Houten balken verven met latex muurverf

Ansjeliek

  • #1
Hallo,

Ik wil weten of ik de houten balken (heel grof en al ooit geschilderd met gewone verf) kan verven met latex muurverf. Ik heb geen zin om al die balken af te schuren en 2 keer te gronden en 2 keer te verven.

ik zag al een soortgelijke vraag staan en iemand antwoordde dat het niet zo goed was....maar waarom denk ik dan? Is het voor het hout beter dan ofzo, voor houtwormen oid? het zijn dragende balken in een huisje en ik kom er verder nooit meer aan. En dat het sneller vies zou worden of sneller spinnenrag aantrekt maakt me niet uit.

gr ansjeliek
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Geen zin om hout te schuren? Dan zou ik het ook niet verven. Heel simpel.

Toch wel een beetje zin gekregen?

Een zijdeglans watergedragen verf heeft veel betere hechteigenschappen op hout. Muurverf wordt niks al doen we hier wel eens standbouwpanelen mee.
Als u een EPS ( Een-Pot-Systeem ) verf neemt kunt u gronden en aflakken uit 1 bus.

Hoe dan ook: u zult toch moet reinigen en schuren voordat de verf wordt aangebracht.
 

Mechas79

  • #3
Tja.. schuren moet u toch, of u het bij een lak houd of latex muurverf. Wat nog belangrijker is, wat voor balken zijn het?? Grenen ??
Kijk, als het hout uitgewerkt is, en er kan geen water intrekken door u huidige lak, dan is het mogelijk maar als u bezig bent met u latex en de balken nemen het water op van deze, gaan ze uitzetten waardoor u muurverf gaat barsten daar waar de jaarringen zicht bevinden.
Een tweede ding is dat matte muurverf op een alkyd ondergrond niet juist is, alkyd is een systeem ( uitgaande dat u huidige systeem alkyd is) die nooit droog is maar enkel blijft doordrogen ( ook als is het voelbaar droog) deze proces gaat door totdat het op een gegeven moment gaat barsten, u muurverf hier op zal echter eerder gaan barsten.
Een derde punt is dat als u de balken toch kaal gaat schuren en daarna gaat schilderen met muurverf, dit ook niet juist zal zijn, als u balken namelijk bijv van grenen zijn, dan bevatten deze natuurlijke inhoudstoffen die door u muurverf heen zullen bloeden ( wateroplosbare stoffen) u zal dan eerst een barrières moeten aanbrengen, een isolerende primer dus.
Als u dus met akyd lak gaat werken hoeft u dus enkel te ontvetten, schuren, afstoffen en aflakken, ( als u huidige ondergrond niet is gaan bladderen natuurlik.
 

Ansjeliek

  • #4
De balken zijn niet van grenen, gewoon vurenhout ik denk een jaar of 45 oud en verf op terpetine basis lijkt mij.

dus dan maar schuren en kwasten met schrobvaste muurverf? Wat is dat eigenlijk? En vergeleken met latex muurverf dan?
 

Mechas79

  • #5
Dan heeft u geen problemen met muurverf.
Schrobvaste muurverf zijn systemen die zeer goed met bijv een spons afneembaar zijn en ook zeer weinig stofaanhechting hebben.
Veegvaste muurverf heeft een hoge stofaanhechting, u zegt dat u ze nooit wilt afnemen maar als u deze zou gebruiken, waar de hechting ook niet al te best is, dan zou deze snel vuil worden en niet afneembaar zijn.
U zegt dat u deze met een kwast wilt aanbrengen? Hou er wel rekening mee dat deze niet als een lak zal vloeien en u zult dus alle kwaststrepen zien, beter met een rol, bijv microfiber.
 

Ansjeliek

  • #6
Hallo Mechas en Kees, dank jullie wel voor de reacties, ik ga maar braaf schuren en met schropvast muurverf eroverheen met kwast want het mag lekker grof, groetjes ansjeliek
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Als het lekker grof mag en de ragjes mogen er aan hangen zou ik structuur- verf gebruiken.
 

Mechas79

  • #8
Dat zou wel een hele mooie warme robuust effect geven met oxyd kleuren. :)
 

Ansjeliek

  • #9
Nou inmiddels de balken waar nodig geschuurd en met muurverf/latex eroverheen gegaan en het zit er nog op dus dat mooi.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu