Hotelschakeling werkt één kant

Myrok24

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een schakelaar vervangen, met een hotelschakeling. Voorheen werkte het, maar na monteren nieuwe opeens niet meer:
Op de begane grond kan ik het licht aan zetten op de 1e. Maar als ik dan op de 1e het licht uitzet, kan ik niet meer vanaf de begane grond het licht weer aan zetten.. (voorheen dus wel..).

Ik heb de onderste zwarte draden al omgewisseld, maar dan doet hij het helemaal niet. Een andere oplossing / verbinding zie ik niet. Misschien één van de zwarte een breuk?...

Wat denken de experts ? ;)

dank!

david

IMG_20230121_153252.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Staat er geen aansluitschema op de schakelaar of verpakking?

Mijn glazen bol zegt dat bruin rechts onder moet.
 

Myrok24

  • #3
aansl. schema heb ik niet meer. Maar de verwarring zit misschien dat hij omgedraaid gemonteerd is:
Boven is plek voor 1 draad (nu bruin). Onder plek voor 2 (2 x zwart).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat er boven 1 plek zit en onder twee, zegt helemaal niets over waar de bruine draad moet komen. Kan net zo goed zijn dat één van de onderste contacten het gemeenschappelijke contact is en daar dus de bruine draad op moet komen. Kwestie van proberen, er kan namelijk bij zo'n schakeling geen sluiting ontstaan als het verkeerd aangesloten zit.

Waarschijnlijk staat er bij het gemeenschappelijke contact een iets andere markering dan bij de twee andere, bijv. een P of een gekleurde stip.

PS. Zit er eigenlijk wel een lasdoos achter die schakelaar? Het lijkt erop dat er alleen een buisje zit, dat is eigenlijk niet zoals het hoort.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb de afbeelding even vergroot en helderder gemaakt:

schakelaar.jpg


Mijn indruk is, dat het gemeenschappelijke contact links onder zit, want ik meen een baantje te zien daarvandaan naar het midden tussen de contacten. Zeker weet ik dat niet, kan ook zijn dat het zo moet zoals @XanderH al eerder noemde, dus bruin rechtsonder. Kwestie van proberen.
 

Myrok24

  • #6
Ik ga wel wat proberen :P Maar er kan dus in feite niks mis gaan als ik (stel) boven 1 zwart doe en onder 1 zwart en 1 bruin? dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nee, er kan niets mis gaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zolang je de werkzaamheden maar veilig uitvoert (dus netjes spanningsloos maken enzo) kan er niets mis gaan. De schakeling kan hooguit niet goed werken als je het verkeerd aansluit, maar zo ver was je nu ook al.

Ik gok nog steeds op bruin rechts onder, 1 zwarte draad ernaast en 1 zwarte draad er recht tegenover.
 

Myrok24

  • #9
dank, ik ga er mee aan de slag. En kom weer hier terug met de bevindingen :) (alle veilig inderdaad ;))
 

Myrok24

  • #10
Yes @XanderH , het werkt! Dank.

Bruin naast zwart inderdaad en zwarte er tegenover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu