Houten betimmering isoleren

Agnes81

  • #1
Ik ben op zoek maar een goede oplossing voor het isoleren van betimmering.

Op de zolderverdieping van mijn woning zit boven de raamkozijnen een stuk houten betimmering. Zie foto.
Hier zat een multiplex plaat voor aan de binnenzijde, met een laag tempex en tegen de buitenkant een laag folie. Er kwam veel tocht doorheen, dus ik heb het folie en de tempex verwijdert. Op de foto kijk je nu tegen de betimmering aan de buitenzijde van het huis aan.

Ik wil dit natuurlijk graag goed isoleren. Wat raad u mij aan om te doen?
Het stuk tussen de buitenzijde en de houtenlatten is 6cm, tot aan de betimmering aan de binnenzijde is het 10cm. Volgens mij kan ik de houten latten ( behalve de oranje stukken uiteraard ) verwijderen, zodat ik dus 10cm ruimte heb voor isolatie.

Door de houten plaaten op de foto kan ik hier en daar naar buiten kijken, dat is volgens mij noodzakelijk voor de ventilatie. Moet ik daarachter dampremmende folie plaatsen, vervolgens glaswol of andere isolatie, aan de binnenzijde dampdichte folie en dan de multiplexplaat terugplaatsen? En zijn er nog dingen waar ik dan rekening mee moet houden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hou tussen de planken aan de buitenkant en de isolatie minimaal 2cm ventilatieruimte. Dan eerst een dampopenfolie (dus niet dampremmend!). Dan isolatie en een dampremmende laag aan de binnenkant.

Een isolatieplaat is het handigst. Met zo weinig dikte kan je bv. kiezen voor PIR. Alle kieren rond de isolatie goed opvullen. De folie aan de binnenkant goed aansluiten. Dan heb je straks geen tocht meer.
 

Agnes81

  • #3
Super! Bedankt voor de reactie. Hier kan ik mee uit de voeten
 

Agnes81

  • #4
Nog een aanvullende vraag: het hout heeft wat kieren, dat is uiteraard goed voor de ventilatie. Nu vraag is me alleen af, hoe voorkom ik ongedierte tussen het hout en de folie? Als daar een spouw van 2cm zit, is dat dan net een heerlijk plekje voor ongewenst bezoek?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De spouw moet 2 cm zijn, de openingen daar naar toe minder dan 1 cm. Dan kan er geen ongedierte tussen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor Agnes81 is een dampremmendelaag niet nodig. Vocht wat door de constructie trekt kan zich niet verzamelen tussen de dampopen-en de gepotdekselde laag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu