Hostalit buis verstandig? of is kabelgoot ook goed?

DENNIS1979

  • #1
We willen een laadpaal voor een EV onder de carport installeren. Dat installeren van de laadpaal (in de meterkast) laten we hoogstwaarschijnlijk doen, want dat vind ik toch wat spannend. Het aanleggen van de kabels wil ik echter zelf doen. Niet alleen leuk, maar ook een stuk goedkoper...

De meterkast bevindt zich niet tegen een buitenmuur en er moet een afstand van zo'n 15 meter overbrugd worden. De route die ik heb uitgestippeld gaat vanuit de meterkast naar de berging (muur doorboren) en 10 meter langs het plafond door de berging naar de buitenmuur (wederom doorboren). Er wordt een YMVK-as 4x6mm2 kabel gebruikt en twee utp kabels. De berging is geen werkplaats, en is overal beschilderd. Het is allemaal niet zo fraai als in de woning, maar ik zou liever geen installatiebuizen zoals hostalit gebruiken om de kabels door de berging te voeren. Ik zou graag een witte kabelgoot in de hoek van de muren en het plafond willen gebruiken. In mijn beleving is er geen noodzaak voor het gebruik van hostalit en is een kabelgoot eenvoudigweg een mooiere oplossing. Is dit echter wel veilig genoeg?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja hoor, daar mag je binnenshuis prima een kunststof kabelgoot voor gebruiken. Je houdt er wel rekening mee dat een standaard 25x13mm gootje te klein is? :wink:

Buiten zou ik wel voor de slagvaste buis kiezen.

Ga je buiten nog onder de grond? Anders heb je geen YMVK-as nodig maar kun je beter gewoon YMVK 5G6mm² gebruiken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Zeker, ymvk-as is al dubbel afgeschermd, dus ondanks dat het niet netjes is zou dat niet eens in een goot hoeven.

Ik niet niet of je buiten nog door de grond moet? Dan moet het officieel 60cm diep of anders in een slagvaste buis.
 

DENNIS1979

  • #4
Bedankt voor de reacties alvast. Ik ga buiten niet meer door de grond. Ik ga door de buitenmuur, en meteen aan de andere kant van de berging komt de laadpaal. Ik twijfel nog om de laadpaal misschien 5 meter verder te plaatsen, omdat dat een handigere plek is. Maar ook in dat geval blijf ik met de kabel op de buitenmuur, omdat ik anders de bestrating 4 maal 1x1m betontegels van 5 cm moet liften en moet zagen voor de kabel. Bovendien gaat de kabel dan ergens de grond in en komt hij er ergens anders ook weer uit. Een kabel op de muur is niet heel erg mooi, maar de gezaagde betontegels met een kleiner stukje kabel vind ik ook niet fraai...
Zou ik in dat geval wel een YMVK-as kabel moeten gebruiken?

Ik wil een kabelgoot van 60x40 mm gebruiken. Die zou meer dan voldoende moeten zijn voor de voedingskabel en de utp kabels. Heb je toevallig een beter voorstel?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
YMVK-as heb je alleen nodig als je hem in de grond legt. Voor bovengrondse toepassingen voldoet normale YMVK ook.
 

Imco

  • #6
En waarom 2x utp?

5x6mm² ymvk voldoet en is veel soepeler dan ymvk-as.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Daarnaast is het niet verstandig de 2 x utp bij in de kabelgoot te leggen maar minimaal 5 cm ruimte houden tussen de voedingskabel en de datakabel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Utp en sterkstroom moeten gescheiden in een goor liggen, dus een goot met scheiding gebruiken
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Kaajee

  • #9
Met shielded utp of ftp valt de invloed wel mee hoor. Al een paar keer zo gedaan, nooit hinder van ondervonden.

Maar anders neem je die witte, platte kabelgoot iets met K en 25 ,.daar zit een scheidingsrandje in. Best netjes ook.

En utp zal wel nodig of handig zijn voor de sturing of controle van de lader, neem ik aan
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Nooit geweten dat het scheidingswandje in een k25 goot is om utp achter te verbergen voor sterkstroom.:denk:
 
  • Like
Waarderingen: Ronny

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Met 250 km over de snelweg gaat ook vaak goed maar de kans dat het fout gaat en dan ook meteen heel erg fout gaat is een heel stuk groter dan met 100 km.

Als hier een monteur het in z'n bolle hersens haalt om datakabel zo aan te leggen dan mag hij het in zijn eigen vrije tijd weer aan gaan passen.
Data en 230V of 380V dient gescheiden te worden aangelegd, dus minimaal 5 cm onderlinge afstand of een metalen scheidingsschot er tussen en al het andere is uit den boze.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Kaajee

  • #12
Eh.....appels en peren?

En typefoutje gemaakt, ik bedoelde de k40 plintgoot, daar zit een scheidingsrandje in.

(En wil je meer volgens de officiële regels zou je 2x k25 naast/tegen elkaar kunnen plaatsen, de ene voor de stroom, de andere voor de data)
 
Laatst bewerkt:

HBH

  • #13
Om het effect van harmonische vervuiling zoveel mogelijk te minimaliseren en data kabels ‘schoon’ te houden kan men de regels en aanbevelingen niet strikt genoeg naleven!
“Meerdere malen zo gedaan, nooit hinder van ondervonden" is hier niet goed genoeg. En dan nog heb je geen garantie voor de toekomst, wanneer de buurman bijv. een of meerdere frequentie regelaars in bedrijf neemt.
Als de uitdrukking ‘voorkomen is beter dan genezen’ ooit van toepassing was, dan is het hier wel.
 

DENNIS1979

  • #14
Poe... veel reacties erbij gekomen, waarvoor dank!!

Waarom 2 UTP kabels is een goede vraag. Ik heb een hele tijd geleden eens een offerte opgevraagd voor de plaatsing van een laadpaal en er werd voor 2 UTP kabels geoffreerd. Nooit bij stilgestaan waarom en nooit kritisch bekeken. Heb me er dus even in verdiept... Één kabel is nodig voor de netwerkverbinding met het internet voor de bijbehorende app en de tweede kabel is nodig als verlengkabel voor de CT klemmen waarmee de loadbalancing en de opwekking van de zonnepanelen bepaald wordt. Beide kabels zouden niet nodig zijn als Wi-Fi sterk genoeg is om tot onder de carport te reiken...

Ik zou niet zo'n bezwaar hebben om een aparte kabelgoot te gebruiken voor de netwerkkabel en de YMVK, maar wel om telkens twee gaten te boren in de muur. Sterker nog, de laadpaal heeft maar één gat waar die kabels samen doorheen moeten. Of kan het geen kwaad als ze over een kleine afstand bij elkaar komen?

Navraag bij andere gebruikers van de zappi leert dat daar de utp kabel(s) samen met de voedingskabel zijn getrokken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Kleine stukjes zijn geen probleem, immers in kabelgoten krijg je ook onvermijdelijke kruisingen.
Het gaat juist om stukken waar een meter of meer langs een spanningsvoerende leiding loopt dat levert in de praktijk vaak problemen op. Nu zal een laadpaal geen tig MB's continu heen en weer sturen maar voorkomen is in mijn ogen altijd beter.
 

HBH

  • #16
Het kruizen van signaal en power kabels wordt in de industrie niet als bezwaarlijk beschouwd maar juist het direct parallel lopen over grote lengte wel. Hoe groter die lengte is, des te groter de kans op interferentie. Bij welke lengte zich dan al direct problemen kunnen gaan voordoen, is niet met een specifiek aantal cm te zeggen en zal met zoveel wisselende omstandigheden, voor iedere installatie anders zijn. Het streven moet gewoon nul zijn en dat kan men ook mogelijk maken. Van de andere kant, men kan het belang van zonnepanelen op het dak van een particulier niet vergelijken met bijv. het productie proces in een staalfabriek. En dat laatste heeft weer niets met 'klussen' te maken.
 

DENNIS1979

  • #17
Bedankt voor de reacties wederom. Uiteindelijk moet ik door de buitenmuur en die is bij ons bijna 45 cm dik vanwege heel veel isolatie. Over dat traject zullen de kabels gezamenlijk moeten lopen; ik zie namelijk geen andere oplossing. Het alternatief is om toch via Wi-Fi een verbinding tot stand te brengen. Het signaal is niet optimaal, maar zou uiteindelijk toch sterk genoeg moeten zijn.
 

DENNIS1979

  • #18
In aanvulling op mijn bericht van vannacht nog het volgende.

Wat zijn de gevaren als ik de voedingskabel te dicht bij de netwerkkabels laat lopen? Gaat het enkel om interferentie van het datasignaal, of is er ook verhoogd brandgevaar of andersoortig gevaar?

Als het enkel om interferentie zou gaan, kan het gebruik van YMVK-as dit niet alsnog oplossen? De ijzeren mantel van de YMVK-as voorkomt dan toch interferentie, of zie ik iets over het hoofd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Golflengte, de mate waarin een mesh het signaal afschermt is afhankelijk van de golflengte van het stoorsignaal.

Daarbij komt dan dat de metalen afscherming bedoeld is als mechanische bescherming en aan beide zijden aan aarde ligt wat de afschermende eigenschappen doet reduceren.

Je kan een s-ftp datakabel leggen en deze aan 1 kant aarden dan is deze goed afgeschermt.

2e punt is een ' als dan' fout.
Mocht er iets gebeuren waardoor beide kabels beschadigd raken dan kan je netwerkbekabeling netspanning gaan voeren.

De norm schrijft voor dat kabels bij elkaar liggen allemaal een isolatie moeten hebben van tenminste de hoogst voorkomende spanning.
 

HBH

  • #20
@DENNIS1979
Er is geen verhoogd brandgevaar of ander gevaar. Om interferentie te voorkomen/minimaliseren is de focus altijd gericht op bescherming van de signaalkabel. Deze moet een afgeschermde kabel zijn, waarvan de afscherming aan 1 kant aan aarde ligt. (tweezijdig aarden kan averechts werken i.v.m. mogelijke circulatiestromen als gevolg van verschil in aardpotentiaal) De afscherming van de signaalkabel mag niet worden onderbroken in bijv. een lasdoos. Het verdient aanbeveling de afscherming van de signaalkabel te aarden aan de kant van de 'bron'. Veelal is dat een regelaar of iets dergelijks, dus waar het signaal wordt gegenereerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu