Hoofdaarde woning

Schildpadjee

  • #1
Hallo allemaal.

Hoe weet ik of mijn woning goed is geaard met een aardpen, heb onderzoek gedaan en zie dat er een blanke aardedraad naar mijn aardrail in de meterkast loopt.
Als ik die volg kom ik in een verdeeldoos in de kelder waar hij op een blokje zit samen met een koperen leiding vermoedelijk de aardpen zie foto.

Hoe zou ik kunnen weten of deze aarde goed werkt?
Die koperen pen zit er natuurlijk al vanaf de bouw denk ik?

20231228_120411.jpg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een indicatie krijg je als je met een multimeter op de wisselspanning - volt- stand gaat meten bij een geaard stopcontact. Tussen de randaarde en een van de twee gaten meet je de netspanning van ongeveer 230V, tussen de randaarde en het andere gat meet je vrijwel 0 volt.
Als de aarde niet is verbonden, dan zie je wat anders. (beide metingen 0 volt, of beide metingen ongeveer de helft van de netspanning)
Dit is een indicatie, als doe-het-zelver hebben we geen meetapparatuur om te kijken hoe goed de aardverbinding (aardverspreidingsweerstand) is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat doe je normaal door de verbinding los te nemen en dan of met een installatietester of met een 3 puntsmeting met hulpelektroden de verspreidingsweerstand te meten.

Met een installatietester kan je een Zsch meting doen, daaruit volgt een weerstand van het foutcircuit.
Als je dan de weerstand van het net en de hoofdelektrode van het trafostation eraf haalt heb je de weerstand van de pen.

Bij een 3 punt meting zet je de hulpelektroden 25m vanaf de pen in de grond zover mogelijk uit elkaar.
Je laat tusen de pen en een hulppunt een stroom lopen en je meet de spanning tussen de pen en de 2e elektrode daaruit kan je de weerstand uitrekenen, dat doe je met de pennen op 3 verschillende posities waarbij de metingen maar een bepaalde afwijking mogen hebben, daar neem je het gemiddelde van en dat is je verspreidingsweerstand.
Deze methode is iets lastiger omdat je ook rekening moet houden met de spanningstrechter van je aardpen en verstoringen door grondkabels.

Methode hierboven niet met een multimeter doen, de meetstroom is te gering om een goede indicatie te krijgen, je zal dan een spanningsaanwijzer met een meetstroom van enkele milliamperes moeten gebruiken.
 

Schildpadjee

  • #4
Met een multimeter meet ik bij de geaarde stopcontacten wel idd 230 tussen de aarde en een ander gat andere gat 0.
 

Schildpadjee

  • #5
Headhunter, ja dat kan dus alleen iemand doen met zon meter toch? Zijn er geen andere manieren om.het te testen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee, niet betrouwbaar.
 

Schildpadjee

  • #7
Ok dus als de aardlek er eel uitklapt bij sluiting en dergelijke wil niks zeggen of de aarding goed is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee, dat zegt alleen dat de aardlek een lekstroom gemeten heeft,niet hoe groot deze was, en of uitschakeltijd correct was en waar deze naar aarde lekte.

We leggen in een woning alle metalen delen aan aarde, waterleiding,gas wapening.
Deze hebben allemaal invloed op de uiteindelijke verbinding met aarde, maar de Pen is je veiligheid en daarvan wil je zeker zijn dat deze de juiste waarde heeft.
Alle vereffeningen die erbij komen maken het dan alleen maar beter.

Je kan een 3 punts meting wel doen zonder dure meter, je hebt alleen 2 pennen nodig van ca 25cm lang en 2x 25m draad een multimeter en een stroombron.

9k=.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu