Hoofd aard aansluiting in meterkast/groepenkast

Red

  • #1
Totdusver dacht ik dat onze woning via de waterleiding geaard was, maar nu er de hele vloer uitgegaan is incl smeerlaag onder in de meterkast, blijkt dit anders te zijn. Van buiten komt er een aard aansluiting binnen (6mm2 denk ik)welke splitst richting waterleiding (meterput) en aardrail van de groepenkast. Dat lijkt goed, echter ik meet ca 88VAC tussen deze aarde en de nul in de groepen kast; 142VAc tussen L1 en aarde, en ca 288VAC tussen L2,L3 en aarde.

Hoort de nul van de groepenkast niet met de hoofd aarde verbonden te zijn?
 

Gerrit

  • #2
Nee, dat hoort wel in bepaalde systemen, maar die tref je in woningen maar zelden aan.
Vroeger werden installaties op het waterleidingnet geaard, maar sinds de komst van de kunststof buizen is dit niet meer toegestaan.

Ik zou maar gauw een installateur vragen een elektrode te slaan en dan met de voorgeschreven meter de boel te controleren.

Het gaat wel om je veiligheid.
 

Red

  • #3
Ja in industiële omgeving kom je het wel tegen dat aarde verbonden is met het zgn sterpunt (nul) van de installatie, maar dat is niet hetzelfde als een woon situatie. Aan het eind van de renovatie wil ik er sowieso een installateur bijhalen om de zaak te checken, maar deze 90V vindt ik wel wat veel. Ik zal eens vragen of hij niet eerder even een blik kan werpen op dit probleem want het klopt in ieder geval niet; en met een eigen aardpen ben je overal van af.

ps wordt deze aardpen dan uitsluitend op de aarde van de huis installatie aangesloten en niet op de nul van de meterkast aarde :?:

Een eigen pen is nu nog meer noodzaak geworden omdat onze hoofdwaterleiding in huis worden vervangen door kunststofleidingen.

Ik ben zelf overigens stuk voor stuk bezig de gehele installatie te vervangen en uit te breiden; en alle WCD's te voorzien van randaarde (en dan is het toch wel handig als de aarde in orde is).
 

Gerrit

  • #4
In sommige netten zorgt de netbeheerder voor aarde, en dat kan zijn met een koperdraad van 25 mm2 (dan ligt er een ringleiding in de buurt) of de Nul is op regelmatige afstanden geaard en wordt de aarde daar dus van afgenomen.

Bij een eigen elektrode mag de Nul dus niet met aarde zijn verbonden.
 

Red

  • #5
Mijn woning is overigens uit 1966, en sinds de bouw is er voor zover ik weet nooit meer aan de elektrische installatie gewerkt. De *aarde* die van buiten komt is slechts 6mm2 en zeker geen 25mm2. Ik zal een elektriciën vragen een aardpen te slaan, dat was ik toch al van plan aan het eind van het project, maar als het zo ligt kan ik dat maar beter niet verder uitstellen.

bedankt
 

Fiesiekus

  • #6
Bij m'n laatste huisverbouwing trof ik ook een veroderde installatie aan: o.a. de aarde op de loden waterleiding.

In de eerste verbouwingsweek de groepenkast met aarde door de installateur laten aanleggen; bij het klussen maak je dusdanig veel gebruik van electrische apparatuur dat dat wel in orde en veilig moet zijn.
 

Appeltje

  • #7
Ik zou eens vragen of ie het eerst wil nakijken... aarde slaan kan altijd nog toch?

Gr. RIchard
 

Red

  • #8
De installateur is ondertussen geweest en wat ik niet had gezien was dat met het slopen van de smeerlaag in de hal en onder de meterkast, de moer van de hoofdaard aansluiting was losgetrild waardoor er in het geheel geen aarde was. Hij heeft me aangeraden de hoofd aarde buiten een stukje uit te graven om te zien of deze op een eigen aardpen is aangesloten, of op een centrale aarde van het hele woonblok zit. De aardweestand van 78ohm vondt hij vrij hoog voor een gezamenlijke aard aansluiting van een woonblok.

Indien er geen aardpen is raad hij aan er alsnog een te slaan, om voor altijd een goede aarde te hebben (die dan ook een veel lager impedantie heeft).
 

Gerrit

  • #9
78 ohm is heel normaal voor een elektrode.

Volg het advies van deze installateur op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu