Doorverbinden vanaf de hoofdschakelaar ivm extra aardlekautomaat

Mathias911

  • #1
Hallo klussers/vakmannen,

Ik zit met de volgende vraag over werkzaamheden in de groepenkast:

Hoe vaak mag ik een kabel doorlussen vanaf de hoofdzekering naar een aardlekautomaat of aardlekschakelaar (aan de onderzijde dus puur voor doorverbinding om zo weer een aardlekautomaat of schakelaar van fase en N te voorzien)?

Ik wil een extra aardlekautomaat plaatsen voor mijn 2e PV systeem (zonnepanelen).
Nu is de vorige aardlekautomaat van het bestaande PV systeem doorgelust/aangesloten aan de onderzijde van een aardlekschakelaar. En deze fase en N komt weer vanaf een andere aardlekschakelaar en die gaat dan weer naar de hoofdschakelaar. Kan dit oneindig en zit ik niet met overbelasting?
Ik heb een 40a hoofdzekering.

Op de foto komen aan de rechterkant de kabels binnen die zijn doorgelust, deze groepenkast is een uitbreiding van de bestaande ivm geen plaats meer, die naar de aardlekschakelaar (nummer 4 op de foto) gaan met hierachter twee groepen (nummer 1 en 2 op de foto).
De laatste aardlekautomaat (nummer 3 op de foto )is van het bestaande PV systeem en die is dus aan de onderzijde doorgelust.
Op de 2e foto zoals ik t graag wil, een extra aardlekautomaat zo aansluiten, maar mag dit ook?

Groet,
Mathias
20211015_223213.jpg
20211015_230719.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Groep 3 zit nu in ieder geval niet achter de aardlekschakelaar.
Groep 1 en 2 wel, en deze zijn onderling verbonden met een kamrail.

2 draden in 1 klem is niet toegestaan.

Gebruik gewoon verdeelblokken, en bouw je groepenkast logisch op.
 

Mathias911

  • #3
Dank voor je snelle reactie.
Dit is door een installatiebedrijf gedaan..

Groep 3 is echter een aardlekautomaat en niet alleen een groep als ik me niet vergis.

Maar mag de optie voor uitbreiding zoals ik heb getekend?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Nee het mag niet zoals je hebt getekend. Onder een schroefklem mag maar 1 draad. Onder die aardlekschakelaar zijn al zogenaamde aftakblokjes gebruikt om 2 draden aan te kunnen sluiten, maar daar mogen er dus geen 3 in.

Je zou onder groep 3 ook weer aftakblokjes kunnen gebruiken en daar doorlussen, maar overzichtelijker wordt het er niet van. Er is geen vastgestelde limiet hoe vaak je mag doorlussen maar een beetje gezond verstand gebruiken en het aantal verbindingen zo laag mogelijk proberen te houden kan geen kwaad. Iedere verbinding voegt extra weerstand en potentiele warmteontwikkeling toe. Zeker bij iets zoals zonnepanelen wat langere tijd vol vermogen voert zou ik daar mee oppassen.

Probeer zo kort mogelijk achter de hoofdschakelaar een degelijke aftakking te maken.

De automaat van groep 3 is trouwens een spanningsafhankelijke aardlekautomaat. Deze mag in veel gevallen helemaal niet worden toegepast in installaties welke worden bediend door leken.

Wat wordt het totale vermogen van beide sets zonnepanelen straks?
 

Mathias911

  • #5
Dank voor je uitgebreide reactie XanderH,

Ze zijn lekker bezig geweest dan met het plaatsen van die spanningsafhankelijke aardlekautomaat (b20) voor de huidige PV...

Er komt nog een PV systeem van zo'n 3400watt bij dus samen maximaal 6800watt.

Ik denk dat ik voor nu ervoor kies om de aardlekautomaat 3 te vervangen voor een aardlekautomaat die wel 'mag' (advies welke?) En dan toch even doorlus en er een zelfde aardlekautomaat erbij plaats voor t nieuwe PV systeem.

Voor overbelasting hoef ik dus niet bang te zijn.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je weet dat je op 1 fase maar 5,5kWp mag terugleveren? Sommige netbeheerders geven zelfs 5kWp aan. Als de bestaande set een B20 automaat heeft gok ik dat je daar dik overheen gaat.

Je dient er daarnaast ook rekening mee te houden dat de groepenkast geschikt dient te zijn voor de totale stroom van alle voedingsbronnen. Je hebt straks op goede dagen 40A (uit het net) + 20A + 16A (uit de zonnepanelen) beschikbaar oftewel 76A, dit terwijl de verdeelinrichting waarschijnlijk maar geschikt is voor een stroom van 40A.

Wellicht is dit een mooi moment om over te stappen op 3 fasen. Dan zal er waarschijnlijk dermate veel aan de groepenkast gewijzigd moeten worden dat je hem beter helemaal kunt vervangen.

Het zijn doorgaans de 1 module brede aardlekautomaten welke spanningsafhankelijk zijn. Met normale aardlekautomaten van 2 modules breed van de bekende merken zit je altijd goed.

Als je 2 dezelfde automaten koopt kun je ze ook doorverbinden met een kamrail, dat is netter dan draad. Al is het in het geval van PV wellicht beter om de 2 groepen niet direct naast elkaar te plaatsen, in verband met de warmtehuishouding.
 

Mathias911

  • #7
Dank wederom voor je reactie.

Ik heb contact gehad met een bedrijf die PV systemen verkoopt en die zegt 40a hoofdzekering, factor 1.6 erop los laten is 25a dus 5750watt wat je mag monteren kwa PV systeem. Deze factor is er een paar jaar geleden op gekomen en hij geeft aan deze als leidraad toe te passen.
Een ander bedrijf zei 40a x 230v = 9200watt - 3500watt (t bestaande systeem PV).
Dus 9200watt - 3500watt = 5700watt wat je erbij kan plaatsen aan PV systeem.

Ik heb wat last van schaduw op het oude systeem, max 3500watt haal ik nooit, en op t nieuwe systeem van 3000 tot 3500 watt heb ik ook wat schaduw.

Dat ik alle voedingsbronnen bij elkaar op moet tellen is nieuw voor mij. Ik was in de veronderstelling dat wat je opwekt en gelijk verbruikt niet eerst terug loopt naar t net. Dus als ik 20a verbruik en ik 10a opwek ik ook maar 10a uit t net haal en niet 20a.

Dank voor je advies wat betreft 2 module brede aardlekautomaten en rekening houden met temperatuur.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
1.6 regel is alleen voor selectief beveiligen van toepassing.

Niet vooraximaal teruglever vermogen.

Maar als u nu 40a hoofdzekering heeft en 20A teruglevering ga je al over de maximale stroom van de aardlek heen.

Daarbij houd de PV er zich vrijwel nooit aan de normen anders had deze ook wel een hoofdschakelaar geplaatst en geen aftakblok geplaatst.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Mathias911

  • #9
Hoi Headhunter,
Dank voor je reactie.

Die 20a aardlekautomaat is van het huidige PV systeem maar eigenlijk te zwaar volgens mij; er zitten 10 panelen van 340wp achter (omvormer is tot 3500watt vermogen). Dus kan prima achter n 16a.

Mijn idee is 2x een nieuwe aardlek plaatsen met beide een losse groep van 16a, 1 ter vervanging van de 20a en 1 voor t nieuwe PV systeem.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Als je dan ook nog eens de aansluiting wijzigt naar 3-fasen 3x25A, zijn er ineens een hoop problemen opgelost.

- Niet meer te veel PV op 1 fase
- Geen kans op overbelasting van de 40A verdeelinrichting, je hebt dan op iedere fase immers maar 25A + 16A beschikbaar (die 1A verschil zou ik niet van wakker liggen).

Ben je ook meteen klaar voor de aanstaande energietransitie. Wellicht wil je een keer een warmtepomp of autolader installeren? Tegen die tijd ben je toch wel aan 3-fasen toe.
 
  • Informatief
Waarderingen: Walker

Mathias911

  • #11
Dank XanderH.
Ik wil voorlopig nog op 1 fase blijven. Ook vanwege de vastrecht kosten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Het vastrecht voor 1x40A en 3x25A is hetzelfde.

Wat je nu wilt mag niet (te veel invoeden op 1 fase). Je hebt ook een redelijke kans dat het niet goed gaat werken. Door dermate veel vermogen op dezelfde fase in te voeden heb je kans dat de spanning op die fase dermate hoog oploopt dat je de grens van 253V tegenkomt en 1 of beide omvormers uitschakelen. Is dat nu nog geen probleem, dan wellicht wel in de nabije toekomst als meer buren zonnepanelen nemen en de spanning in de gehele wijk toch al oploopt.

Daarnaast zou je de verdeelkast geheel geschikt moeten maken voor 80A, of het gedeelte met alle eindgroepen apart moeten beveiligingen met een 40A automaat om overbelasting van de verdeelkast tegen te gaan.

Ik zou het wel weten.
 
  • Informatief
Waarderingen: Walker

Mathias911

  • #13
Hoi XanderH,

Dank voor je uitleg.
Ik wist niet dat de vastrecht kosten voor 3x25 gelijk waren!
Ik denk dat ik de pv uitbreiding nog maar eens moet overwegen. Want dan kan ik beter gelijk een grote verandering doorvoeren.
3 fase vanaf de netbeheerder, een 3 fase groepenkast plaatsen en klaar maken voor inductie kookplaat en evt laadpaal.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Klussen.

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
XanderH schreef:
Door dermate veel vermogen op dezelfde fase in te voeden heb je kans dat de spanning op die fase dermate hoog oploopt dat je de grens van 253V tegenkomt en 1 of beide omvormers uitschakelen
Dat gebeurt in delen van Nederland al met regelmaat. Ik hoor met grote regelmaat mensen die gaten zien in de opbrengstgrafiek van de zonnepanelen. Als je erin duikt komt dit bijna altijd door een omvormer die uitschakelt vanwege te hoge spanning. Juist op 1 fase speelt dit het meest.

Ik sluit me volledig bij Xander aan: omzetten naar 3 fasen is hier de juiste oplossing (waarschijnlijk is dat voor alle woningen in NL de komende 10 jaar het geval).
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Vonken_trekker schreef:
Als je erin duikt komt dit bijna altijd door een omvormer die uitschakelt vanwege te hoge spanning. Juist op 1 fase speelt dit het meest.
Laat staan als je twee zware omvormers op dezelfde fase aansluit.

De netbeheerder wil dit soort klachten (te hoge spanning) vaak wel onderzoeken en soms kunnen ze er iets aan doen, maar als je dan veel meer zonnepanelen aansluit dan toegestaan dan hoef je natuurlijk ook geen medewerking te verwachten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Helemaal mee eens! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu