Hotelschakeling gaat fout

Adlen

  • #1
Hallo,

Ik ben de voorzolder aan het opknappen en dat betekent tevens alle electriciteit wegwerken achter de gipsplaten en voor een deel verleggen. Onder aan de trap zit een schakelaar, bovenaan de trap zat een schakelaar die ik heb vervangen door een schakelaar met stopcontact. Deze beide schakelaars moeten een lamp bedienen. Uit de muur komt een bruine en een blauwe draad. Als het goed is moet er een kringverbinding plaatsvinden. Zoals ik het nu heb aangesloten dient de schakelaar boven voor hoofdschakelaar. Als deze niet aan staat, werkt de schakelaar beneden niet. Kan iemand aangeven waar het fout gaat. Ik heb al aardig wat mensen om advies gevraagd, maar niemand komt uit de combinatieschakelaar.

Alvast ontzettend bedankt voor je hulp. Bijgaand getekend

 

Lichtpunt

  • #2
Zorg ervoor ook dat de bruine vanaf de wcd doorgelinkt is naar de schakelaar van de combi. (p-contact of rood)
De twee zwarte wisselcontacten van deze schakelaar met zwarte draden (1,5qmm) verbinden met de twee wisselcontacten van de tweede wisselschakelaar.
Vanaf deze schakelaar vanaf het p-contact of rood een zwarte draad naar de lamp, en uiteraard een blauwe.
Denk zelf dat je een wisseldraad hebt verwisseld met de lampendraad
 

Jvsteenb

  • #3
In je tekening zie ik maar twee kontakten op de schakelaar in de combinatie. Als dit geen wisselschakelaar is kan een klassieke wisselschakeling niet worden toegepast.
De meeste "enkele" schakelaars zijn overigens als wisselschakelaar uitgevoerd, dus een combinatie wcd/enkele schakelaar is hoogstwaarschijnlijk toepasbaar.

vr. gr.

Job

Edit: Sorry Lichtpunt, je bericht kwam door terwijl ik zat te typen.
 

Fiesiekus

  • #4
Is die nieuwe wel een wisselschhakelaar? E heb je bij de andere schakelaar draden losgehaald en weer vastgezet?

Edit: Sorry Job, je bericht kwam door terwijl ik zat te typen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De zwarte lampdraad moet op het moedercontact van de tweede wisselschakelaar. De vier wisselcontacten verbind je met twee zwarte draden. Zie Hotelschakeling wisselschakeling kruisschakeling het schema van de wisselschakeling, zoals dat officieel heet.
Houd er ook rekening mee dat verdeeldozen niet achter wanden oid weggewerk mogen worden.
 

Adlen

  • #6
Dank voor jullie antwoorden. Ik dacht zelf ook dat ik een verkeerde combinatie had gekocht, omdat ik bij de schakelaar een punt miste. Maar alle wisselcombinaties hebben maar vier aansluitpunten (Gamma, Karwei, Praxis). Ik heb de draden op de schakelaar beneden verwisseld zoals Lichtpunt en Sxnder aangeven. Ook dan blijft de situatie hetzelfde: als ik beneden de schakelaar inschakel en boven uit, kan ik vervolgens beneden niet weer inschakelen.
Zit het dan toch in de verbinding van een aparte bruine draad buitenom tussen het punt linksonder en linksboven? Ik heb begrepen dat dit tegenwoordig niet meer nodig is, omdat er binnenin de WCD een verbinding is. Kunnen jullie dat bevestigen? Loopt de blauwe draad in mijn plaatje goed? (vanuit de muur wordt hij gesplitst in de verdeeldoos om naar de lamp te gaan en naar de WCD.)

:?:

groeten Astrid
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Plaats eens een duidelijke foto van die combi.
 

Lichtpunt

  • #8
Zolang je zorgt dat de lampendraad vanaf de losse schakelaar komt, kan er toch niet veel fout gaan.
in je tekening zie ik een bruine draad vanaf de combi naar de schakelaar gaan.
Dit zou dus een zwarte moeten zijn, maar iig moet deze wel op een wsselcontact.
Of heb je p.o. een serie-combi gekocht?
 

Adlen

  • #9
Bijgaand een foto van de wisselcombinatie en de schakelaar.
zoals op de tekening zit linksonder en boven een bruine draad, rechtsonder een blauwe draad naar de lamp en rechtsboven een zwarte.
:roll:
 

Xr8

  • #10
Toevallig geen aderbesparende wisselschakeling? Als je dan een standaard combi hebt dan gaat dit waarschijnlijk niet omdat de bruine draad in de combi standaard aan de P van de schakelaar hangt.

Bij deze schakeling dien je de p contacten met elkaar te verbinden. De bruine draad komt bij beide op een wisselcontact. De twee overige wisselcontacten worden met elkaarverbonden. Aan deze draad komt tevens de lamp te hangen.

Succes.
 

Adlen

  • #11
Hallo,

Ik heb geprobeerd de gevraagde foto's te uploaden, maar dat is niet gelukt. Inmiddels ben ik erachter dat de wisselcombinatie die ik heb gekocht, kapot was. er was dus geen verbinding van de bruine stroomdraad naar een van de zwarte draden van de schakelaar. Ik heb nu een nieuwe geplaatst en alles is opgelost. Iedereen bedankt voor zijn reactie.

groet Astrid
 

Adlen

  • #12
Beste Jan,

Optie een is precies wat ik heb gedaan. Het wijzigt zich namelijk allemaal vanzelf op deze site. maar bedankt. Het probleem dat ik had is inmiddels opgelost.

groeten Astrid
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu