieve dakconstructie (te licht) ongeveer 10 cm scheef naar buiten.
We hebben de muren gesloopt, toen het dak eraf was vielen de zijmuren na een klein duwtje vanzelf om...
Fundering hebben we laten zitten, deze was nog in goede staat, nu hebben we op de fundering weer een spouwmuurtje (spouw 3 cm) van 50 cm opgetrokken en willen we verder de schuur opbouwen met hout.
Nu was mijn idee om een balk van 22,5 op de spouwmuur te leggen en daar de staanders op te zetten.
Welke afmetingen moeten deze staanders zijn ? Ik kan natuurlijk balken ven 22,5 x 7 rechtop zetten maar dat lijkt me wat teveel van het goede.
Ik zat zelf meer te denken aan 22,5 x 7 balk op de hoeken en in het midden en daartussen dunnere balkjes van 5x7 oid, nadeel is dan wel dat ik aan de binnenkant dan ook balkjes moet zetten anders valt de houten binnenwand een stuk binnen de binnenmuur en dat vndt ik niet mooi en praktisch.
Wie kan mij hier meer over vertellen ?
Oja, de buiten en binnenwand worden betimmerd met hout met daartussen isolatie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem52

  • #2
  Hoi,
  Neem aan dat je de muurplaat, zo heet de onderste balk van 22,5 x 7 vast hebt gezet met muurplaatankers.(zie foto) Als je gaat googelen op houtskeletbouwmuren zul je vast wel iets vinden voor je regelwerk dat daarop komt. Daar gebruiken ze bijvoorbeeld 225 x 38 mm als regelwerk. Als je een vellingkant toepast van bijvoorbeeld 23 mm zoals op de foto kun je 38 x 184 (standaardmaat) toepassen als regelwerk. Opbouw wordt dan 23 mm + 18 mm plaatmateriaal + 184 = 225 mm.
  Hierbij valt de achterkant van de regel gelijk met achterkant binnenmuur.
  Onderlinge afstand is onder meer afhankelijk van belasting en afmeting te gebruiken plaatmateriaal.

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu