Horizontale sleuf frezen in draagmuur

Escobar

 • #1
Ik ben bezig met het verbouwen van een zolderkamer. Nu loopt er een dikke cv leiding (ongeveer 35 m.m. dik) lelijk in het zicht. Is het een goed idee om een horizontale sleuf te frezen
in de muur vanaf het punt waar de leiding uit het plafond komt richting het raamkozijn, en daar met een verticale sleuf naar beneden?
De bedoeling zou dan zijn om bijvoorbeeld een flexibele mantelbuis in de muur te verwerken.

Ik heb er mijn bedenkingen bij omdat je volgens mij niet zo'n grote sleuf horizontaal in de muur kan slijpen zonder nadelige gevolgen voor de draagkracht. Het is een tussenmuur van een rijtjeswoning, geen idee wat voor stenen er gebruikt zijn. Dat is op één van de foto's wel te zien door een kenner.

Andere mogelijkheid zou kunnen zijn via het plafond verder gaan achter de gipsplaten. Alleen moet je dan de balken van de dakconstructie van het dakkapel doorboren en dat lijkt mij ook niet zo'n goed idee. Iemand een advies?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als je 4 cm wegslijpt is dat bijna een halve steen, dan moet je op zn minst weten hoe dik die muur is, want als je dit over grote lengte doet en je hebt een halfsteensmuur dan verzwak je de constructie wel heel erg. En hoe hoog en op welke manier zit daar nog iets van oplegging van balken van de zolder of van een vloer boven? En gaat zo'n metalen buis niet werken bij opwarmen en afkoelen, daar moet je ook rekening mee houden (ander soort buis).
 

Escobar

 • #3
Edwinnn, bedankt voor je reactie.
De muur is 7 c.m. dik, daarachter zit een spouw en daarachter begint de muur van de buren.

Bovenop de muur rusten vier dwarsbalken van het dak plus dakbedekking van het dakkapel, zie foto hieronder. Het is dus de bovenste verdieping van het huis, dus geen zolder of vloer erboven.

Het idee was om een zacht koperen buis plus mantel in de muur te verwerken om op die manier rekening te houden met het werken bij opwarmen en afkoelen. Vervolgens kan deze zachtkoperen buis dan op een bereikbare plek buiten de muur met een koppeling weer op de bestaande buizen van de cv-installatie.

Ik twijfel dus of de constructie niet teveel verzwakt door de horizontale plus verticale sleuf in de muur.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Je je verzwakt de muur heel erg als je horizontaal een sleuf gaat frezen, zeker bij de diepte die jij moet frezen.
De muur kan door midden breken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #5
Als de situatie zo is als je in post 3 beschrijft zou ik een andere oplossing kiezen. Te risicovol.
 

Escobar

 • #6
Bedankt voor de antwoorden, duidelijk verhaal. Te risicovol, dus ik zie er maar helemaal vanaf om in de muur te frezen. Ik heb geen zin in een muur die zo verzwakt raakt dat hij door midden kan breken.

Iemand wees mij nog op een alternatief om de cv-leidingen via het plafond boven de gipsplaten te laten lopen. Dan moet ik dus wel 2x 35 m.m. gaten in de houten dwarsbalken boren waar het dak van het dakkapel op rust.
Ook dat is denk ik geen verstandig idee, of zou het wel kunnen als je bijvoorbeeld in het midden van de balk boort? Raakt de balk dan te ver verzwakt, iemand die daar nog iets over kan adviseren?

De balk is 6 c.m. dik, dus als je 35 m.m. boort, ben je eigenlijk ook al plaatselijk (bij de boorgaten) de helft van de balk kwijt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #7
Boren doe je in het midden inderdaad maar je houdt aan weerszijden bijna niets over... Niet aan beginnen.
 

Michielvv

 • #8
Waarom niet de buizen direct onder de balken en iets dikkere latten pakken dan er nu zitten om het nieuwe plafond op vast te maken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #9
Bedenk wel dat als je die leidingen gaat verleggen, dat het dikwandige cv buis is.
Je zal daar dan ook weer schroefdraad op moeten tappen wil je de leidingen weer gaan verbinden.
 

Escobar

 • #10
Bedankt voor alle adviezen. Het enige wat ik nog even overweeg is de suggestie van Michielvv om het plafond te verlagen. Het komt dan wel minimaal 3,5 a 4 c.m. lager, vlak boven het kiepraam. Dit raam kan als het goed is dan nog net open, maar ik weet nog niet zeker of het geheel er dan mooier op wordt.

Ook blijft dan natuurlijk de verticale sleuf wel noodzakelijk om de cv-buizen naar beneden te leiden, dus zal je alsnog verticaal moeten frezen in de muur. Ik denk dat dit de muur nog steeds te veel verzwakt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
en het nieuw aangebrachte plafond weer even verwijderen en de buizen daar boven het plafond gaan monteren?
Gewoon een koppeling van dikwandig naar dunwandig en dan met het juiste formaat dunwandig verder gaan.
En komen er geen gordijnen oid. in de hoek waar de CV buizen achter wegvallen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu