Coax kabel door PVC buis trelken

Robbie's

 • #1
Ik heb een stomme fout gemaakt. In de slaapkamer was een coax kabel vanuit bouw beschikbaar gesteld in een doos maar omdat ik een langere kabel nodig heb ((TV komt 5 meter rechts daarvan) dacht ik "ik trek met de bestaade kabel een langere coax kabel" door de leiding.

Probleem is nu ik krijg met geen mogelijkheid en ook niet met een trekveer (de veer zelf gaat er wel helemaal doorheen) de nieuwe 20 meter coax kabel er door heen. Ik denk gewoon omdat de kabel te stroef is. Moet ik kabel insmeren met vasaline, olie of andere ideeen hoe ik de kabel er nog door heen krijg?
 

BigBert

 • #2
Gebruik je een dunne coax kabel?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Hoe maak je de coax kabel vast aan de trekveer? Het beste gebruik je een wat betere kwaliteit stalen trekveer met een zgn. kabelvlieter. Dan heb je geen "knoop" welke onderweg blijft steken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
En anders hooguit water gebruiken of speciaal glijmiddel voor kabels.

Een trekkous werkt wel het beste ja.
 

Kaajee

 • #5
WD40 als glijmiddel wellicht?
En inderdaad zeer goed bevestigen en met 2 personen: een trekker en een 'duwer'/geleider.
 

HBH

 • #6
Wanneer ik moest kiezen tussen WD-40 en vaseline zou ik voor de laatste gaan. (maar dan wel baby vaseline)
Dat met een 'duwer' werken op het moment dat er aan de de trekveer of aan een eventueel ingebracht trektouw wordt getrokken, is een goede.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Als een electriën aangeeft:

Vonken_trekker schreef:
hooguit water gebruiken of speciaal glijmiddel voor kabels.
, waarom dan bijzondere middeltjes als "babyvasaline" adviseren, of WD40? De ene smeer je op baby's, het andere is een vochtverdrijver.
 

HBH

 • #8
Omdat TS specifiek vroeg naar "kabel insmeren met vaseline, olie of andere ideeën."
Tot zover zijn er meerdere alternatieven aangedragen en is het aan TS, daaruit een keuze te maken.
(vaseline moet dan wel zuurvrij zijn)
 

Kaajee

 • #9
En daarbij was ik altijd in de veronderstelling dat dit een forum is waar, naast zogenaamde specialisten, ook anderen hun ervaringen mogen en kunnen delen.

Anders wellicht overwegen om reacties van "leken" niet meer toe te staan en alleen maar de pro's te laten reageren.

Ikzelf heb hele goeie ervaringen met wd40 bij het trekken van kabels. Want naast dat het een vochtverdrijver is, is het ook een smeermiddel.

En blijkbaar ben ik niet de enige, deze klusser ook....
 

stefan9

 • #10
Die klusser waarnaar verwezen wordt adviseert ook afwasmiddel of talkpoeder. Die laatste twee zou ik zeer afraden, zeker afwasmiddel wordt een plakkerige bende als het droogt.
Maar met WD 40 heb ik ook zeer goede ervaring: beetje WD40 op een doekje spuiten en dan de kabel door de doek. Vliegt erdoor. Ik moet wel zeggen dat ik de kabels die ik met WD40 heb getrokken nog nooit heb vervangen, maar andere dingen die ik met WD40 heb behandeld zijn nooit plakkerig geworden: dat spul lijkt glad te blijven.
 

Robbie's

 • #11
Bedankt voor de reacties. Het is een dikkere coax kabel, 7mm van Ko..p, Ziggo goedgekeurd maar dezelfde kabel qua dikte zat er al in dus dat mag geen probleem zijn. Ik had een gaatje in de kabel geboord, daar een koperen, dunne, draad van gestript zwart installatie draad in gedaan en rond gedraaid om de coax kabel. Dat lijkt stevig genoeg en maakt de coax niet veel dikker. Krijg hem er niet doorheen. Zwaar gefrustreerd gisterenavon 23:30 terug naar huis gefietst. :(
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #12
te stroef kan een scherpe enigsinds geknikte bocht in de buis ook.
soms gaat van de andere kant af beter

waarom nog coax als je gaat vervangen ?
 

Robbie's

 • #13
Al vanaf beide kanten geprobeerd. De oude coax ook 7mm was er zo uit. Ik heb als laatste om de coax kabel een dunne vinyl draad (had ik al doorgetrokken) om de coax kabel gedaan (vissers lus, zoals je een visdraad aan een haakje maak) en kreeg de coax kabel er niet door heen. Ik denk mijn enige mogelijkheid nog om een soort glijmiddel te gebruiken. Niet degene waat ik nu ineens aan zit te denken.

Coax gebruik ik voor tv waar ik coax voor nodig heb. Chromecast oid is geen optie.
 

Auto-Geen

 • #14
In je eentje gaat dit niet lukken, duwen en trekken tegelijk en voldoende smeer er op.
 

Robbie's

 • #15
Vanavond een nieuwe poging met mijn vrouw erbij. Zij zal duwen en ik trekken. Blijkbaar onderwerp dat meermaals is besproken op dit forum

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
Kaajee schreef:
Ikzelf heb hele goeie ervaringen met wd40 bij het trekken van kabels. Want naast dat het een vochtverdrijver is, is het ook een smeermiddel.
Maar weet je ook wat het op langere termijn doen met de isolerende (PVC) mantel van de draden? Kunststoffen zijn nooit inert, en reageren vaak op oplosmiddelen en oliehoudende produkten.

De standaard WD40 is geen smeermiddel, daarom wordt het gebruik in bijvoorbeeld sloten ook afgeraden. Onder het merk "WD40 specialist" worden wel andere spuitbusjes aangeboden, oa als kruipolie. Maar die hebben in samenstelling niets met het originele WD40 te maken.
 

Kaajee

 • #17
De standaard WD40 geen smeermiddel?
Dan mag de fabrikant dat dan wel snel aanpassen in hun communicatie als de mensen hier op het forum dat stellen.
. HET PRODUCT MET DUIZENDEN TOEPASSINGEN


WD‑40 Multi-Use Product beschermt metaal tegen roest en corrosie, kruipt in vastzittende onderdelen, stopt piepen, stoot vocht af en smeert vrijwel alles. Het verwijdert zelfs vet, vuil en meer van de meeste oppervlakken
(bron)
 

Fmrama

 • #18
Leg de coax kabel een tijdje in heet waterbadje. Wordt ie soepeler. Mss lukt het dan wel.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #19
Als de buis nu leeg is, zet dan even een stofzuiger op de buis, soms zit er iets in. Een klein stukje steen kan voor veel problemen zorgen. Meestal merk je dat al wel aan de trekveer, maar het is een kleine moeite.
 

Robbie's

 • #20
@Jackd Ga ik zeker doen. Bedankt voor de tip.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu