Home cinema installatie in mijn nieuwe huis

Appeltje

  • #21
De beste zijn dus inderdaad zoals uitgelegd door Gerrit... en dan bij voorkeur met wat ruimte tussen de WCD's zodat je ook adapters kwijt kunt.
 

StefanD

  • #22
Fatsoenlijke luidsprekerkabel krijg je nooit door een 16mm buis getrokken.
 

Appeltje

  • #23
Want? De rubberachtige kan misschien wat minder glad zijn maar 2x 2,5mm moet toch echt wel lukken hoor.
 

StefanD

  • #24
Omdat die kabels veel te dik, te stug of te stroef zijn.

Natuurlijk kun je een rol luidsprekerkabel bij de bouwmarkt halen. Die kabel is vergelijkbaar met "gewoon" electriciteitskabel en kun je wel door een buis trekken.

Maar Meinaart lijkt over een behoorlijk audio-systeem te beschikken en dan is het gewoon zonde om een simpele kabel te gebruiken. Met een wat betere kabel heb je een veel beter geluid. (En dat hoeft echt niet meteen honderden euro's te kosten)
 

Appeltje

  • #25
We verschillen van mening en dat kan natuurlijk. Ik heb zelf 4mm2, dat zou idd niet lukken in buis nee maar 2,5mm2 is een vriend van mij echt gelukt en dat is toch echt een audiofiel.

Los van die discussie wil hij waarschijnlijk nu maar heel korte stukjes door buis gaan trekken omdat ie het door de kruipruimte wil leggen en dus hoeft het alleen maar door de vloer en een kort stukje in de muur, alles dus rechtuit en zonder echte bochten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #26
Lukt prima maar e.e.a is wel afhankelijk van de aangeschafte kabel en met de door mij geadviseerde 3/4 buis lukt het zeker.

Er is kabel die je zelfs niet in 2m 5/8 buis krijgt omdat de mantel heel zacht is en gewoon vastplakt aan de buis, maar er is ook goede kabel te koop waarbij de aders eveneens zijn opgebouwd uit zeer fijne zuiver koperen draadjes die wel een hardere buitenmantel heeft en die ook vrij eenvoudig in buis is te trekken.

Heb je toch perongeluk kabel met zachte mantel gekocht dan de kabel gewoon nat maken, buis van bovenaf nat maken en bij het in de buis trekken en telkens met de plantenspuit nat houden.
Je zult zien dat het dan prima lukt.

suc6

Gerrit
 

Meinaart

  • #27
Ik ben erachter dat Jung ook oplossing heeft voor banaanbussen. Alleen noemen zij het pool-klemmen.

Je moet dan 2 bussen kopen (LPK 63 rood en zwart), een montageplaat (63 WBT) en een afdekplaat (LS962 of A 562).

elektromegastore.nl lijkt alles te hebben, dan kost 1 luidspreker WCD ongeveer 36 euro. Is op zich nog wel te overzien. Jammer is wel dat je dan maar 2 banaanbussen in 1 WCD kan stoppen, terwijl 2 leuk zou zijn voor bijvoorbeeld bi-amping.
 

Meinaart

  • #28
@ StefanD: Kabels die ik nu heb zou het denk ik niet mee lukken, die zijn namelijk soort vierkant/rechthoekig. Lijkt me lastig om door een buis te trekken.

Maar er bestaat toch wel fatsoenlijke luidsprekerkabel die wel gewoon door een buis kan?

Vervelende is dat ik niet weet wat diameter van mijn huidige kabels is. En die kabels zitten al ergens in een doos in berging.

Maar zoiets zou wel moeten voldoen lijkt mij.
 

Appeltje

  • #29
Waarom doe je geen transparante kabel, ziet er mooier uit dan die zwarte huls vind ik persoonlijk.
 

Meinaart

  • #30
Vind ik ook mooier, maar dit zou voor in de buis zijn, wil nog steeds eigenlijk gewoon wanddozen maken voor speaker aansluitingen.
 

StefanD

  • #31
Persoonlijk zou het mij niks uitmaken hoe een kabel er uit ziet. Klank vind ik het belangrijkst. De kabel waar je naartoe linkt zal best aardig zijn, maar ik denk ook dat je voor iets meer geld een veel betere kabel kunt kopen. Het moet natuurlijk wel in verhouding blijven, maar ik heb de indruk dat je een behoorlijk goede installatie hebt en dan is het zonde om geen aandacht aan de kabels te geven.
Een goede audiozaak heeft demonstratie setjes te leen. Het beste advies is denk ik om zelf eens te luisteren naar verschillende kabels en dan je eigen conclusie te trekken...
 

Meinaart

  • #32
Laten we hier maar geen audiokabel discussie aangaan. Daar is al genoeg over geschreven op hifi-forums ;). Geloof wel dat het scheelt als je kabel hebt met beetje goede afscherming en voldoende dikte. Maar de rest gaat toch wel beetje naar het psychologische effect toe ;).


Wat is de beste / makkelijkste manier om naar kruipruimte te boren? Je hebt wel aardige diameter nodig om beetje fatsoenlijke (19mm) buis erdoor heen te krijgen.

Gerrit B zegt dat hij de kabels langs de wand monteert. Betekent dit dat je alsnog niet direct kan oversteken? Dus dat je buis langs de muren moet maken?

Heb al op verschillende plekken (o.a. hier) gelezen dat je niet te strakke scherpe bochten in een buis moet maken als je er kabels doorheen wilt trekken. Maar hoe doe je dat dan in kruipruimte? Bocht naar onderen is toch vrijwel altijd scherp (90 graden)?
 

StefanD

  • #33
Ligt eraan of je de buis in de muur wilt hebben, of op de muur. Als je hem in de muur wilt hebben, dan kun je het best eerst de sleuf tot aan de vloer maken en dan met een zo lang mogelijke boor de sleuf verder boren tot je de vloer voorbij bent. Vervolgens vanuit de kruipruimte de sleuf weer verder in de muur maken totdat je er een buis doorheen kunt steken.
Als je goed in de kruipruimte kunt komen zou ik daar helemaal geen buis gebruiken, maar een kabelgoot.
Je hebt dan helemaal geen bochten nodig: vanaf de wanddozen ga je recht naar beneden en in de kruipruimte zijn geen buizen.
 

Meinaart

  • #34
Wil 'm echt in de muur hebben. Alles netjes strak wegwerken ;) (ga toch nog laten stuken dus kan dan gelijk mooi).

Ben benieuwd of je beetje makkelijk ziet in de kruipruimte waar je hebt geboord zodat je gat kan maken. Weet nog niet hoe ruim de kruipruimte is ;).

Moet je die kabelgoot langs de wanden maken of kan dat ook gewoon onder de vloer?

Heb je toevallig een linkje naar type kabelgoot die je bedoelt? (mag via DM vanwege forum sponsors ;)).

Moet het over paar weken gaat uitvoeren dus mag weleens materiaal gaan bestellen/uitzoeken ;).

Wat voor gereedschap heb ik nodig voor maken van sleuven / boren naar kruipruimte / maken van nieuwe inbouwdozen?

Ik ga vloerverwarming laten infrezen en daarna laten afwerken met nieuwe zandcement dekvloer, zouden jullie eerst gaten boren of pas nadat nieuwe dekvloer is gestort?=
 

StefanD

  • #35
Type kabelgoot maakt niet uit, dus kijk eens met google en kies wat je bevalt. Er is geen reden waarom de goot langs de wand moet. Gewoon de makkelijkste weg kiezen.
Gereedschap:
SDS+ boormachine
Lange boor zodat je zo recht mogelijk langs de wand kunt boren
Dozenboor
Een sleuvenfrees is handig, maar met een beitel in de boormachine kun je ook best een klein stukje uithakken
Ik doe altijd het grove werk eerst en dan de afwerking. Dus eerst de dozen boren, dan de sleuven en als laatste de dekvloer.
 

Meinaart

  • #36
De muren zijn van (prefab) beton. Is dat ook beetje te doen of is het verstandig om daar gewoon een gespecialiseerd bedrijf voor te laten komen?

Heb het idee dat als ik uitteken wat ik wil dat zo'n bedrijf dat in no time voor mij erin freest. Terwijl ik zelf waarschijnlijk 3 dagen aan het klooien ben ;). Plus dat ik dan allerlei gereedschap nodig heb wat ik daarna waarschijnlijk amper zal gebruiken (zoals muurfrees, dozenboor en andere soorten boortjes). Volgens mij hoeft dat laten doen niet eens superveel geld te kosten, maar misschien vergis ik me :P.

Ik wil graag helemaal naar boven (laten) frezen in de muur om daar stroom te maken voor beamer en projectiescherm. Is dat een beetje verantwoord of verzwak je daar de muur teveel mee?

Kan je trouwens ook horizontaal/schuin frezen door een betonnen muur of moet echt alles via de kruipruimte?

Het is een huis uit 2005 waarbij gevels houtskeletbouw zijn en de binnenmuren volgens mij prefab beton. Stukadoor gisteren gesproken en die zij dat er vaak behoorlijk wat bewapening in die muren zit. Dus weet niet zo goed hoe ik nou moet bepalen waar ik veilig kan (laten) frezen.

Bij wat voor soort winkel moet ik zijn voor beetje keuze in kabelgoten? Ben pas bij de bouwmaat geweest maar daar kon ik niet echt wat vinden (kan ook aan mij liggen :P). Lijkt wel een relaxed idee om kabelgootje te maken in kruipruimte, dan kan ik later eventueel makkelijk kabels vervangen / toevoegen.



Zoiets is natuurlijk ook goed idee, maar waar kan je dat kopen?

Ik ben trouwens beetje gaan twijfelen over dikte van luidsprekerkabels, 2,5 mm2 is misschien toch wel aan lage kant, 4mm2 lijkt me beter. Alleen dan kan ik natuurlijk wel vergeten om 2 draden door een 3/4e buis te trekken (al lukt het misschien wel want kan maar 2 plekken bedenken waar ik dat zou willen i.v.m. bi-amping).
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #37
Meinaart schreef:
Zit te overwegen of ik misschien toch niet ook nog extra groep aanleg voor home cinema, ook via de kruipruimte (lijkt mij meest logische toch? of anders wellicht via een loze leiding).
Waarom zou je een aparte groep aanleggen speciaal voor de home cinema? Als je geld teveel hebt en er geen betere doeleinden voor weet, vooral doen, maar zolang dat het geval is, het geld lekker in je beurs houden.
StefanD schreef:
Omdat die kabels veel te dik, te stug of te stroef zijn.

Natuurlijk kun je een rol luidsprekerkabel bij de bouwmarkt halen. Die kabel is vergelijkbaar met "gewoon" electriciteitskabel en kun je wel door een buis trekken.

Maar Meinaart lijkt over een behoorlijk audio-systeem te beschikken en dan is het gewoon zonde om een simpele kabel te gebruiken. Met een wat betere kabel heb je een veel beter geluid. (En dat hoeft echt niet meteen honderden euro's te kosten)
Wat voor kabel wilde je gaan trekken? 2x 2,5mm2 gaat echt wel door een 16mm buis. Gewoon goede speakerkabel kopen, hoeft niet bij een HiFi zaak (rekent toch te veel), en zeker geen monster van een kabel want dan word je van veel meer geld afhandig gemaakt dan noodzakelijk en betaal je 90% voor de naam.
Appeltje schreef:
We verschillen van mening en dat kan natuurlijk. Ik heb zelf 4mm2, dat zou idd niet lukken in buis nee maar 2,5mm2 is een vriend van mij echt gelukt en dat is toch echt een audiofiel.
4mm2 voor een speaker? Weet niet over hoeveel vermogen we het hebben, maar tot 200W RMS is 2,5mm2 meer dan ruimschoots voldoende, en meer ga je (zeker per kanaal) toch echt niet gebruiken anders krijg je of last met de buren, of moet je gehoorbescherming gaan gebruiken om op de lange termijn überhaupt nog wat te kunnen horen.

4mm2 geeft ook geen beter geluid dan 2,5mm2, de dikte van de kabel bepaal je aan de hand van het vermogen.
 

Appeltje

  • #38
Klopt, ik vond het achteraf ook wat overkill hahaha... maar 2x2,5mm is voor dergelijke speakers/vermogens wel normaal/goed.
 

StefanD

  • #39
Vermogen heeft, voor normale huiskamerinstallaties, helemaal niks te maken met de dikte van een kabel. De juiste kabel hangt af van je versterker, je luidsprekers en met name je eigen voorkeur, omdat elke kabel anders klinkt en dat hoeft niet meteen een verschil in kwaliteit te zijn. En een goede kabel hoeft ook niet meteen honderden euro's te kosten.
Als het je allemaal niet zoveel uitmaakt zul je veel plezier hebben met een kabel van de bouwmarkt. Maar als je kritisch gaat luisteren zul je ontdekken dat er grote verschillen in kabels zitten.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #40
StefanD schreef:
Vermogen heeft, voor normale huiskamerinstallaties, helemaal niks te maken met de dikte van een kabel.
Helaas heeft dat er alles mee te maken.
StefanD schreef:
De juiste kabel hangt af van je versterker, je luidsprekers en met name je eigen voorkeur, omdat elke kabel anders klinkt en dat hoeft niet meteen een verschil in kwaliteit te zijn. En een goede kabel hoeft ook niet meteen honderden euro's te kosten.
Daar is al heel veel over geschreven, en er word bij hoog en bij laag beweert dat er zoveel verschil tussen zit, groot deel is psychologisch. Het menselijk brein heeft nl slechts 10sec geheugen als het gaat om geluid en het herkennen van verschillen. Tegen de tijd dat je een andere kabel aangesloten hebt, luister je al niet objectief meer, want je hebt al geen goed vergelijkingsmateriaal meer.

Als je het nu had over een koperen vs een zilveren kabel.. ja dan zit er verschil tussen. Koper is koper, en voor de rest is het enige wat de kwaliteit van een kabel bepaalt de kwaliteit van een evt afscherming, mantel en de gebruikte connectoren. Al het andere wat beweert word over koper en een beter geluid, is mooi verkoopverhaal om extra centen voor de kabel te kunnen vragen.

Gewoon een goede kabel van voldoende dikte bij een electronicazaak halen. Ben je voor een paar euro de meter al klaar en heb je het dik voor elkaar en een fantastisch geluid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu