Hotelschakeling - Overschrijden maximum aantal draden

Pace

 • #1
Ik heb de volgende situatie: in mijn woning heb ik op de BGG en 1-hoog een hotelschakeling, tussen 1-hoog en 2-hoog een schakeling waarmee vanaf deze twee locaties de verlichting op 2 hoog bediend kan worden. In de 16 mm buis tussen de CD en de WCD tussen de BGG en 1-hoog en op 1-hoog tussen de CD en de WCD lopen drie schakeldraden en een fase en nul dus het maximum van 5 draden. Nu wil ik langs deze weg een aardleiding aanleggen naar 2-hoog die nog ontbreekt. Dan overschrijd ik het maximum aantal draden in een 16 mm buis, breken is geen optie. Wat zijn er nog voor mogelijkheden, ik wil niet voor draadloos gaan. Is er een alternatief te bedenken voor de drie schakeldraden? De aarding moet naar de CD in de badkamer waar nu voor de lamp en de verwarming/waterleiding geen CAP aanwezig is. Kans op zware belasting is dus minimaal.
 

Sander 1972

 • #2
Bevind de badkamer zich niet in de buurt van je meterkast?
 

Pace

 • #3
Nee, meterkast op de BGG, badkamer op 2-hoog.
 

Sander 1972

 • #4
op vele zolders zit er wel eens een loze pijp naar de meterkast. En anders kijken ok je door de spouw kan.

Een groen/gele is redelijk minimaal voor een cap.
 

Pace

 • #5
Wat bedoel je met redelijk minimaal? Ik wil het CAP gebruiken voor het aarden van de ijzeren delen met vertind draad en dan met geel/groen via de CD naar de aardstrip in de meterkast, een andere weg is er helaas niet.
 

Sander 1972

 • #6
Kun je niet door de spou
 

Pace

 • #7
Nee, geen optie.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
Afhankelijk van de precieze leidingloop en de gebruikte schakelaars (geen schakelaar/contactdoos combinatie?) kun je misschien uit de voeten met een aderbesparende wisselschakeling?

wisselschakeling.gif
 

Pace

 • #9
Het zijn op alledrie de verdiepingen wel schakelaar/contactdoos combinaties, de combinatie op de eerste verdieping heeft twee schakelaars in een behuizing, de ene bedient de combinatie 1-hoog-BGG de andere schakelaar de combinatie 1-hoog-2 hoog, op 2 hoog zit een schakelaar die alleen de lamp op 2-hoog aan dan wel uit schakelt maar niet die van 1-hoog bedient. Ik heb tussen de CD op de BGG en de WCD op 1-hoog nu 5 draden; 3x schakel en fase en nul. En tussen de CD en de WCD op 1-hoog heb ik ook 5 draden, zelfde situatie. Een van de schakeldraden in de centraaldoos gaat naar de lamp die op de CD gemonteerd zit. De verbinding tussen de CD BGG-WCD 1-hoog en de verbinding tussen de CD 1-hoog en de WCD 1-hoog zijn de bottleneck om een aarddraad door te voeren naar de bovenverdiepingen via de bestaande buis in meters is het dus maar heel weinig.
 

Bijlagen

Pace

 • #10
Typefout in origineel gecorrigeerd, alle fasedraden meten goed door.
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
Sorry, ik overzie het nog niet echt. Misschien moet ik niet op een telefoonscherm mezelf afvragen hoe de verschillende pagina's aan elkaar passen. :oops:

Maar volgens mij staat niets je in de weg om hier een aderbesparende wisselschakeling toe te passen. Bij alle schakelaars heb je een fase beschikbaar. Met een "combinatie" bedoel ik echt zoiets:
images (11).jpeg

Maar jij hebt wel losse componenten zoals ik het begrijp. Dat ze onder hetzelfde afdekraam zijn gemonteerd maakt niet uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
Ik heb het even bij elkaar gepuzzeld...

In de wisselschakeling tussen de begane grond en de 1e verdieping kun je een aderbesparende wisselschakeling toepassen. Dat scheelt 1 ader tussen de centraaldoos op de begane grond en de schakelaar op de 1e verdieping. Zie bijgevoegde aangepaste schema.

Naar de 2e verdieping toe kun je ook wel een aderbesparende wisselschakeling toepassen, maar dat heeft in dit geval geen meerwaarde. Je houdt dan evenveel draden tussen de schakelaar op de 1e verdieping en de centraaldoos op de 1e verdieping.

Tja, persoonlijk zou ik niet zo wakker liggen van die extra ader. Het belangrijkste is dat je hem zonder schade erin krijgt.
 

Bijlagen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu