Hotelschakeling werkt niet goed

Ria1961

  • #1
goedendag,


2 weken geleden zijn bij ons de muren gestuct en zijn de oude elektrabuizen gelijk in de muur gefreesd,want die liepen hiervoor op de muur.

Nu hebben wij deze elektradraden ook vervangen precies zoals ze zaten.we zijn alleen vergeten op te schrijven hoe deze bevestigd zaten in de schakelaars.

Het gaat om 2 wisselschakelaars bij de trap :1 boven,1 beneden. de verlichting gaat nu boven wel aan,maar we kunnen hem niet beneden aan/uit doen.We hebben al van alles geprobeerd maar t lukt niet om deze werkend te krijgen.

Ik heb al veel tips voorbij zien komen op google,maar onze installatie is heel raar gemaakt,dus de standaard aansluitingen zijn hier niet van toepassing.
wij hebben het idee dat ze vroeger de plaffoniere hebben weggehaald en hiervoor 2 lampen ad muur hebben gemaakt,die dus niet in verbinding staan met de schakelaars


ik heb n tekening gemaakt vd draden zoals ze hier bevestigd zijn en Ik zal proberen om t uit te leggen.

er zijn 2 schakelaars die zijn met elkaar verbonden d.m.v.1 blauwe en 2 zwarte draden

er zijn 2 lampen die zijn met elkaar verbonden met ieder 1 blauwe en 1 zwarte draad. die lopen naar de hoofdaansluiting9centraaldoos).

de schakelaars zijn dus niet rechtstreeks verbonden met de lampen,alle draden gaan dus naar boven naar de hoofdaansluiting en zitten dmv lasdoppen aan elkaar vast

uit het plafond komen 1 bruine 1 blauwe en 1 zwarte draad.
wij hadden 1 draadje over blauw met kroonsteentje verloopt naar zwart, en hebben geen idee waar deze heeft gezeten,misschien is dit de oplossing???



en nee het is geen optie om nieuwe draden te trekken omdat t stucwerk dan weer beschadigd

ik hoop dat iemand de gouden tip voor ons heeft,we hebben zelf totaal geen verstand van elektra

index.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De blauwe tussen beide schakelaars moet bruin zijn, dan zou je het kunnen maken.
Als je die draad niet kunt of wilt vervangen dan kan het officiëel niet gemaakt worden.
 

Ria1961

  • #3
het heeft altijd zo gezeten en heeft t altijd gedaan,er is niets aan veranderd
 

Ria1961

  • #5
hier is dus weer n extra (kruis) schakelaar bijgezet
,die heeft er nooit gezeten
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee, Ronny bedoelt alleen het bovenste plaatje


óf de de bruine uit je centraaldoos, óf de zwarte naar de lamp moeten dus naar de tweede schakelaar. De kleur blauw is bij Ria1961 verkeerd gebruikt en moet daar weg.

89_22739_wisselschakeling_1_2.jpg
 

Ria1961

  • #7
bedankt voor uw reactie,dat is nu juist t probleem,het is niet mogelijk om n directe draad van de lamp naar de schakelaar te plaatsen,omdat daar geen buis zit.De bedrading vd 2 lampen liepen hier altijd over de muur naar de centraaldoos en dus niet naar de schakelaars
 

Starter01

  • #8
Op één of andere manier is er toch een verbinding? Van een schakelaar mag de bedrading gewoon via bv een centraaldoos naar een lamp lopen. Waarom zou het stucwerk beschadigen bij het trekken van nieuwe draden? Is er geen buis gebruikt? Wat bedoel je precies met dat de standaard aansluitingen niet van toepassing zijn?
Pak het schema erbij en loop het draad voor draad na, dan moet het goedkomen.
 

stylish

  • #9
En Ria: om een hotelschakeling te kunnen hebben, moet je bij elke schakelaar 3 draden hebben (dus dat is goed in je plaatje). Ga ik verder: Ik ben bang dat de verkeerde kleurtjes zijn gebruikt bijv. blauw wat geen nul is maar stiekem toch een fase (bruin of zwart moeten zijn). Ik zou zeggen, pak of leen een multimeter die kan doorpiepen zogezegd. Eigenlijk moet elke lamp voorzien zijn van blauw en met zwart schakelen we.

Op jouw plaatje is feitelijk die zwarte je blauwe, anders gaat het nooit werken... Maar meten is weten, mijn beste Ria.
 

Ria1961

  • #10
bedankt voor alles reacties,het probleem is inmiddels verholpen,de elektricien had t snel gezien. er is n zwarte draad van bovenaf vd lamp naar de blauwe draad (die idd zwart hoort te zijn ) in de schakelaar verbonden
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu