Hout rondom slot

Pietervdberg

  • #1
Zoals op de foto’s goed te zien, is het hout van het kozijn rondom het slot behoorlijk ‘weg’. Het gevolg van een te vaak klemmende deur (dat is nu opgelost), en een kozijn dat eigenlijk te diep is voor het deel van het slot dat in het kozijn zit, waardoor het hout steeds verder kapot is gegaan. Ik zoek nu een oplossing die vervolgens ook goed blijft en dus tegen een stootje kan, en die ik ook weer kan overschilderen zodat het er weer netjes uitziet: zoek iets dat niet te ingewikkeld is, maar eigenlijk geen idee waar te beginnen…. Iemand tips?

IMG_3417.jpeg IMG_3418.jpeg IMG_3419.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als ik de barsten in het hout tel dan zijn er al 3 verschillende nieuwe stukken hout aangebracht.
Wat wij altijd doen is gewoon alles wat er bij ingeplakt/geplamuurd is er rigoureus uit halen.
Kijken van welk hout het kozijn gemaakt is.
Daar een goed stuk hout voor opzoeken. (regelmatig bezoeken wij hiervoor de sloop om geschikt hout te vinden en zo kan een oud eiken kerkbankje soms veranderen in een stuk kozijn)
Dit stuk hout pas maken zodat het met zo weinig mogelijk speling terug geplaatst kan worden. (soms is het handig het gat in het kozijn groter en vlakker te maken om het nieuwe stuk beter pas te kunnen maken)
Is alles op maat dan een vullende lijm gebruiken om dat stuk hout er weer vast in te lijmen en met stevige schroeven vast zetten.
Als alles droog is verder afwerken en weer schilderen.
Blijven prutsen met stukjes hout geeft alleen maar ergernis als het weer ergens knapt, dus meteen goed oplossen zodat het kozijn ook zijn stevigheid weer terug krijgt.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Pietervdberg

  • #3
Hmmm. Klinkt als een goede oplossing, maar een stuk meer werk en vereist wel wat meer kunde dan waar ik eigenlijk naar op zoek ben….. :-(.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan houd het op
Een beetje spuug en 2k houtvuller dan maar?

zoals Gerrit het omschreven heeft is de manier om te bereiken waar je om vraagt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Voor de een is het een vrijwel onmogelijke opgave ik vind het gewoon prachtig om dit soort werkt te mogen doen, de geur die vrijkomt als je met dat oude hout kunt werken dat is genieten.
Gewoon met een bovenfrees, beitels, vijlen en schuurmachine van een oud stuk balk een geheel nieuw kozijn maken.
Helaas zijn er maar weinig die het geld er voor over hebben om zo zaken te herstellen maar toch menig oud kozijn zo tot volle tevredenheid van opdrachtgevers weten te herstellen.
Wat jij daar dan hebt is nog een eenvoudig kozijn, simpel rechtaan rechtuit ik ben ze ook wel anders tegen gekomen met alle kraaltjes, groefjes enz. die ook met stukjes hardboard en veel plamuur hersteld waren maar 1 x te hard gooien met de deur en alles knapte uit elkaar.
Het is dan een middagje werk om zoiets geheel na te maken maar het is dan ook meteen voor jaren goed.
Ik kan me nog herinneren dat de dag dat Herman Brood overleed ik daar vlakbij aan het werk was in een grachtenpand van een oud V&D eigenaar.
Wim stond vol verbazing te kijken hoe van een oud stuk eiken, terwijl hij er bij stond, een compleet stuk nieuw kozijn werd gemaakt waar de veiligheidssloten weer stevig in gemonteerd konden worden zonder dat alles telkens los knapte.
Ik vergeet nooit weer dat terwijl ik er bij stond hij met zijn broer Eric belde en riep "die monteur die je mij geadviseerd hebt is geen beveiligingsmonteur maar gewoon een tovenaar met hout"

Maar als je er een beetje creativiteit in stopt en ook wat gevoel voor hout en het bewerken ervan hebt dan is het niet zo moeilijk om het goed te herstellen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Pietervdberg

  • #6
Ik snap wel dat het mooi is om te doen. Maar ik denk ook wel dat het een vakman vereist (of in elk geval iemand met twee rechterhanden zeg maar) om het mooi te doen. En dat ben ik helaas niet….. maar goed, als dit de enige manier is om het goed te doen, ga ik naar toch eens kijken hoe ver ik kom met een goed stuk hout om er in te zetten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Het zal je reuze meevallen en hoe preciezer je werkt hoe minder vulmiddel ed. je nodig hebt en hoe minder snel het weer los zal knappen.
Gebruik vooral geen spijkers maar ga voorboren en schroeven en probeer uit te vinden waar het kozijn van gemaakt is.
Ik verwacht vurenhout (is wat donkerder dan grenen en heeft minder noesten) maar gezien de stijl lijkt het me al wel 50 jaar en ouder en ga dan niet naar de bouwmarkt om daar even een balkje te halen want dat gaat nog veel te veel werken/krimpen, kijk bij een slooppand of ga naar een houthandel die ook 2e hands hout verkoopt en koop daar een stuk oud hout (vaak mag je een afvalstuk ook wel zo meenemen) en maak daar de reparatie mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu