Hoofdkabel in mantelbuis

TomPieter

  • #21
Dank Rudy, nu snap ik het.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
TomPieter schreef:
In het appartment komt een automaat van 40A.

Daarachter 13 groepen:

1: slaapkamer 1
2: slaapkamer 2+3 en hal
3: boiler
4: wasmachine
5: 2 badkamers
6: inverter 2KVA
7: woonkamer + verandah
8: woonkamer
9: keuken verlichting
10: keukenboiler + stopcontacten aanrecht
11: koelkast + stopcontacten aanrecht
12: kooktoestel
13: stroompunt op dak (tbv waterpomp)

Geen van de groepen zal continue tot max belast worden.

40A lijkt me ruim voldoende; men verbruikt hier stukken minder stroom dan in NL en in NL is 40A voor een gewone woning vrij ruim.
Het ontgaat me in dit verhaal alleen nog even waarom je in de appartementen een 40A automaat zou willen plaatsen. De kabel richting de appartementen heb je buiten aan straat afgezekerd met 63A, binnen zou je kunnen volstaan met een hoofdschakelaar en daar achter de groepen.

Waarom zou je de aansluitwaarde van de appartementen dan tot 40A beperken? Omdat 40A in NL ook gebruikelijk is? Dat kan wel zo zijn, maar in NL kookt het merendeel van de huishoudens nog steeds op gas (in jouw situatie elektrisch), heeft het gemiddelde huishouden geen 2kVA airco hangen en zitten er in de gemiddelde woning ook echt geen twee (!) elektrische boilers... Nederlandse huishoudens met een dergelijke uitgebreide elektrische installatie zullen veelal een 3x25A hoofdaansluiting hebben.

Je hebt 63A beschikbaar. Waarom hou je dat niet gewoon zo? Enige is dat je dan met de opbouw van de kast wel rekening moet houden met de aansluitwaarde van 63A, oftewel je hoofdschakelaar, aardlekschakelaars, interne bedrading en kast zelf moeten er geschikt voor zijn.

Is 40A in de praktijk ook genoeg? Misschien wel. Maar om daar iets zinnigs over te zeggen zullen we toch in ieder geval de aansluitwaarde van de kookplaat en de boilers moeten weten. ;)
 

TomPieter

  • #23
Hallo,

enkele toevoegingen om het wat duidelijker te maken:

- de keuze voor 40A binnen is voor de selectiviteit; zodat in geval van overbelasting de automaat binnen eruit vliegt, zodat een bewoner niet naar buiten hoeft om de 63A automaat aan te zetten. (de kast waar deze 8x63A automaten in zitten houdt ik ook liever op slot; de bewoner zou zomaar de andere appartementen in het donker zetten)

Koken is electrisch en op gas. Er is geen gasleiding hier, dus bij lege tank, gaat men over op elektrisch:




De boilers zijn 1200W en 1800W.

er is geen airco; de 2kva inverter is backupstroom in geval van stroomuitval (keer of 5 per week)

40A lijkt mij genoeg, maar hoor graag andere zienswijzen.
gemiddeld verbruik in KW per dag is ongeveer 8KW per woning.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Aan de ene kant snap ik je, maar aan de andere kant... Als ik het hier thuis voor elkaar krijg om mijn hoofdzekering te laten springen dan moet ik de netbeheerder bellen, dat kan ik ook niet zelf oplossen. Plus als je al verwacht dat 40A ruim genoeg is, waarom zou een van de bewoners die 63A er dan ooit door overbelasting uitkrijgen? :P

Bij een volle kortsluiting moet je er trouwens niet al te hard vanuit gaan dat die automaten selectief zijn. Ook met die 40A ertussen heb je wel eens kans dat een bewoner die 63A eruit krijgt. In theorie is het inderdaad selectief, maar bij een kortsluitstroom die hoog genoeg is om die 63A automaat aan te spreken heb je best kans dat die automaat net zo snel of zelfs sneller is dan de andere automaten.
Koken is electrisch en op gas. Er is geen gasleiding hier, dus bij lege tank, gaat men over op elektrisch:




De boilers zijn 1200W en 1800W.

er is geen airco; de 2kva inverter is backupstroom in geval van stroomuitval (keer of 5 per week)

40A lijkt mij genoeg, maar hoor graag andere zienswijzen.
gemiddeld verbruik in KW per dag is ongeveer 8KW per woning.
Ah, ik gok dat 40A inderdaad wel zal voldoen. Scheelt ook nogal of je één elektrische kookpit hebt of een compleet 4 pits inductiefornuis natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu