Hostalit Buis buigen

Red

  • #1
Korte vraag...

Ik wil Hostalit buis instorten in beton, maar ik vraag me af of Hostalit eigenlijk wel met een buigveer te buigen is of dat je bochtjes moet gebruiken?


bvd
 

Ronald42

  • #2
U kunt dit met een buigveer buigen net als PVC.
 

Red

  • #3
Ok bedankt, ik dacht even dat het daarvoor te sterk/hard was ik heb er nog niet mee gewerkt in tegenstelling tot normaal PVC.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het is niet harder, het is soepeler, hierdoor kan het beter tegen mechanische belastingen.

Maar waarom dure hostalit in het beton? Gewone PVC gaat net zo mooi, en het beton beschernt het wel.
 

Red

  • #5
Ik dacht met Hostalit minder risico te lopen dat de buizen beschadigd raken tijdens het storten; en dat je sowieso Hostalit moet gebruiken over de eerste 10..20 cm waar de buis het beton (vloer) uitkomt?

Als het echt onzin is om Hostalit te gebruiken moet je het zeggen, het scheelt een factor 4 meen ik in de kosten en ik heb iets van 50-60 buizen van 4m nodig dus.
 

Gerrit

  • #6
Als de leiding als opbouw uit de vloer komt heb je inderdaad slagvaste buis nodig. Hostaliet dus.
Om te besparen zou je dus het laatste stukje kunnen overgaan op hostaliet. Om het storten hoeft het niet, want in alle gietbouw wordt gewoon pvc gebruikt en dat gaat gewoon goed.
 

Red

  • #7
De bedoeling is om de inbouwdozen ca 30cm boven de vloer te plaatsen met de leidingen in de muur naar beneden toe, tot een stukje boven het niveau van het wapenings ijzer, daar de bocht om en horizontaal verder en iedere meter of zo met ty-raps vast zetten en evt moffen lijmen met PVC lijm. De leidingen komen dus niet op de muur, maar liggen er in.

Als ik het zo hoor, gewoon gele PVC gebruiken en is de hostalit alleen bedoeld wanneer de buis op de muur in het zicht blijft en niet wanneer deze in de muur wordt gefreesd.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gewoon pvc gebruiken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dan is hostalit helemaal nergens voor nodig.

Het slagvast zijn heeft ook geen enkel extra voordeel bij het storten het kan nl net zo makkelijk knikken als normaal 'vers' pvc.
Pas als pvc langere tijd kan luchten word het bros en kan het knappen als je ertegenaan slaat.
 

Red

  • #10
Ok ik weet voldoende, gewoon gele PVC buis gebruiken, ik neem alles 3/4 zodat er ook nog een fatsoenlijke data of CAI kabel ingaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu