Hotelschakeling werkt plots niet meer?

Kluspiet25

  • #1
Goedenavond allemaal,

Ik heb me geregistreerd omdat ik het antwoord op mijn vraag zo snel niet kon vinden:

in ons nieuwbouwhuis (nu ca 6 jaar oud) zit een hotelschakeling voor de lamp op zolder: onder en boven aan de trap zit een schakelaar. Sinds een paar dagen ging de lamp spontaan niet meer uit (met beide schakelaars niet), ik heb niets gewijzigd, geen lampje vervangen of wat dan ook.

Het lampje van de spanningszoeker brandt bij aanraking van elke draad (ik heb de schakelaars gecontroleerd op de aansluitingen en een andere lamp opgehangen om vast e.e.a uit te sluiten), maar dat is geen betrouwbare indicator toch?

Van wat mijn zoektocht tot nu toe heeft opgeleverd zou het in de bedrading of de schakelaars kunnen zitten, maar waar begin ik? Lukraak een voor een alle draden en/of schakelaars vervangen?

Alvast bedankt voor het advies!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het is een wisselschakeling geen hotelschakeling.
Dit is het schema:


Het zal een probleem in één van de schakelaars zijn.
Dus spanning af schakelen, alle drie de draden van een schakelaar los nemen (en noteren waar welke zit).
Met een multimeter meten of de schakelaar in één van beide posities tussen het P contact en de andere contacten onderbreekt.

Of gewoon domweg één schakelaar vervangen en als die het niet was de andere schakelaar vervangen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Er kan ook ergens tussen de 2 schakelaars een verbinding tussen de 2 zwarte draden zijn ontstaan. Niet toevallig een schroef in de muur gedraaid onlangs?
 

Kluspiet25

  • #4
Bedankt voor het reageren, excuus voor de naamsverwisseling van de schakeling. Die sticky had ik nota bene vooraf nog gelezen :-S

Ik heb net even twee schakelaars elders uit het huis gehaald en die gemonteerd. Ik heb echter nog steeds hetzelfde euvel, de lamp blijft aan.

Dan kan het toch eigenlijk niet anders dan dat de twee zwarte draden ergens tussen de schakelaars elkaar onbedoeld raken? Of zou er nog een andere mogelijkheid kunnen zijn?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dat kun je meten met een multimeter in de Ohm-stand.

Op het moment dat je beide schakelaars loskoppelt, gaat de lamp wel uit?
 

Kluspiet25

  • #6
Dat snap ik niet precies, welke weerstand zou ik dan moeten meten? Die van de bedrading? En hoe weet ik dan wanneer het goed of fout is?

Beide schakelaars loskoppelen, dat heb ik eigenlijk nog niet geprobeerd. Zal ik vanavond even doen, daarmee kun je uitsluiten dat er op een andere plek misschien onbedoeld contact wordt gemaakt toch?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je koppelt de zwarte draden los van de schakelaars en vervolgens meet je de weerstand tussen de twee zwarte draden. De multimeter zou OL voor Overload moeten aangeven of tenminste een weerstand van enkele Megaohm. Een kleine weerstand geeft aan dat de draden contact maken.
 

Kluspiet25

  • #8
Oei, dat had ik inderdaad zelf wel (moeten) kunnen bedenken :roll: Bedankt voor de uitleg in elk geval, ga vanavond weer eens verder onderzoeken.
 

Kluspiet25

  • #9
Nou, gemeten en de weerstand gaat toch naar oneindig.

Als ik de schakelaar boven aan de trap loskoppel doet de lamp niets meer, koppel ik alleen de schakelaar beneden los, dan kan ik boven normaal de lamp aan en uit doen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dan is het probleem niet spontaan ontstaan.
Ik vermoed dat je een aderparende wisselschakeling hebt: elke schakelaar heeft dan 1 bruine en 2 zwarten.
Deze heb jij klassiek aangesloten en dan werkt het niet.
De bruine komt op een wisselcontact.
Een zwarte gaat van L naar het wisselcontact van de andere en vice versa.
Op 1 van deze draden zit de lamp.
 

Kluspiet25

  • #11
Nou, ik heb het toch echt niet zelf aangesloten, misschien heeft iemand ingebroken in het te saboteren :P

Schakelaar beneden:


Schakelaar boven:


Lichtpunt:


Wat klopt er dan niet zeg je?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
De bruine draad lijkt met de twee zwarten in één buis te lopen. Kun je ook nog even meten of de bruine contact maakt met een van de zwarten, nadat je alles hebt losgekoppeld?
 

Kluspiet25

  • #13
Nou, ik dacht dat ik (weliswaar behoorlijk hoog, maar toch) weerstand had gevonden tussen de bruine en een van de zwarte draden, maar toen zette ik alles weer in elkaar...

Nu werkt de schakelaar boven gewoon (aan/uit). Zet ik die nu aan en gebruik ik de schakelaar beneden, dan "dimt" de lamp (voor zover je een spaarlamp kunt dimmen)??

Het wordt me steeds gekker zo, of is dit logisch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Nee dit is niet logisch.
de eerste beschrijvingen leken op een foutief bedrade wissel.
gezien de opbouw kan dit bijna niet mis gaan, ik vermoed dat er een draad beschadiging zit in de buis waarbij de draden vast gesmolten zaten aan elkaar en nu door het bewegen van de draden weer deels los zijn gegaan.
Ik zou eerst een veer door de buis drukken en dan de bedrading vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu